Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 feb 2012 - Anul XVII, nr. 31 (4936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Leonard Orban:Potrivit cifrelor de azi, absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro

Miercuri, 8 Februarie 2012 (20:42:14)

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, la audierile din Parlament, că absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă.

"În ceea ce priveşte problematica fondurilor structurale şi de coeziune, aş dori să prezint cifrele de azi: absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă", a spus Orban.

El a spus că "din fondurile structurale şi de coeziune alocate pentru perioada 2007-2013, mai precis 19,21 miliarde de euro, până la sfârşitul lunii ianuarie s-au contractat 67%, aproximativ 12,8 miliarde de euro".

"Plăţile către beneficiari – acele plăţi interne efectuate – au totalizat 3,2 miliardede euro, ajungând la 15,6% din alocarea pentru perioada 2007-2013", a mai spus el.

El a spus că o prioritate a mandatului său o reprezintă "remedierea urgentă a deficienţelor semnalate de CE astfel încât sumele blocate ca urmare a aplicării corecţiilor financiare preventive să fie rambursate cât mai repede statului român".

"Deblocarea procesului de transmitere a cererilor de rambursare s-a făcut în anumite condiţii. S-au aplicat corecţii preventive de 10% pe 3 programe şi de 25% pe Programul operaţional de protecţie a mediului. Aceste corecţii se aplică în continuare şi obiectivul nostru este să încheiem acest proces cât mai repede", a spus el.

Pe de altă parte, Orban a spus că îşi propune derularea unor sesiuni de instruire în vederea prevenirii situaţiilor de fraudă, incomapatibilitate, nereguli şi conflicte de interese în cadrul Autorităţilor de Management.

Totodată, Leonard Orban a mai spus că are ca obiectiv "asigurarea necesarului de finanţare pe proiectele aflate în derulare". "Din păcate, încă n-am putut recupera sume importante din prefinanţări şi tocmai din acest punct de vedere există dificultăţi în a asigura plăţile interne", a spus el.

Ministrul le-a mai spus parlamentarilor că are ca obiectiv şi simplificarea procedurilor de verificare şi rambursare fără de care nu se va putea îmbunătăţi rata de absorbţie sdar şi finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achiziţii publice.

"Un alt obiectiv este legat de obţinerea acordului CE privind realocarea de fonduri între diferitele programe operaţionale, în special pentru atingerea obiectivului de a avea sume suficiente pentru reabilitarea termică a locuinţelor. Sunt dificultăţi pentru identificarea sumelor necesare finanţării acestor măsuri", a spus el.

Ministrul Afacerilor Europene a mai spus că este necesară "stabilirea unor reguli mai clare privind recuperarea prefinanţărilor precum şi retragerea finanţărilor".

"Datorită dificultăţilor pe care le-am avut la acordarea perfinanţărilor avem sume blocate. E clar că aumite proiecte nu vor mai putea fi finanţate pentru că ele nu vor mai putea fi încheiate până la sfârşitul perioadei de programare, respectiv 2015, şi atunci va fi necesară retragerea finanţărilor. Va fi o decizie dureroasă dar fără ea nu vom putea avansa", a spus Orban.

Nu în ultimul rând, el a spus că va fi realizat un mecanism de monitorizare pentru implementarea condului de conduită, că îşi propune creşterea nivelului de transparenţă şi utilizarea expertizei instituţiilor financiare internaţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Leonard Orban:Potrivit cifrelor de azi, absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leonard Orban:Potrivit cifrelor de azi, absorbţia efectivă a ajuns la 1,211 miliarde de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei