Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2011 - Anul XVI, nr. 91 (4689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România are de plătit aproape 7,5 milioane de euro pentru cauzele CEDO rămase definitive în 2010

Marţi, 19 Aprilie 2011 (18:26:46)

Statul român are de plătit aproape 7,5 milioane de euro pentru deciziile CEDO rămase definitive în anul 2010, potrivit raportului anual pe 2010 privind executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Datele conţinute în raportul CEDO arată că statul român va trebui să plătească suma de 7.443.180 de euro pentru cazurile şi deciziile rămase definitive în anul 2010, cu o despăgubire medie calculată la 53.936 de euro.

Din această sumă, despăgubirile aferente condamnărilor date în 2010 sunt de circa 3,6 milioane de euro, restul fiind aferente unor cazuri care au fost pronunţate în 2009, dar au rămas definitive în 2010. De altfel, la 17 ianuarie 2011, Horaţiu Răzvan Radu, agentul României la CEDO la acel moment, spunea că statul român a fost condamnat, în anul 2010, în urma hotărârilor pronunţate de CEDO, la plata unei sume de aproximativ 3,6 milioane de euro, suma fiind în scădere faţă de anii precedenţi.

Astfel, potrivit datelor acestuia, statul român a avut de plătit în urma hotărârilor de condamnare 8 milioane de euro în 2007 şi câte 12 milioane de euro în 2008 şi 2009.

Suma totală pe care statele membre trebuie să o plătească în urma deciziilor rămase definitive în 2010 este de 64.032.638 de euro. România este pe locul al doilea din punctul de vedere al sumei pe care va trebui să o plătească în urma condamnărilor, după Turcia (24.541.838 de euro).

MAE a precizat, într-un comunicat transmis marţi, citând raportul anual 2010 privind executarea hotărârilor CEDO, că România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul total de cauze închise în anul precedent, cu un procent de 17% din totalul cauzelor închise de către Comitetul de Miniştri.

Raportul anual 2010 privind executarea hotărârilor CEDO a fost publicat, marţi, de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei.

"În cursul anului 2010, s-au adoptat rezoluţii finale sau decizii de principiu de închidere a cauzei într-un număr important de dosare. Sub acest aspect, menţionăm că România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul total de cauze închise în anul precedent. Astfel, se observă că 17% din numărul total de cauze închise de către Comitetul de Miniştri aparţin României, procent foarte mare comparativ cu numărul de cauze româneşti aflate sub supraveghere (6% din numărul total de cauze aflate sub supraveghere). Aceste date dovedesc buna cooperare existentă cu Serviciul de Executări din cadrul Consiliului Europei", notează MAE.

Ministerul subliniază de asemenea că numărul de cauze româneşti care au rămas definitive în anul 2010 a scăzut faţă de anul anterior (9% din totalul numărului de cauze în 2010, faţă de 13% în 2009), apreciind că acest aspect este deosebit de important deoarece relevă scăderea numărului de condamnări.

"În ceea ce priveşte neplata satisfacţiei echitabile în termenul stabilit de Curte, observăm că România se situează sub media generală, raportul menţionând că doar în 14 situaţii plata s-ar fi făcut după termenul de 3 luni (sub 9% din cazuri, procentul mediu privind neefectuarea plăţii în termen fiind de 13%)", precizează MAE.

Totodată, MAE atrage atenţia referitor la suma totală de plată la care a fost obligat statul român, că aceasta reprezintă 13% din totalul general. "Precizăm că motivul pentru care această sumă se menţine încă la un nivel relativ ridicat se datorează faptului că în anul 2010 au rămas definitive hotărârile pronunţate în principal în perioada octombrie 2009-octombrie 2010, aşadar înainte de suspendarea cauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotărârea pilot", se mai arată în comunicatul citat.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că va continua eforturile pe lângă instituţiile abilitate din România pentru aplicarea în mod adecvat a recomandărilor CEDO şi ameliorarea pe ansamblu a situaţiei statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România are de plătit aproape 7,5 milioane de euro pentru cauzele CEDO rămase definitive în 2010.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România are de plătit aproape 7,5 milioane de euro pentru cauzele CEDO rămase definitive în 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei