Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2011 - Anul XVI, nr. 91 (4689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dramă

La 17 ani, şi-a pus capăt zilelor în şura gospodăriei asistentului maternal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr cu grad de handicap, în vârstă de 17 ani, a ales să-şi pună capăt zilelor, sâmbătă, 16 aprilie, fiind găsit spânzurat în şura gospodăriei asistentului maternal din Baia la care locuia de aproape şapte ani. Adolescentul fusese transferat în 2004, împreună cu alţi trei fraţi mai mici, dintr-un centru de plasament din judeţul Prahova, în Centrul de primire urgenţe Suceava, pentru că părinţii acestora aveau domiciliul într-o localitate suceveană. Din Centrul de urgenţă Suceava, minorul a fost preluat de asistentul maternal din Baia, care l-a crescut până la producerea norocirii.

Adolescentul a urmat gimnaziul în comuna Baia, însă la testarea naţională de la finalul clasei a VIII-a a înregistrat un eşec, fiind repartizat, până la urmă, la un liceu din Fălticeni. Cunoscuţii băiatului au spus că încă nu se acomodase la noua formă de învăţământ, nu socializa şi îl speriau noile cerinţe şcolare.

 

Trei ani, crescut „din milă”

Minorul U.V.V., născut pe 21 octombrie 1993, încadrat în gradul de handicap „Deficienţă funcţională accentuată”, cod handicap 5 (deficienţă mintală II, QI 48, tulburări de comportament), era foarte ataşat de asistentul maternal în casa căruia locuia de aproape şapte ani, din 2004, când asistentul maternal l-a luat pe băiat în plasament, din Centrul de primire urgenţă Suceava. Până în anul 2007, asistentul maternal nu a primit nici un salariu sau alte prestaţii sociale suplimentare pentru că l-a îngrijit pe copil. Abia din 2007,  a fost angajat de Protecţia Copilului cu carte de muncă şi a primit un salariu pentru minorul aflat în plasament.

 

Modificări în personalitatea minorului

Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a declarat ieri că instituţia pe care o conduce a declanşat o anchetă, din care reiese că „nu s-au identificat nereguli în activitatea asistentului maternal unde creştea minorul”.

„Minorul a fost evaluat din punct de vedere psihologic, medical şi social pe 13 aprilie anul acesta, de către o comisie a Protecţiei Copilului Suceava, care nu a relevat modificări evidente în personalitatea minorului, nici din punct de vedere medical, nici neuropsihiatric”, a mai spus Isăilă.

Totuşi, în ultima perioadă, din ce a povestit asistentul maternal care îl creştea, au apărut unele modificări în rutina zilnică a copilului, legate de continuarea studiilor în alt mediu şcolar, la liceul din Fălticeni, unde făcea naveta zilnic, alte cerinţe şi aşteptări şcolare. Deşi avea aproape 18 ani, adolescentul era abia în clasa a IX-a şi nu reuşea să se  acomodeze în noul colectiv.

În plus, deşi în cei şapte ani cât a stat în asistenţă maternală, unde se considera ca în familie, numindu-i pe cei din familia „adoptivă” „mamă” şi „tată”, nu a vrut să vorbească despre părinţii naturali, nici măcar cu psihologii, totuşi, de când făcea şcoala la Fălticeni, a avut câteva întâlniri cu părinţii naturali (aceştia locuind în zona Fălticeni), restabilind un contact mai ales cu mama naturală.

 

Personalitate fragilă

 „Analizând situaţia copilului, precum şi starea de sănătate, considerăm că apariţia bruscă a unor evenimente percepute ca fiind stresante pot duce la declanşarea unor reacţii afective contradictorii, la comportamente extreme, mai ales pe fondul unei personalităţi fragile”, a completat Margareta Isăilă. Directoarea instituţiei s-a referit atât la dificultăţile pe care le avea copilul în adaptarea la noile cerinţe şcolare, cât şi la contactele pe care le-a avut, în ultima perioadă, cu părinţii naturali.

Din câte se ştie, alţi trei fraţi ai tânărului decedat, care era cel mai mare din familie, au fost daţi, în 2004, în plasament altor familii de asistenţi maternali, cu care acesta ţinea legătura. Mama naturală a tânărului decedat mai are şi alţi copii în îngrijire. La această oră, încă nu se ştie cu exactitate unde va fi înmormântat adolescentul. Dorinţa părinţilor naturali este ca fiul lor să fie îngropat într-o localitate de lângă Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 17 ani, şi-a pus capăt zilelor în şura gospodăriei asistentului maternal.
 Vizualizări articol: 2607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
La 17 ani, şi-a pus capăt zilelor în şura gospodăriei asistentului maternal2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei