Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2011 - Anul XVI, nr. 91 (4689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Cseke Attila, reclamat la Parchet pentru decizia de desfiinţare a spitalelor

Marţi, 19 Aprilie 2011 (15:31:16)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a fost reclamat, marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care a cerut, totodată, Executivului să anuleze HG 345/2011 prin care s-au desfiinţat 67 de spitale.

FACIAS a depus marţi, 19 aprilie, o plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, la Parchetul Înatei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea cercetării pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz in serviciu contra intereselor publice.

Biroul de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a confirmat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a fost înregistrată plângerea FACIAS împotriva ministrului Cseke Attila.

De asemenea, FACIAS s-a adresat Guvernului cu o plângere prealabilă pentru anularea HG 345/2011, prin care s-a dispus desfiinţarea unui număr de 67 de unităţi sanitare aflate în administrarea autorităţilor publice locale.

Propunerea de desfiinţare a unităţilor sanitare ar fi trebuit să provină de la autorităţile locale (instituţia prefectului sau consiliul judeţean), pentru fiecare judeţ în parte, iar mai apoi trebuia avizată de Ministerul Sănătăţii. Numai după îndeplinirea acestor etape prealabile obligatorii Guvernul putea emite hotărârea de desfiinţare sau schimbare a destinaţiei unităţilor sanitare.

În notele de fundamentare ale Hotărârilor Guvernului 212/2011 şi 345/2011 nu se analizează impactul pe care desfiinţarea unităţilor sanitare prevăzute l-ar avea asupra comunităţilor locale. Acest fapt a condus la apariţia unor disfuncţionalităţi majore, de tipul celei de la spitalul din localitatea Tutova (Spitalul de Boli Cronice "Dr. I.T. Nicolaescu" Tutova) - singurul cu acea specialitate din zonă sau de Centrul de Sănătate Băneasa - ai cărui pacienţi au fost transferaţi la mai bine de 400 de kilometri distanţă, asta pentru a nu pomeni de pacienţii "uitaţi" prin spitale sau mutaţi cu ambulanţe nedotate sau supraaglomerate.

De asemnea, impunerea destinaţiei de cămin pentru persoane vârstnice pentru toate locaţiile desfiinţate încalcă principiul autonomiei locale. Fiecărei administraţii locale ar fi trebuit să i se acorde timpul necesar pentru a face un studiu la nivel local şi pentru a identifica nevoile concrete ale cetăţenilor - creşă, grădiniţă, şcoală ori cămin. Aceste studii sau, de ce nu, referendumuri locale, ar fi trebuit ataşate la propunerea de desfiinţare a unităţii sanitare.
Neluarea în consideraţie a consecinţelor concrete sociale, a stării infrastructurii rutiere, precum şi a dotărilor şi personalului existente la nivelul staţiilor de ambulanţă a determinat ca o intiţiativă necesară de eficientizare a sistemului de asistenţă sanitară să se transforme într-un haos la nivel local.

FACIAS solicită cercetarea penală a ministrului Sănătăţii Cseke Attila şi anularea HG 345/2011, precum şi revenirea la situaţia anterioară adoptării acesteia.

Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost închise, Ministerul Sănătăţii propunând reorganizarea lor în cămine de bătrâni. Angajaţii din aceste unităţi sanitare vor fi redistribuţi în alte spitale sau pot opta să rămână în unităţile reprofilate.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Cseke Attila, reclamat la Parchet pentru decizia de desfiinţare a spitalelor.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Cseke Attila, reclamat la Parchet pentru decizia de desfiinţare a spitalelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei