Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 feb 2012 - Anul XVII, nr. 31 (4936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Singur împotriva tuturor

Un sucevean se luptă de un an şi jumătate pentru pedepsirea celui care şi-a bătut joc de un cal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean, membru al Asociaţiei „Pro Anima”, se luptă de un an şi jumătate pentru ca proprietarul unui cal ce ajunsese într-o stare deplorabilă şi căzuse în drum să fie pedepsit pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate animalelor. Deşi dovezile de la vremea respectivă sunt cât se poate de clare, deocamdată nimeni nu i-a dat dreptate reclamantului, acesta simţind că se luptă cu morile de vânt.

 

Un cal subnutrit, cu multiple plăgi deschise, care s-a prăbuşit la pământ

Pe 27 august 2010, Ştefan Marchitan a apelat numărul de urgenţe 112 şi a sesizat autorităţile despre faptul că, în Piaţa angro din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, un cal înhămat la căruţă, bătut şi sleit de puteri, a căzut în drum.
Rând pe rând, la faţa locului au ajuns reprezentanţi ai poliţiei, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai primăriei. Proprietarul animalului, Gheorghe Cherar, în vârstă de 37 de ani la acea vreme, un individ de etnie romă cu domiciliul în Cajvana, dar care locuia la concubină, în Şcheia, a ridicat din umeri atunci când a fost luat la întrebări de autorităţile venite la faţa locului, părând că nu ştie ce s-a întâmplat cu animalul căzut la pământ.
Sanitar-veterinarii cu constatat la vremea respectivă că animalul era subnutrit şi prezintă plăgi deschise, în urma unei agresiuni. De altfel, numeroasele fotografii făcute animalului au rămas ca dovadă clară a modului în care a fost tratat acesta.
Din fericire, această poveste a avut un final oarecum fericit, calul ajungând pe mâna unui alt proprietar, un rom din comuna Şcheia, care, cel puţin în primă fază, a avut grijă de animal.

 

Fapta nu există, verdictul procurorilor după un an şi jumătate  

Ştefan Marchitan a depus o plângere penală împotriva proprietarului calului, sperând ca acesta să fie sancţionat măcar cu o amendă administrativă. Plângerea  ajunsă la un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a fost soluţionată prins rezoluţia din 13 ianuarie 2012, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Gheorghe Cherar pe motiv că fapta nu există.
Această soluţie a fost explicată de procuror în principal prin faptul că Gheorghe Cherar a declarat că abia cumpărase calul, din piaţa Vereşti, iar starea în care se afla animalul nu i se datorează. Totuşi, Cherar nu a avut nici un document sau act care să arate că abia cumpărase animalului şi, chiar dacă ar fi fost aşa, obligaţia sa era să nu îl înhame la căruţă în starea extrem de proastă în care se afla. De menţionat este şi faptul că Cherar a reclamat la rândul său că a fost agresat de Marchitan, fapt infirmat vehement de acesta din urmă.
Ştefan Marchitan a contestat deja rezoluţia, considerând-o aberantă. El ne-a declarat că principala problemă pleacă de la poliţiştii care au instrumentat iniţial dosarul, acuzându-i că nu i-au audiat martorii şi au tratat cazul superficial. Totodată, acesta consideră că nici Direcţia Sanitar Veterinară, prin medicul trimis la faţa locului, nu l-a sprijinit în acest caz.

 

Starea deplorabilă a animalului, confirmată de poze şi de declaraţiile martorilor şi ale medicului veterinar  

Marchitan crede ca această infracţiune de rele tratamente aplicate animalelor, deşi în vigoare, nu este aplicată în realitate deloc, condiţii în care cei care îşi bat joc de animale sunt încurajaţi să continue practicile inumane şi barbare.
„În acest caz rezultă fără nici un dubiu că animalul se afla într-o stare fizică de epuizare maximă şi că prezenta la picioare răni atât în partea inferioară cât şi în partea superioară, răni care nu puteau fi produse decât prin utilizarea unor corpuri contondente, tăietor înţepătoare. Indiferent de ceea ce susţine făptuitorul, având în vedere starea fizică a cabalinei, atât cea referitoare la subnutriţie cât şi privind rănile profunde existente, conform legii acest animal nu putea şi nu trebuia să fie folosit la tracţiune de către proprietar pentru că prin această acţiune i s-au provocat majore suferinţe”, arată Ştefan Marchitan în contestaţia pe care a depus-o împotriva rezoluţiei procurorului de caz.
El a ataşat la plângere fotografiile făcute la faţa locului chiar de el, precum şi materialele din presă de la acea vreme, în care martorii şi medicul veterinar prezent la faţa locului (inspectorul zonal Lăcrămioara Vieru) constatau starea groaznică în care se afla animalul, subnutrit şi cu multiple plăgi deschise. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean se luptă de un an şi jumătate pentru pedepsirea celui care şi-a bătut joc de un cal.
 Vizualizări articol: 2139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Un sucevean se luptă de un an şi jumătate pentru pedepsirea celui care şi-a bătut joc de un cal3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Coaie Marchitan.. trimis de
( 8 feb 2012, 11:54:49
fraiere tu esti doar un sugaci pro anima si nimic mai mult... nu exista protectia oamenilor...daramite..protecti animalelor.. tu nu ai cu ce iti umple timpul?? dar na.. mananci si tu o paine...
2.   Pentru Lukanu trimis de
( 8 feb 2012, 12:36:27
Nu ţi-e ruşine să vorbeşti aşa despre un om căuia îi milă de animalele. Cum să le fie milă de oameni sau de animale , cand există unul ca tine pe lume. Dacă Dumnezeu îţi hărăzea viaţa pe acest părmânt şi să fii un cal lucrul ăsta trebuia să.l păţeşti tu cel gozav. Dar nu- i târziu să te bată dumnezei nici acum --- că eşti om. Să-ţi fie ruşine că te numeţti om.
3.   Boule..lukanu trimis de
( 8 feb 2012, 12:36:37
Daca vedea nevasta-mea treaba asta cu calul ..taranul ala era si acuma in spital... i-as baga la puscarie pe toti rahatii care bat caii si animalele in general...tara de salbatici portocalii pupatori de moaste ..rahatii naibii...
3.1  RE: Boule..lukanu trimis de
( 8 feb 2012, 16:25:54
Fraiere da nevasta.ta ce.i ?? NINJA? te apara pe drum de smecheri sa nu platesti taxa de protectie?? sau ea are 35 de ani si tu 19?:)) fraiere eu nu am zis ca a facut bine omul ca a batut calul..i.am sugerat doar la fraier sa.si vada de treaba ca sunt oameni care mor pe drum..si nimeni nu.i baga in seama... totusi creierul ma ajuta sa vad mai presus pe oameni decat animalele..dar daca tu faci parte din aceasta "speta" ..de fapt tu si nevastalaughing nu ai decat sa comentezi..dar esti prost si probabil nici nu ai inteles comentariu...ai doar 2 neuroni pe care ii obosesti atunci cand misti capul
4.   Pantru luk@k@tanu !!! trimis de
( 8 feb 2012, 15:38:59
Bre animalule, bre !!! Dumnezeu ne-a dat animalele ca sa ne ajute si sa avem grija de ele. Mi-e greata pentru ca trebuie sa suportam doi ratati: tu si rapanosul ala de abcESEdar. Tine bine minte !!! Se intalneste munte cu munte, daramite om cu om !!! Cum pun mana pe tine si pe "poetul nepereche", va ofer pentru distractie celor din "clanul" Vaju !
5.   :))))) trimis de
( 8 feb 2012, 16:11:35
e plin chatu de viteji deshidratati...:))) revino pe pamant draga yoyo sau cel putin evita salile de cinema o vreme , nu de alta dar se vor umfla venele si vei fi nevoit sa schimbi tricourile pacaliciule..:))
6.   Comentariu trimis de
( 9 feb 2012, 11:06:04
bravo domnului Marchitan, un om care merita toata aprecierea si stima pt ca incearca sa faca ceva impotriva jigodiilor care maltrateaza animale,cu toate ca institutile statului nu il ajuta deloc
6.1  RE: Comentariu trimis de
( 9 feb 2012, 14:56:44
pentru LUKANU de la cei care iubesc animalele.
Esti un tigan cu mintea ingusta si trebuie sa fii dus la gazare ca sa scape lume de tine . daca te prindem te arenjam , SALBATICU-LE !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei