Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 feb 2012 - Anul XVII, nr. 31 (4936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Europa, te iubim!

Feuda Slatina, pe mâna nacealnicului Ilie Gherman

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ales de patru ori în fruntea Primăriei Slatina, Ilie Gherman s-a dovedit de-a lungul timpului un personaj extrem de controversat. A bruscat ziarişti, a folosit cuvinte jignitoare la adresa unei femei, preşedintă a Biroului Electoral Judeţean Suceava, a refuzat să-i plătească pe consilierii locali, dar, ce este cel mai grav, a aruncat cu bani publici în stânga şi-n dreapta într-un mod discreţionar. Curios sau nu, toate plângerile care l-au vizat pe Ilie Gherman fie au fost clasificate, fie s-au pierdut pe drum.
Recent, activitatea Primăriei Slatina a făcut obiectul unor controale ale Prefecturii Suceava, iar concluziile au arătat, aşa cum era de aşteptat, că Ilie Gherman a împărţit banii administraţiei locale după bunul său plac. Verificările încrucişate ale comisarilor Gărzii Financiare Suceava, derulate la firmele care au beneficiat de favorurile lui Ilie Gherman, au confirmat neregulile semnalate.
Între timp, au fost înaintate mai multe plângeri: una către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, o alta către Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală Suceava şi a treia către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava.

 

Lucrări publice de 4,8 milioane de lei, atribuite mereu aceloraşi firme

Pentru perioada 2005-2010 s-au verificat 13 obiective de investiţii realizate cu bani de la Primăria Slatina. Concluziile sunt de-a dreptul revoltătoare: „Toate lucrările şi serviciile aferente celor 13 obiective de investiţii au fost atribuite şi efectuate de către aceleaşi firme, respectiv SC Părcăroaia SRL Slatina, SC Lik Vox SRL Slatina, ambele administrate de Mihai Făluţă, şi SC Skin Construct SRL Slatina, administrator Andrei Bolohan”.
Controlul efectuat de reprezentanţii Prefecturii Suceava la Primăria Slatina s-a dovedit o adevărată piatră de încercare. Motivul a fost expus chiar de persoanele care au avut ghinionul să stea faţă în faţă cu primarul Ilie Gherman: „Comisia nu a avut puse la dispoziţie toate documentele ce privesc cele 13 obiective de investiţii. Verificarea nu s-a putut efectua la sediul Primăriei Slatina pe motiv că primarul comunei, domnul Gherman Ilie, nu şi-a dat acordul în acest sens. Primarul comunei Slatina a pus la dispoziţia comisiei un număr de 15 dosare cu o parte din documentele aferente acestor obiective”.

 

Lucrări executate cu o firmă fără salariaţi

Dezvăluirile halucinante cu privire la firmele preferate de primarul Ilie Gherman pentru a executa lucrări în comuna Slatina nu se opresc aici. De exemplu, o firmă fără nici un salariat a obţinut şi, culmea, a şi executat lucrări contractate de la Primăria Slatina. Este vorba de SC Lik Vox SRL, societate care a avut contracte atribuite în valoare de 372.787 de lei, din care a încasat efectiv 158.000 de lei. Interesant este că această firmă, aflată în administrarea lui Mihai Făluţă, nu a participat niciodată la vreo licitaţie, lucrările pentru care a primit bani, două la număr, fiind preluate de la celelalte două societăţi abonate la banii comunei Slatina: SC Părcăroaia SRL, având acelaşi administrator, Mihai Făluţă, respectiv SC Skin Construct SRL.
Nici în cazul SC Părcăroaia SRL Slatina lucrurile nu sunt prea limpezi. Firmei i s-au atribuit şapte lucrări în valoare totală de 2.044.483 de lei, din care a încasat efectiv aproape 1.500.000 de lei. Firma avea un singur salariat.
În comparaţie cu societăţile lui Mihai Făluţă, SC Skin Construct SRL pare să fie un consorţiu internaţional cu cei trei-patru angajaţi pe care i-a avut de-a lungul timpului. Ca atare, a beneficiat şi de lucrări mai importante, în valoare de 2.399.464 de lei, din care a încasat 2.194.372 de lei.
Logic, s-ar putea deduce că aceste firme ar fi lucrat în cooperare sau colaborare cu alţi agenţi economici sau zilieri angajaţi într-o anumită formă. Din documentele pe care le-au avut pe mână atât reprezentanţii Prefecturii Suceava, cât şi cei ai Gărzii Financiare Suceava nu rezultă aşa ceva.

 

Firme care pot concura pentru Cartea Recordurilor

În afara faptului că lucrau aproape fără salariaţi sau colaboratori, firmele din Slatina se pot mândri şi cu termene de execuţie care sfidează orice concurenţă. De exemplu, în primăvara anului 2008, SC Skin Construct SRL a fost desemnată să mansardeze şcoala din Herla. Oferta a fost depusă pe 10 martie 2008, iar 11 zile mai târziu a fost declarată câştigătoare în faţa „contracandidatului” SC Părcăroaia SRL. Ca urmare, pe 21 martie 2008 se încheie contractul de execuţie a lucrărilor, iar pe 31 martie 2008 (după zece zile) este încheiat şi procesul verbal de recepţie a lucrărilor, asta deşi termenul prevăzut în contract pentru a mansarda şcoala din Herla era de trei luni.
Pe 1 aprilie 2008 este emisă şi factura către Primăria Slatina, în valoare de 71.058 de lei, întreaga sumă fiind achitată în aceeaşi zi.

 

Toate veniturile celor trei firme, realizate doar din contractele cu Primăria Slatina

Cele trei firme care s-au alimentat din banii publici oferiţi cu dărnicie de primarul Ilie Gherman au fost înfiinţate doar pentru acest scop. Concluzia este trasă tot de reprezentanţii instituţiilor statului care au mers în control la Slatina.
„S-a constatat că, de la înfiinţare şi până la zi, toate veniturile realizate de SC Părcăroaia SRL, SC Skin Construct SRL şi SC Lik Vox SRL au rezultat numai din relaţii contractuale, lucrări şi prestări de servicii, cu Primăria comunei Slatina”, se menţionează în plângerea penală ajunsă la Poliţia Suceava.
La baza atribuirii celor 13 lucrări nu a stat aproape nimic legal. Astfel, în perioada 2005-2010 nu a fost identificat un program anual de achiziţii pe care Primăria Slatina era obligată să-l aibă şi din care să rezulte o estimare a costurilor şi procedura de atribuire a lucrărilor. În unele cazuri, criteriile de atribuire au fost călcate în picioare. De exemplu, pentru lucrările de demolare şi construire a Căminului Cultural Slatina criteriul de eligibilitate a fost oferta cea mai avantajoasă privind termenul de execuţie. Aproape firesc, acest termen de execuţie a fost ulterior prelungit.

 

Situaţii de lucrări încheiate înainte de a fi semnat contractul de atribuire

Situaţiile de-a dreptul halucinante de la Slatina cuprind practic toate contractele. Un alt exemplu care sfidează orice regulă elementară de bun-simţ este construcţia Şcolii Generale Herla. Contractul privind atribuirea lucrărilor este semnat între Mihai Făluţă, administrator al SC Părcăroaia SRL, şi Primăria Slatina pe 21 aprilie 2006. Totul însă se pare că era cunoscut dinainte, pentru că altfel nu s-ar putea explica documentele descoperite de comisarii Gărzii Financiare Suceava în contabilitatea SC Părcăroaia SRL. Este vorba de o serie de situaţii de lucrări care datează din 18 aprilie 2006, cu trei zile înainte ca ofertele să fie deschise şi analizate la Primăria Slatina.
Tot în acest caz, contractul iniţial a fost de 384.110 lei, dar s-au decontat cu aproape 28.000 de lei în plus fără nici un document justificativ.

 

Ancheta Poliţiei Suceava, în pas de melc

La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au existat două plângeri penale care vizează jaful de la Slatina. După ce au fost analizate, cele două dosare au fost conexate, iar acum se derulează cercetări în mod unitar. Totuşi, deşi a trecut un an de la sesizarea poliţiei, până acum nu s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva nimănui. Persoanele vizate de cercetări sunt conducerea Primăriei Slatina, prin primarul Ilie Gherman, precum şi administratorii celor trei societăţi comerciale care au derulat afaceri în perioada 2005-2010. Este vorba de Mihai Făluţă şi Andrei Bolohan, firme care nu ar fi existat fără Primăria Slatina.

 

„Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t”

Ieri l-am contactat telefonic şi pe primarul Ilie Gherman pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la cele 13 investiţii din perioada 2005-2010 şi la concluziile echipei de control a Prefecturii Suceava. Reacţia lui Gherman a fost extrem de colorată, iar hârtia poate suporta cu greu ceea ce a fost la gura primarului din Slatina.
„Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t. Ăia de la Prefectură să-şi vadă de incompetenţa lor. Eu nu-mi fac nici o problemă. Dar ce, se apropie alegerile şi iar s-au găsit unii să mă acuze? Oricum, eu nu ştiu de nici un dosar penal şi nici o anchetă. Nu m-a întrebat nimeni de la poliţie nimic”, a fost opinia energică şi nervoasă a lui Ilie Gherman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Feuda Slatina, pe mâna nacealnicului Ilie Gherman.
 Vizualizări articol: 1454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 14 voturi
Feuda Slatina, pe mâna nacealnicului Ilie Gherman3.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .......... trimis de
( 8 feb 2012, 11:22:36
Aici este mana USL dar daca se joaca asa ar trebui controlati si cei cativa primari ialor,sa vedem cat sunt de curati.
1.1  RE: .......... trimis de
( 8 feb 2012, 11:29:21
TAREINCLANTA stii bancul cu bufnitza?
1.2  RE: .......... trimis de
( 8 feb 2012, 12:19:49
In locul tau,cand stiu ca la Suceava USL este aproape de faliment nu as mai iesi din casa sa vin la munca pentru cateva luni.Ca din vara sunteti someri!
1.3  RE: .......... trimis de
( 8 feb 2012, 15:21:10
TAREINCLANTA nu spune prostii tot timpul...doar cind deschide gura.
1.4  RE: .......... trimis de
( 8 feb 2012, 15:30:52
mai mclean , nu mai stii ce sa scrii si ai inceput sa scrii bancuri. iti recomand sa intri putin in arhiva ,monitorului si sa te informezi cu ce a mai facut marza cat a stat in cj si dupa mai vorbim. si mai intra si mai informeaza-te si cu ce a facut flutur, poate asa reusesti sa faci o comparatie.
1.5  RE: .......... trimis de
( 8 feb 2012, 18:19:47
Scuze...eu o ironizam pe TAREINCLANTA. Ce au a face mirza si flutur aici?
Ai pierdut firul problemei, si te bagi ca...nu mai zic. O sa spui ca te-am injurat!
dar daca tot ai adus in discutia poate ne spui Ce a facut Flutur?....Ce n-a facut Mirza stim!...si de asta l-am ales pe Flutur!
1.6  RE: .......... trimis de
( 9 feb 2012, 09:12:14
Pai tu ironizeze toata lumea de pe forum care il respecta pe Gheorghe Flutur pentru realizarile din judet.
2.   TAREINCLANTA trimis de
( 8 feb 2012, 12:27:58
Esti membru de partid?
3.   Primar de cartea recordurilor trimis de
( 8 feb 2012, 12:33:38
banul nu are miros si nici culoare politica. banul impletit cu interesul murdar pt putere pervertesc aproape orice om.
asa ca, atat TAREINCLANTA si uneori THUNDER_bird dati dovada de multa naivitate si va aratati infantili dupa cum comentati.(aproape orice articol).

in rest, acest primar mi se pare cel mai tare din parcare! este cel mai tare coleric, de un penibil tragi-comic. este suficient sa i se para ca l-ai provocat cu ceva si atunci explodeaza vuuuulcaaanul. cateodata mi-e rusine de rusinea lui. ma mir cum a scapat sandrinio fara nasul spart.

dar daca institutiile statului l-au rabdat atatea mandate, noi ''ce sa mai intelegem''?
3.1  RE: Primar de cartea recordurilor trimis de
( 8 feb 2012, 13:00:42
Nu ai raspuns ieri ce inseamna doctorand.Raman la parerea ca esti kretin.
3.2  RE: Primar de cartea recordurilor trimis de
( 8 feb 2012, 13:09:30
Noroc de tine ca esti inteligent,cine te crezi copilullui lui Mirza din flori?
3.3  RE: Primar de cartea recordurilor trimis de
( 8 feb 2012, 13:13:44
Mi-ar fi placut ca TAREINCLANTA sa fie acum la Tv ca sa il pot inchide. Iar si-a luat pastiluta portocalie.
3.4  RE: Primar de cartea recordurilor trimis de
( 8 feb 2012, 13:18:32
Porc este Mirza si voi toti ca sunteti slugile lui va numiti Scroafe!
3.5  RE: Primar de cartea recordurilor trimis de
( 8 feb 2012, 13:25:40
Nu ti-a ajuns cata smantana ai mancat ieri? In locul tau mi-as tine fleanca,dai dovada de o imbecilitate iesita din comun.A ras de tine doua zile toata Suceava citind fabula si tu inca mai guiti?Cand iesi din sediu nu ti se pare ca oamenilor le vine sa te scuipe?Ai devenit notorie, chiar si prin bazar se vorbeste de tine.
4.   Comentariu trimis de
( 8 feb 2012, 12:34:33
bai TAREINCLANTA tare prost iesti tu confunzii P cu U...D cu S.....DUTE SI repeta clasa intai....daca ai facuto
4.1  RE: Comentariu trimis de
( 8 feb 2012, 12:56:01
Tu trezeste-te ca a plecat trenul!
4.2  RE: Comentariu trimis de
( 8 feb 2012, 13:36:05
Ca intotdeauna cei mai prosti tineri din USL se cred cei mai destepti postaci!
4.3  RE: Comentariu trimis de
( 8 feb 2012, 15:02:31
Bre vasy, bre !!! Tu ce clasa n-ai facut-O ??? Doar in cateva cuvinte pe care cu greu mintea-ti odihnita le-a fatat nu te-ai putut abtine sa faci DOAR TREI GRESELI : "iesti", "confunzii", "dute" si "facuto". Mars la scoala ucigator al limbii romane !!!
4.4  RE: Comentariu trimis de
( 8 feb 2012, 15:24:24
:)))))))) pai cam asta-i gradul de cultura al celor de la usl, nici cand vor sa injure nu pot s-o faca bine ca nu stiu sa scrielaughing)
4.5  RE: Comentariu trimis de
( 8 feb 2012, 15:32:28
vai vai ce gluma buna ai facut eruditule care esti tu...
5.   Hotii trimis de
( 8 feb 2012, 12:36:36
Bai fratilor,puscasu ca a furat de afara si a bagat banii in sv comentati ca e hot si ....bla bla bla ,si asta ca a furat din banii oamenilor scrieti de politica si de partide.
Nici nu ma mira ca nu avansam in nimik cu mentalitatea care o au unii.SA TRAITI BINE!!
6.   Ceva normal trimis de
( 8 feb 2012, 13:42:03
Daca tatucul Baselu este un model pentru toti trancalaii portocalii, atunci este normal ca si acest imbuibat sa-si urmeze idolul. Mai grav este ca pe ultima suta de metri se dau tunuri, observati ce se intampla la nivel national, tunuri care se vor rasfrange negativ asupra noastra. Astia nu mai au nici un Dumnezeu.
6.1  RE: Ceva normal trimis de
( 8 feb 2012, 13:47:58
Va place sa priviti in viitor,probabil ca asta va impulsioneaza sa credeti ca veti ajunge intr-o buna zi la guvernare si ca la Suceava il veti da jos pe Gheorghe Flutur!
7.   Cu drag, cuplului THUNDER-CLANTZA trimis de
( 8 feb 2012, 13:56:44
banul murdar, tradarea, nesimtirea, prostia, lacomia, invidia, mandria, barfa, hotia, tupeul murdar, viclenia si etichetarea vicleana a aproapelui, diareea verbala(scrisa) nu au avut si nici nu vor avea partid politic.

cine vrea sa inteleaga, intelege. cine nu, latra in continuare...la luna.
mai mult bun simt si putina decenta cu siguranta nu strica nimanui.
in mod sigur nu datorita bunului simt am ajuns in halul asta dupa 20 de kapitalism corporatist.
7.1  RE: Cu drag, cuplului THUNDER-CLANTZA trimis de
( 8 feb 2012, 14:02:26
Siktir jegule.
8.   Intrebare... trimis de
( 8 feb 2012, 14:00:19
DAR OARE PE D-NUL OLAREAN DE LA RADAUTI CINE IL IA LA INTREBARI????ARTICOLUL ACESTA S-AR POTRIVI PERFECT SI LUI...
DAR NU CRED CA MONITORUL VA PUBICA CEVA IN PRIVINTA ASTA....,
9.   Pentru TAREINCLANTA trimis de
( 8 feb 2012, 18:15:17
Esti inbucurator de prost. Deschide ochii omule!
9.1  RE: Pentru TAREINCLANTA trimis de
( 9 feb 2012, 09:13:30
Noroc cu desteptii de la USL!
10.   Sa te pupe trimis de
( 8 feb 2012, 18:16:20
domn primar sa le spui sa te pupe in ☭ toti prostii,poate vrea flutur sa-i dai lui lucrarile?
11.   Dezgust! trimis de
( 8 feb 2012, 18:55:38
Nu trebuie sa ne mai mire, faptul ca suntem cu ani lumina in spatele celor din Occident; Suntem reprezentati de o natie nomada, de hoti , inculti si infometati dupa banii publici; Organele de politie ori sunt timorate, datorita asa zisului trai decent asigurat de catre minister, ori sunt mana in mana cu mai suspusii stimatului primar de Slatina! Oameni buni nu mai dati, singurul drept recunoscut oficial si respectat cu strictete de autoritati... si anume votul vostru tuturor lichelelor !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei