Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medicii, în alertă

Tot mai multe cazuri de meningită TBC, la copii şi adulţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai multe persoane din judeţ, atât copii, cât şi adulţi, sunt diagnosticate de medici cu meningită TBC, o formă gravă de tuberculoză, care răspunde greu la tratament şi poate avea o evoluţie proastă. Creşterea numărului de îmbolnăviri îi îngrijorează pe specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, care atrag atenţia că boala este letală dacă nu se tratează în primele zece zile de la debut.

Potrivit datelor centralizate de DSP, în primele trei luni ale lui 2011 s-au înregistrat deja două cazuri de meningită TBC, unul la un adolescent de 17 ani şi altul la un bărbat de 53 ani. Ambii pacienţi locuiesc la ţară, provin din medii defavorizate şi aveau o imunitate scăzută, care a favorizat apariţia bolii. În 2010, pe tot parcursul anului, s-au înregistrat cinci cazuri de meningită TBC, arată statisticile întocmite de Direcţia de Sănătate Publică.

 

Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză, dacă sistemul imunitar este deficitar

Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Pascal, spune că oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză, dacă sistemul imunitar este deficitar. Potrivit medicului, TBC-ul este o boală infecţioasă, determinată de un anumit fel de microbi, respectiv bacilii tuberculoşi sau aşa numiţii bacili Koch. Cel mai frecvent sunt afectaţi plămânii (în peste 90% din cazuri), dar pot fi afectate şi alte organe (ganglionii, oasele, meningele, rinichii etc.). Afecţiunea se poate prezenta sub formă latentă (microbul există în organism, însă nu poate fi contractat şi de alte persoane) sau activă (simptomele sunt prezente, permiţând răspândirea infecţiei prin tuse, strănut, când se elimină picături de salivă în aer).

Printre simptomele care pot să trezească suspiciunea de tuberculoză se numără tusea persistentă, cu o durată mai mare de 15-21 de zile, febra, transpiraţiile nocturne, oboseala permanentă, lipsa poftei de mâncare, respiraţia îngreunată, tusea cu sânge, junghiul toracic. Dacă aceste simptome persistă mai mult de trei săptămâni este necesară prezentarea de urgenţă la medic, iar în cazul unui diagnostic pozitiv se începe imediat tratamentul. 

 

Tratamentul este complex, necesitând scheme care trebuie respectate de pacient

De menţionat că existăo diferenţiere clară între infecţia cu bacilul tuberculozei şi îmbolnăvirea propriu-zisă, care este contagioasă, întrucât multe persoane care sunt infectate cu bacilul tuberculozei nu fac boala datorită unei imunităţi bune.

Dr. Cătălina Pascal precizează că tuberculoza este nu numai tratabilă, ci şi vindecabilă, iar terapia este gratuită. Medicul avertizează însă că tratamentul este unul foarte complex, necesitând scheme care trebuie făcute de un pneumolog şi respectate de pacient.

„Dacă persoana afectată nu urmează cu stricteţe indicaţiile medicamentoase date de specialist şi întrerupe tratamentul după bunul plac, riscă să nu-şi mai poată vindeca boala, chiar dacă ulterior reia tratamentul. Şi asta, întrucât apare o formă de boală rezistentă la medicamente”, a punctat adjunctul DSP.

De asemenea, este important de ştiut că orice persoană care a fost internată pentru tuberculoză şi continuă să urmeze un tratament corect nu mai este contagioasă, întrucât medicamentele distrug microbii şi le opresc înmulţirea, ceea ce înseamnă că bacilii nu mai au cum să iasă în aerul expirat de persoana bolnavă. 

 

În primele trei luni din 2011, medicii din judeţ au diagnosticat 30 de persoane cu tuberculoză

În cazul TBC-ului,bacilii se înmulţesc în organism, ceea ce duce la apariţia simptomelor bolii. Bacilii se înmulţesc lent, distrugând treptat ţesutul unde se află, iar în lipsa tratamentului apar adevărate „găuri” în plămâni, numite caverne tuberculoase. În momentul în care plămânii sunt grav afectaţi, ei nu îşi mai pot îndeplini funcţia şi apare decesul (evoluţia este de regulă de câţiva ani de la declanşarea bolii).

În 2011, în primele trei luni, medicii din judeţ au diagnosticat 30 de persoane cu tuberculoză, şapte dintre acestea fiind copii până în 14 ani, cazuri care s-au adăugat celorlalte luate deja în evidenţă. Anul trecut, statisticile indicau un număr total de 452 de bolnavi, dintre care 21 erau copii cu vârsta până în 14 ani.

Responsabilii DSP spun că TBC-ul se menţine la un nivel ridicat, iar meningita tuberculoasă apare tot mai des, unul dintre motive fiind şi faptul că medicii de familie nu mai sunt plătiţi pentru monitorizarea acestei afecţiuni.

„Până în 2010, serviciile de depistare şi urmărire a bolnavilor TBC erau decontate de către CAS, iar medicii erau motivaţi”, a explicat dr. Cătălina Pascal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai multe cazuri de meningită TBC, la copii şi adulţi.
 Vizualizări articol: 2896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tot mai multe cazuri de meningită TBC, la copii şi adulţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei