Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Biroul Pirotehnic al Poliţiei aniversează 25 de ani de la înfiinţare

Vineri, 29 Aprilie 2011 (16:35:59)

Biroul Pirotehnic al Poliţiei a aniversat, vineri, 25 de ani de la înfiinţarea sa ca serviciu specializat în dezamorsarea de explozibili, controlul clinic şi transportul materialelor radioactive , printr-o ceremonie şi o demonstraţie de tehnică organizate la Poliţia Capitalei.

Serviciul din subordinea Poliţiei Române a fost înfiinţat la 1 mai 1986, în contextul în care la acea vreme se intensificaseră, la nivel internaţional, extremismele, manifestările naţionaliste violente şi terorismul, a spus şeful Biroului Pirotehnic al Poliţiei Capitalei, comisarul şef Mugurel Săftoiu.

Săftoiu a precizat că, dacă înainte de anii '90 au existat numai două atentate notabile în România, soldate cu trei morţi, din 1992 au început să apară situaţii în care se foloseşte material exploziv o dată la aproximativ patru luni. De cele mai multe ori, pirotehniştii au reuşit să împiedice producerea unei explozii, punându-şi de fiecare dată vieţile în pericol.

Comisarul şef a amintit de incidentul din 30 aprilie 1992, în Bucureşti, când a fost dezamorsată o bombă cu bile din oţet, conţinând şase kilograme de explozibil plastic şi 2.000 de bile din oţel.

De asemenea, în 27 noiembrie 1998, la Podul Izvor din Bucureşti a fost găsit un dispozitiv exploziv, cu comandă prin radio. Acesta a fost dezamorsat în siguranţă de pirotehniştii bucureşteni.

În 4 februarie 1999, pe şoseaua Bucureşti-Giurgiu, la benzinăria Istanbul Petrol, doi bărbaţi au abandonat un autoturism chiar lângă gurile de încărcare ale rezervoarelor. În portbagajul maşinii se afla un expolziv cu capsă electrică, programat să explodeze la momentul deschiderii uşii. O echipă a Serviciului Pirotehnic a primit un telefon anonim, astfel că s-a dus la faţa locului şi a dezamorsat bomba.

În 8 aprilie 2000, în Piaţa Unirii din Bucureşti, pirotehniştii au dezamorsat o bombă confecţionată din Semtex aflată într-o maşină abandonată în parcarea magazinului Unirea.

În 10 februarie 2005, în comuna Voluntari, pirotehniştii au descoperit un dispozitiv sub forma unei butelii din aluminiu, legat la o sursă de curent alimentată cu baterii. Şi de această dată ei au reuşit să o dezamorseze.

Şeful Poliţiei Capitalei, Vasile Viorel, prezent la ceremonie, a lăudat profesionalismul şi entuziasmul angajaţilor Biroului Pirotehnic, subliniind că pentru aceştia orice plecare în misiune poate fi ultima şi că orice greşeală este ultima.

În cadrul ceremoniei, angajaţii Biroului Pirotehnic au primit diplome din partea şefului Poliţiei Capitalei, iar Mugurel Săftoiu a primit o plachetă în semn de apreciere pentru munca depusă. De asemenea, pirotehniştii au primit o plachetă din partea Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), în semn de apreciere pentru colaborarea dintre cele două instituţii.

În curtea Poliţiei Capitalei au fost expuse autospecialele de intervenţie ale Biroului Pirotehnic, tehnica de detectare şi dezamorsare a bombelor, costumele de protecţie, precum şi câinii dresaţi special pentru misiuni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biroul Pirotehnic al Poliţiei aniversează 25 de ani de la înfiinţare.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biroul Pirotehnic al Poliţiei aniversează 25 de ani de la înfiinţare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei