Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 feb 2012 - Anul XVII, nr. 31 (4936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu:Cel puţin 8.000 de locuri în învăţământul profesional, la final certificat de nivel european

Miercuri, 8 Februarie 2012 (16:52:19)

Anul şcolar 2012 - 2013 va fi unul de cotitură în ceea ce priveşte învăţământul profesional din România care se va încheia cu obţinerea unui certificat de nivel III european, pentrul anul şcolar viitor fiind cel puţin 8.000 de locuri, a declarat ministrul demisionar al Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Anul şcolar 2012-2013 va însemna un an de cotitură în ceea ce priveşte învăţământul profesional din România. Concret, noua rută a învăţământului profesional aşa cum este ea definită prin ordinul de ministru, publicat marţi în Monitorul Oficial este încă un efect benefic al legii educaţiei naţionale. Ordinul de ministru stabileşte reperele pentru învăţământul profesional. Astfel, pentru acest tip de învăţământ vor putea opta elevii care finalizează cu succes clasa a IX-a în anul şcolar 2011-2012. Deci vor putea intra absolvenţii clasei IX-a, elevi de 15-16 ani", a precizat ministrul demisionar Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că această rută de formare se va desfăşura în cadrul liceelor tehnologice.

"Învăţământul profesional va dura doi ani. În primul an vom avea 40 la sută formare teoretică, adică 525 de ore şi 60 la sută formare practică, adică 740 de ore. Practrica durează şase săptămâni şi se defăşoară la angajator. Al doilea an vom avea 25 la sută formare teoretică, adică 315 ore şi 75 la sută, formare practică, adică 885 de ore, cu cinci săptămâni de practică la angajator. Esenţial pentru iecare elev care va intra pe această rută va fi relaţia cu angajatorul sau cu mai mulţi angajatori", a mai spus ministrul demisionar al Educaţiei.

Totodată, fiecare elev care va intra pe această rută va avea un tutore şi un contract cu un angajator. Angajatorul cu care elevul va avea o convenţie va avea trei roluri. Unul va fi cel de selecţie, altul în perioada de practică, inclusiv pe perioada vacanţelor de vară şi cel de-al treilea în obţinerea certificatului de calificare pe care elevul îl va dobândi la sfârşitul învăţământului profesional.

Potrivit lui Funeriu, elevul va ieşi din acest învăţământ profesional cu un certificat de calificare, nivel III din cadrul european al calificărilor.

Intrarea în acest tip de învăţământ, pregătierea şi ieşirea din sistem, dar şi examinarea pentru obţinerea acestui certificat va fi în strânsă legătură cu nevoile angajatorilor.

"Elevii care vor urma această rută vor primi o bursă importantă al cărei cuantum minim este de 200 de lei pe lună. Esenţial şi de noutate, oferta pentru astfel de locuri va fi realizată, la nivel regional, gestionată la nivel de euro - regiune. Apoi, va exista o ofertă înclusiv în limbile minorităţilor naţionale. Noi am pregătit minuţios introducerea învăţământului profesional. Există studii de nevoie şi de oportunităţi la nivelul fiecărei regiuni. De asemenea, anagajatorul va fi foarte puternic implicat în definitivarea programei şi a curriculei, iar cunoştinţele teoretice vor fi în strănsă legătură cu specializarea pe care o vor urma tinerii", a adăugat Funeriu.

Potrivit ministrului, cei care vor dori să înveţe să pună faianţă vor învăţa la matematică elemente care îl vor familiariza cu contabilitatea, iar cei care vor dori să înfiinţeze o firmă vor primi noţiuni teoretice, dar aplicat la ceea ce vor învăţa.

Nu în ultimul rând elevii care vor finaliza acest învăţământ, dar care ulterior vor dori să contine pe o rută a liceului vor putea face clasele a XI-a şi a XII-a pentru a merge spre bacalaureat.

"Menţinem învăţământul deschis. Dar avem un învăţământ profesional fără compromisuri, fără diluări, fără încărcarea elevilor cu lucruri inutile. Este o justă orientare a unor tineri. Vom ieşi din logica în care învăţământul profesional era Cenuşăresa, era o rută a eşecului. Vă asigur că vom avea competiţie pt aceste locuri", a mai spus Funeriu.

Acest tip de învăţământ este coerent şi în concordanţă cu toate standardele europene de formare profesională.

"Aceste certificare de calificare vor reprezenta un solid punct de plecare pentru absolvenţi, pentru cei care au aceste certificate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european", a mai spus fostul ministru al Educaţiei.

Suţinerea acestei forme de pregătire se face printr-un proiect european în valoare de 100 de milioane de euro pentru doi ani. Pentru anul şcolar viitor MECTS contează pe minum 8.000 de locuri, dar în funcţie de cerere numărul acesta poate fi mărit. În martie elevii vor putea afla care este oferta de de calificări pentru fiecare euroregiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu:Cel puţin 8.000 de locuri în învăţământul profesional, la final certificat de nivel european.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Funeriu:Cel puţin 8.000 de locuri în învăţământul profesional, la final certificat de nivel european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei