Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mai 2012 - Anul XVII, nr. 119 (5024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor

Vineri, 25 Mai 2012 (17:14:43)

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spune că trebuie stabilit clar ce finanţează statul şi ce finanţează sistemul de asigurări de sănătate, adăugând că statul ar trebui să plătească pentru urgenţe, prevenţie, boli endemo-epidemice şi pentru cele un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a început discuţiile privind pachetul de servicii medicale de bază şi oricare va fi decizia care va fi luată "va satisface pe unii şi nu va satisface pe alţii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Placa turnantă a finanţării sistemului de sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază. Atunci când noi am pornit sistemul de asigurări de sănătate, care realmente a constituit o reformă reală în sănătate şi care a adus beneficii clare sistemului de sănătate - deşi există voci care spun că ar trebui să revenim la finanţarea pe buget de stat -, am făcut una din marile greşeli greu de corectat: am făcut un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător, încât suntem în situaţia în care, constatând că acest pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit de fondul de asigurări, să identificăm două soluţii. Fie creştem veniturile - asta înseamnă creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate, fie reducem pachetul. (..) Trebuie la un moment dat să luăm o decizie, care va satisface pe unii şi nu va satisface pe alţii", a spus Cepoi.

El a precizat că va prezenta, în urma consultărilor cu toţi cei interesaţi, mai multe soluţii, inclusiv cele pe care le-a identtificat în diverse sisteme de sănătate - francez, german, englez, unde există "o experienţă pozitivă" - şi care ar putea fi preluate.

Cepoi a subliniat că decizia, "care are implicaţii sociale, etice, economice", nu poate fi luată doar de către Ministerul Sănătăţii sau de ministrul Sănătăţii, ci de tot Guvernul, care trebuie să îşi asume această responsabilitate.

"Aceasta e doar una din probleme, că sunt foarte multe. Aceste probleme vor fi prezentate Guvernului într-o şedinţă în luna iunie, cu soluţiile propuse, cu avantajele şi dezavantajele fiecărei soluţii şi proiectul va fi adoptat de Guvern şi apoi supus dezbaterii publice. Poţi să dai un pachet de servicii medicale de bază valabil pentru toţi asiguraţii, pe principiul solidarităţii, şi bugetul de stat - şi statul - îşi poate asuma răspunderea pentru protecţia persoanelor vulnerabile cu un pachet suplimentar, social, pentru acele categorii de servicii care pentru persoanele obişnuite, plătitorul de asigurări, sunt accesibile şi nu-i nevoie să se asigure pentru ele, dar se poate asigura dacă vrea, cu asigurări voluntare, chiar şi în sistemul public. Iar pentru categoriile vulnerabile, pentru acele servicii care chiar dacă sunt ieftine sunt purtătoare de risc medical, să existe o acoperire", a spus Cepoi.

El a menţionat că beneficiarii "pachetului social" de asigurări medicale ar fi persoanele cu venituri mici şi că "e treaba Ministerului Muncii să facă o evaluare" în acest sens.

Cepoi a subliniat că trebuie stabilit clar ce finanţează statul şi ce finanţează sistemul de asigurări de sănătate, apreciind că statul ar trebui să plătească pentru urgenţe, prevenţie şi bolile endemo-epidemice, precum şi pentru cele un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor.

"Dacă ne referim la finanţarea sistemului, va trebui să definim clar care sunt obligaţiile financiare ale statului în privinţa sănătăţii şi care sunt ale sistemului de asigurări. La ora actuală, este un amestec: sistemul de asigurări plăteşte unele lucruri pe care ar trebui să le plătească statul şi invers. Va trebui să despărţim apele. Spre exemplu, nu trebuie să intre în sistemul de asigurări acele servicii pe care le acord oricărui cetăţean indiferent de calitatea lui de asigurat sau neasigurat: urgenţa, bolile endemo-epidemice, prevenţia. Acestea nu trebuie să facă parte din sistemul de asigurări, pentru că eu nu-l întreb pe ăla dacă-i asigurat când vine în urgenţă. Trebuie să-i acord asistenţă medicală, că moare, dacă stau să îl întreb. Dacă pe un bolnav cu tuberculoză nu-l tratez, îmbolnăveşte nu ştiu câţi alţi asiguraţi - păi n-am făcut nimic. Şi atunci acestea trebuie să fie atribuţiile statului, finanţate de stat", a spus Cepoi.

Ministrul a adăugat că, de asemenea, statul va trebui să plătească pentru "categoriile populaţionale" pe care le-a scutit de la plata asigurărilor. Cepoi nu a precizat care sunt aceste categorii, dar a arătat că numărul persoanelor scutite este de circa un milion, iar costul serviciilor medicale pentru acestea se ridică la circa 200 de milioane de euro pe an.

"Cine scuteşte şi plăteşte, nu unul scuteşte, altul plăteşte, că nu e corect. (...) Sunt un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor, iar dintre aceştia beneficiază, de exemplu, de servicii medicale de urgenţă 150.000 pe an. Sume? Din câte ştiu, erau în jur de 200 de milioane de euro pe an", a arătat Cepoi.

Ministrul Vasile Cepoi participă, la Târgu Mureş, la cea de-a doua ediţie a conferinţelor "Amfiteatrul de sănătate", cu tema "Spitalul public, între anacronism şi eficienţă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei