Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din umbră

Universitatea Harvard, „stăpână” pe 1.500 de hectare din pădurile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai prestigioasă universitate americană, Harvard, deţine aproape 1.500 de hectare de pădure în judeţul Suceava, prin intermediul unei firme româneşti, în cadrul căreia este acţionar majoritar.

Mai mult, Harvard este cel mai mare proprietar privat de pădure din România, prin firma Scolopax SRL din Focşani. Acţionarul majoritar este Fondul de investiţii Phemus Corporation, aparţinând Harvard Management Company, care administrează active de 27 miliarde de dolari.

În Suceava, firma Scolopax a început să cumpere pădurile retrocedate proprietarilor de prin 2008, iar acum deţine aproape 1.500 de hectare de păduri, în special în zona Gura Humorului. Mai exact, în evidenţele inspectorilor silvici firma figurează în acte ca proprietară a 760 hectare pe raza Ocolului Silvic (OS) Gura Humorului, a altor 457 hectare în zona OS Adâncata şi a 263 ha pe suprafeţele administrate de Ocolul Silvic privat Fălticeni.

Deşi în evidenţele Ministerului Mediului, în baza raportărilor primite din ţară de la inspectoratele teritoriale de regim silvic şi vânătoare, firma Scolopax figurează ca proprietar pe 25.000 de hectare de pădure, în realitate, suprafeţele de pădure deţinute în România sunt mult mai mari.

„Deţinem aproximativ 35.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol”, a declarat Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, pentru  Ziarul Financiar. El a precizat că achiziţiile au început în anul 2005, după validarea dreptului de proprietate pentru proprietarii iniţiali şi ar putea continua „în funcţie de dezvoltarea României”.

Practic, suprafeţele de pădure deţinute de Harvard în Suceava ar putea fi mult mai mari, dacă achiziţiile făcute nu au fost încă înregistrate oficial.

În prezent, străinii, ca persoane juridice, pot cumpăra în România terenuri în suprafeţe oricât de mari, iar pământul rămâne al lor pe toată perioada existenţei societăţilor comerciale respective.

Pe de altă parte, străinii şi apatrizii, persoane fizice, nu pot deţine în România terenuri în proprietate, deoarece legea nu le permite. 

Abia din 2012, europenii, persoane fizice, vor putea să-şi cumpere teren pentru o reşedinţă secundară sau pentru o casă de vacanţă în România, iar din 2014 vor putea achiziţiona terenuri agricole, păduri şi terenuri forestiere.

În aceste condiţii, firmele care au cumpărat şi încă mai cumpără păduri şi terenuri într-o perioadă în care preţul acestora a scăzut sau bate pasul pe loc de mulţi ani se pot transforma din 2014 în principalii furnizori de terenuri pentru cetăţenii străini, realizând un profit semnificativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea Harvard, „stăpână” pe 1.500 de hectare din pădurile Sucevei.
 Vizualizări articol: 1162 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Universitatea Harvard, „stăpână” pe 1.500 de hectare din pădurile Sucevei3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei