Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mai 2012 - Anul XVII, nr. 119 (5024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC: Măsurile finanicare prevăzute de OUG 15/2012 se aplică numai sumelor neutilizate

Vineri, 25 Mai 2012 (13:45:17)

CC spune că măsurile financiare din OUG 15 sunt constituţionale dacă se aplică numai sumelor alocate prin HG 255/2012 şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare proiecte externe.

Într-un comunicat remis presei, Curtea Constituţională informează că, cu majoritate de voturi, a constatat că "dispoziţiile art.V alin.(1) teza I din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice, care au făcut obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, sunt constituţionale în măsura în care se aplică numai sumelor alocate prin Hotărârea Guvernului 255/2012 şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare cofinanţări de proiecte cu finanţare externă nerambursabilă până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 15/2012".

În şedinţa din ziua de 24 mai 2012, plenul Curţii Constituţionale a soluţionat excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.V alin.(1) teza I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice.

Cu majoritate de voturi, excepţia Avocatului Poporului a fost admisă interpretativ.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

În cadrul dezbaterilor de miercuri de la CC s-a susţinut că textul art.V alin.(1) teza I din OUG 15/2012 încalcă articolul 120 din Constituţie, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

Mai mult, s-a arătat că emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.

Surse din cadrul Curţii Constituţionale au precizat pentru gandul.info că, în urma acestei decizii, Guvernul Ponta nu poate lua înapoi primăriilor banii necheltuiţi, acordaţi de fostul Cabinet Ungureanu, dacă unităţile respective au datorii sau de cofinanţat proiecte cu finanţare externă nerambursabilă. Astfel, dacă administraţiile locale înregistrează arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital sau angajate cofinanţări, ele păstrează banii, au explicat aceleaşi surse.

În 8 mai, în prima şedinţă a Executivului condus de Victor Ponta a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului cel târziu până la sfârşitul acestei săptămâni fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

"Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor se realizează în termen de trei zile lucrătoare", stipula actul.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat anterior că primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis recuperarea acestor sume.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din fondurile alocate primăriilor PDL şi UDMR, bani care vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale. El a precizat că, din totalul celor 648 milioane lei alocate de fostul Guvern acestor primării, vor fi recuperate 387 milioane lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC: Măsurile finanicare prevăzute de OUG 15/2012 se aplică numai sumelor neutilizate.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC: Măsurile finanicare prevăzute de OUG 15/2012 se aplică numai sumelor neutilizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei