Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 nov 2012 - Anul XVII, nr. 268 (5173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mesaje problemă

Poliţiştii, supăraţi pe ziarişti că ajung înaintea lor la evenimente şi distrug probe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Poliţiei Române vor să „cenzureze” sistemul informatic al Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din toată ţara care permite anunţarea prin sms-uri a jurnaliştilor acreditați despre tot felul de evenimente la care intervin echipajele de pompieri, unul dintre motive fiind acela că jurnaliștii ajung înaintea polițiștilor la fața locului şi ”distrug probe”.

Purtătorii de cuvânt ai poliţiei, printre care şi cei de la Suceava, au fost chestionaţi cu privire la această problemă, iar majoritatea au răspuns că sms-urile care îi trimit pe ziarişti la locul unor evenimente la care intervin în primă fază cei de la ISU afectează imaginea oamenilor legii.

Purtătorii de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene din 38 de judeţe, printre care şi reprezentanţii IPJ Suceava, au declarat că procedura respectivă le afectează activitatea.

„În foarte multe situaţii, urmare a acestei proceduri, reprezentanţii mass-media ajung la faţa locului înaintea echipei de cercetare şi pătrund în câmpul infracţional, deteriorând urme şi probe”, este una dintre primele concluzii ale chestionarului la care au răspuns purtătorii de cuvânt ai polițiilor județene.

Un alt motiv ar fi acela că jurnaliștii, în principal cei de la televiziunile de știri, transmit de multe ori, presați să intre în direct de la fața locului, informații contradictorii despre anumite evenimente.

 

Argumentele purtătorilor de cuvânt ai poliţiei

La Suceava, ISU trimite sms-uri către jurnaliştii acreditaţi de regulă când e vorba de accidente grave ori incendii de proporţii, evenimente la care intervin echipajele de salvatori de la pompieri.

Au fost şi situaţii în care s-au anunţat inundaţii, cazuri de persoane înecate, izolate, explozii etc.

În primă fază este anunţat şeful ISU, care în funcţie de amploarea evenimentului decide dacă se trimit sms-uri şi la mass-media. 

Se întâmplă de câțiva ani, însă acum, poliţiştii vor să-i determine pe mai marii Ministerului de Interne să le taie sms-urile către ziarişti. 

„Afectează imaginea Poliţiei Române prin faptul că, imediat după anunţarea jurnaliştilor de către ISU, aceştia deja solicită informaţii suplimentare poliţiei, care nu le deţine până la ajungerea şi cercetarea la faţa locului. Acest lucru conduce la ideea lipsei de intervenţie rapidă a poliţiei, a neprofesionalismului şi, mai grav, se reproșează polițiștilor lipsa de transparenţă prin faptul că ei nu anunţă despre producerea acestor evenimente aşa cum o fac cei de la ISU. (...) În cazul accidentelor rutiere, reprezentanţii poliţiei sunt surprinşi de mediatizarea unor astfel de evenimente, până ca solicitarea să ajungă la poliţişti, astfel că purtătorii de cuvânt sunt sunaţi de reprezentanţi mass-media şi le sunt solicitate intervenţii tv, pentru a da primele date cu privire la incident, şi puşi în situţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi, sau li se cer să confirme datele prezentate de reprezentanţii ISU. Au fost situaţii în care ziariştii ajunşi la faţa locului au intervievat persoane care au calitate procesuală în dosarul penal (victime, martori, făptuitori), iar informații importante pentru desfășurarea anchetei au fost făcute publice, încălcându-se, de asemenea, în repetate rânduri prevederile Legii 677 privind protecția datelor cu caracter personal”, sunt argumentele purtătorilor de cuvânt ai polițiilor județene.

 

Ziariștii distrag atenția polițiștilor şi sperie martorii

Purtătorii de cuvânt ai inspectoratelor de poliţie, inclusiv Suceava, au declarat că s-au înregistrat situații în care cercetarea la faţa locului a fost îngreunată de sosirea jurnaliștilor înaintea polițiștilor.

„Adresează întrebări oricărui poliţist care se află în cercetare, distrăgându-le atenţia în mod constant. (...) Au fost speriaţi martorii, chiar şi victimele, care au tendinţa să părăsească faţa locului pentru a nu fi nevoiţi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. De cele mai multe ori persoanele implicate îşi doresc anonimatul, în nici un caz nu doresc să apară în jurnalele de ştiri”, încearcă purtătorii de cuvânt ai poliţiei să-i convingă pe şefii din minister.

Din informaţiile obţinute, în următoarele zile se va lua o decizie în privinţa sms-urilor ISU.

În condiţiile în care poliţia anunţă oficial în marea majoritate a cazurilor evenimentele la cel puţin 24 de ore după producerea lor şi, nu de puţine ori, „uită” să mediatizeze anumite cazuri, misiunea jurnaliştilor de a aduce la cunoștința opiniei publice la timp va fi mult îngreunată dacă sms-urile ISU vor fi „cenzurate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii, supăraţi pe ziarişti că ajung înaintea lor la evenimente şi distrug probe.
 Vizualizări articol: 3096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Poliţiştii, supăraţi pe ziarişti că ajung înaintea lor la evenimente şi distrug probe5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nesimtire trimis de
(15 nov 2012, 11:13:43
Adica voi aveti sirena si girofar si nu puteti ajungea inaintea jurnalistilor. De ce? Pentru ca timpul vostru de reactie este foarte mare. Nu cu mult timp in urma a avut loc un accident in fata Spitalului Judetean. Politia a venit abia dupa 10 - 15 minute. evident ca jurnalisti erau de mult la fata locului. Problema este la voi, deci nu dati vina pe cei care ne ajuta sa stim ce se intampla in jur.
2.   Scuze trimis de
(15 nov 2012, 11:15:00
corect era "jurnalistii" (graba strica treaba)
3.   SPAGA... trimis de
(15 nov 2012, 19:37:34
E si normal sa nu se vrea prezenta jurnalistilor....Ca doar le strica smenurile politistilor, care nu mai pot lua spaga sau ascunde matrapazlacurile lor. Ex. politistul beat de la Fierarie...In alte tari nu exista jurnalisti? De fapt ce ne mira , ca politistii nostrii nici nu stiu sa-si delimiteze perimetrul de cercetarea.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei