Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 mai 2012 - Anul XVII, nr. 118 (5023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Schimbarea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Stimați candidați la alegerile locale, m-ați năucit cu atâta invocare a „schimbării”! Ăsta pare a fi șperaclul electoral minune, cu eficiență garantată: declară-te adept al schimbării și ți-ai cucerit votanții! Cine-i deplin mulțumit de starea generală a țării și de propria-i existență, cu siguranță mai optimist proiectată în subconștientul fiecăruia? Mă tem că nimeni. Toți am avea de propus un „altceva”, dacă nu chiar o întoarcere decisă de macaz, barem o „schimbărică” acolo, un altcineva în locul altcuiva, un semn cât de modest că se clintește neclintitul.

Hazlie mi se pare clamarea schimbării și de către personaje ce s-ar vrea realese... în aceleași funcții deținute cu onor ani în șir. Întrebarea vine de la sine: de ce n-au făcut-o până acum? Apelul insistent la „schimbare”, armă preferată (în vorbe) a politicienilor de toate gradele, devine suspect dacă-l iei la descusut cum se cuvine. De la nivelul consilierului comunal până la ministru, cuvântul de ordine a fost și rămâne același („schimbare!”); mai sus, adică sus de tot, se preschimbă în „modernizare”. Nu s-a ostenit nimeni până acum să definească modernizarea, să-i lămurească parametrii în care acționează legitim și să ofere un oarece ghid în virtutea căruia s-ar opera cu  un concept credibil și articulat, nu cu o vorbuliță cețoasă, aptă să justifice orice demers voluntarist. De ce cutare gest ar însemna numaidecât „modernizare”, care-s argumentele, unde-s criteriile?

Dar să revenim la schimbare: fără îndoială că-i în firea lucrurilor. Așa a fost privită și înțeleasă încă de la Heraclit („doar schimbarea este veșnică”), Terentius („toate lucrurile sunt supuse schimbării”), Schopenhauer („numai schimbarea este statornică”) și până la Marx („schimbarea este motorul progresului”). Ei, tocmai aici e aici! Cu siguranță, nu orice schimbare conține „in nuce” germenii progresului. A fost revoluția din 1917, care a modificat hotărâtor istoria Europei (și nu numai!), un factor al progresului? Dar venirea lui Hitler la putere ce progres uman a generat? Platon s-a arătat mai circumspect, spunând că „orice lucru bine alcătuit (...) admite numai o foarte mică schimbare”, bătrânul Confucius așezând demult punctul pe i: „numai cei foarte înțelepți și foarte ignoranți nu se schimbă”.

Lozinca imperativă „schimbare!” este tratată în alte spații ale continentului mult mai circumspect. Englezii nu din obtuzitate ignorantă mențin, fie și de „ornament”, legi de pe la 1600: au înțelepciunea să gândească istoria ca un continuum, în care se cuvin păstrate și respectate anumite temeiuri-ancoră. După cum conservarea și impunerea, în veacul XXI, a unor legi și practici total anacronice, cum se încearcă în cealaltă zare a continentului, nu-i altceva decât obtuză și păguboasă ignorare a schimbărilor faste petrecute în  mentalități, tocmai acelea datorită cărora a fost posibilă evoluția umanității. Ne place, nu ne place, dar nu toate schimbările impuse de trecutul regim se cuvin automat aruncate la lada cu gunoi a istoriei. Au fost și transformări necesare, gestionate prost și abuziv, în dauna cetățeanului, dar sensul și esența lor – de pildă, cooperativizarea în agricultură – vor trebui cândva redescoperite și revalorificate. Desigur, într-o altă concepție, cu altă finalitate.

Bulibășeala din învățământul românesc, unde fiecare nou ministru schimbă schimbarea schimbărilor schimbate, poate fi de bun augur pentru destinele noilor generații doar pentru că-i purtătoare a etichetei-șperaclu? Încă n-am văzut candidatul dispus să propună, înaintea porției găunos-demagogice de obligatorie „schimbare”, consolidarea realităților care, așezate pe temeiuri solide, s-au dovedit a fi necesare și profitabile. N-or fi și d-astea?

N-așvrea ca rândurile de mai sus să fie interpretate drept o invitație la conservatorism imobil și, fatalmente, retrograd, ci o simplă atenționare că recursul la „schimbare” nu asigură de la sine necesarul pas înainte – decât dacă-i făcut cu cap. Prea multe-s realmente de schimbat în țara asta pentru a compromite însăși ideea, năclăind-o în politicianism de doi bani!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbarea.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Schimbarea4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei