Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 feb 2012 - Anul XVII, nr. 31 (4936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Minorităţile îşi asigură prin programul de guvernare noi drepturi în sistemul de învăţământ

Miercuri, 8 Februarie 2012 (14:27:35)

Noul Guvern s-a angajat să înfiinţeze o instituţie de formare continuă pentru "perfecţionarea" actului de predare în limba maghiară, să constituie structuri cu predare în limba minorităţilor la universităţile multiculturale şi multilingve, dar şi să finanţeze în mod diferenţiat studiile de masterat.

Astfel, va fi asigurată o finanţare diferenţiată a studiilor de masterat în limbi de circulaţie internaţională şi a celor în limba minorităţilor naţionale, cât şi a doctoratelor în cotutelă cu universităţi de prestigiu din străinătate, relevă programul de guvernare al noului Cabinet.

"În procesul de descentralizare a învățământului preuniversitar se va ţine cont de situația specifică, precum și de factorii de corecţie dependenţi de densitatea de elevi în zonă, severitatea dezavantajelor, de limba de predare şi alţi factori", se arată în document.

Asigurarea manualelor în limba de predare a minorităţilor naţionale conform prevederilor legale şi a accesului egal şi "sporit" la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, introducerea programelor şcolare specifice privind predarea limbii materne, a limbii române, a istoriei şi tradiţiilor istorice, precum şi continuarea procesului de aplicare a legislaţiei recent adoptate, în vederea asigurării dreptului la învăţătură în limba maternă la toate nivelurile şi profilurile, sunt alte angajamente asumate distinct în programul de guvernare al noului Cabinet.

UDMR a impus condiţii pentru susţinerea noului Guvern, pe care le-a discutat marţi seară în coaliţie şi cu premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la învăţământul în limba maghiară la Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minorităţile îşi asigură prin programul de guvernare noi drepturi în sistemul de învăţământ.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minorităţile îşi asigură prin programul de guvernare noi drepturi în sistemul de învăţământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei