Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2011 - Anul XVI, nr. 91 (4689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Moldoviţa

Festivalul Ouălor Încondeiate a ajuns la ediţia a V-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A intrat în tradiţia comunei Moldoviţa ca, în fiecare an, în Duminica Floriilor, în localitate să aibă loc o manifestare prin care păstrătorii tradiţiilor să-şi pună în valoare calităţile. Duminică, 17 aprilie, a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Ouălor Încondeiate, la care au participat peste 30 de încondeietori. După oficierea unei slujbe de sfinţire a artei tradiţionale, festivalul  s-a desfăşurat pe trei secţiuni - secţiunea ouă încondeiate în cadrul căreia au fot jurizaţi separat copiii şi adulţii, secţiunea artă tradiţională veche, în cadrul căreia au fost prezentate costume populare vechi, icoane şi obiecte tradiţionale vechi şi secţiunea gastronomie, la care participanţii au pregătit bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte.

Pe perioada cât juriul a desemnat câştigătorii festivalului, la fiecare secţiune, vizitatorii s-au putut delecta cu un program artistic susţinut de ansambluri folclorice ale copiilor din mai multe localităţi ale judeţului.

 

“Respectând tradiţia ne putem deschide cutia speranţei”

Deşi, anul acesta, numărul celor care au venit să vadă ce se întâmplă la festival a fost mai mare, numărul participanţilor a fost mai mic. Aşa cum a apreciat Valeriu Ştefan, preşedintele juriului, “festivalul din acest an, aşa cum l-am văzut eu personal, este uşor mai timid ca anul trecut. Seamănă cu o lumânare din care iese fumul, dar arde în continuare, ceea ce este foarte important. Eu vă rog să aveţi grijă să nu se stingă lumânarea şi să înlăturaţi fumul înecăcios. Este adevărat că este un an de criză, este adevărat că ne confruntăm cu toţii cu probleme deosebite, dar am această încredere pe care o exprimam şi anul trecut, că numai respectându-ne trecutul ne putem cunoaşte foarte bine viitorul, numai respectând tradiţia ne putem deschide cutia speranţei pentru un viitor mai bun şi pentru a lăsa urmaşilor tot ceea ce au gândit, au înfăptuit românii de pe aceste  meleaguri”.

Preotul protopop Aurel Goraş ne-a mai spus că acest festival are un număr mai mic de participanţi pentru că este ultimul înainte de Paşte, iar până în Duminica Floriilor, încondeietorii din Bucovina au participat la manifestări similare organizate la Ciocăneşti, Paltinu, Gura Humorului, Vatra Dornei, Suceava, Iaşi, Bucureşti şi în multe alte oraşe. Majoritatea încondeietoarelor şi-au vândut „marfa” în aceste târguri, iar aici au venit cu ouă mai puţine, dar reprezentative.

„Am apelat recent la cineva din Moldoviţa la rugămintea unui prieten de-al meu, să-mi vândă câteva ouă. A venit femeia aproape în lacrimi să-mi explice că nu mai are ouă lucrate, pentru că a participat la mai multe târguri unde cererea şi oferta şi-au spus cuvântul”, a precizat protopopul Aurel Goraş.   

 

„A dat fuguţa din Europa pentru a fi alături de localnici la festival

Preşedintele juriului a amintit şi faptul că acest festival se datorează unor oameni extraordinari, unor oameni de suflet.

„Aş spune că se datorează în primul rând unei femei din acest loc, născută pe acest pământ, doamna Lucia Condrea, o artistă desăvârşită pe care o respectăm cu toţii şi care, iată, nu se dezminte nici în acest an şi a dat fuguţa din Europa la Moldoviţa pentru a fi alături de dumneavoastră, deşi poate şi-ar fi dorit şi ar fi putut să rămână în continuare acolo. A vrut să fie în mijlocul comunităţii, să se bucure alături de dumneavoastră la acest festival”, a mai spus Valeriu Ştefan.

Aşa cum am aflat de la primarul comunei Moldoviţa, Traian Ilieşi, acest festival a apărut la iniţiativa unui meşter popular care reprezintă comuna, judeţul şi România în ţări de pe întreg mapamondul, încondeietoarea Lucia Condrea. În acest an, sprijinul financiar a venit din partea primăriei şi a câtorva oameni de afaceri din comună care sprijină în mod constant cele trei manifestări anuale de la Moldoviţa, Serbările Crăciunului, Sărbătoarea comunei de Sfânta Maria şi Festivalul Ouălor Încondeiate.

“Moldoviţa este o comună cu 90 % huţuli şi care se află în centrul comunelor huţule Vatra Moldoviţei, Breaza, Ulma, Moldova Suliţa, Izvoarele Sucevei. La acest festival, ajuns la ediţia a V-a, sunt femei şi din aceste comune care încondeiază ouă. Cu toate că este  perioadă de criză, noi nu renunţăm la acest festival. De la o ediţie la alta, calitatea participanţilor este din ce în ce mai bună şi ne bucurăm că tot mai mulţi tineri şi copii păstrează acest obicei. Copiii umblă pe la oamenii în vârstă după costume populare, obiecte vechi, iar femeile păstrează o parte din cele mai frumoase ouă încondeiate pentru a le prezenta în comuna lor”, a precizat primarul Traian Ilieşi.

 

La început a fost... Moldoviţa

Deşi la Moldoviţa se încondeiază ouă înainte ca acest meşteşug să fie atât de popular la Ciocăneşti, festivalul de la Moldoviţa este mult mai tânăr. Preotul protopop Aurel Goraş a explicat cum s-a ajuns ca ouăle de Ciocăneşti să fie atât de cunoscute pe plan naţional.

“Când plecam acasă, după sfinţirea coşurilor pascale, îmi dădeaţi o găleată de ouă de cea mai bună calitate. Când am plecat de la dumneavoastră din Moldoviţa la Ciocăneşti, am luat şi aceste ouă. La prima slujbă de Înviere de la Ciocăneşti, după ce am sfinţit păştile, am venit cu trei, patru ouă acasă. Am luat din ouăle pe care le aveam de la Moldoviţa, le-am dat la femeilor din sat şi în primul an am văzut roadele. Acolo nu era nimic, dar în câţiva ani, pentru că au avut iniţiativă, au ajuns la un festival naţional. Noi avem aici bogăţia aceasta, aici avem femei care fac cele mai frumoase ouă, vin de peste tot din ţară să cumpere două, trei ouă de aici, de la Moldoviţa. Aici sunt ouă de o frumuseţe şi o acurateţe artistică de cea mai înaltă calitate, neexistând o zonă cu o densitate de valori mai mare decât la Moldoviţa.  De aceea era firesc ca şi la Moldoviţa să se organizeze un astfel de festival, care a ajuns la ediţia a V-a”, a spus protopopul Aurel Goraş.

 

Premiile

Cei mai buni participanţi la festival au fost răsplătiţi cu premii. La secţiunea „Gastronomie”, elevii de la Grupul Şcolar „Vasile Cocea” au fost răsplătiţi pentru diversitatea şi originalitatea produselor culinare.

În ceea ce priveşte încondeietorii, copiii Oana Drelciuc şi Andreea Rătundu au obţinut premiul I la secţiunile „Tehnica baticului” respectiv „Creaţie”, în rândul adulţilor, premiile I la aceleaşi categorii revenindu-le Georgetei Ungureanu şi Anei Bălan.

Alte premii le-au fost acordate Angelei Balabasciuc, pentru prezentarea standului, şi Paraschivei Iliesei pentru coşul de Paşte. Ioana Mahu, din Câmpulung Moldovenesc, a primit premiul pentru conservarea artei populare autentice, fiind cea mai mică păstrătoare a tradiţiilor participantă la acest festival şi care s-a remarcat atât prin costumele păstrate de la bunici, cât şi prin ouăle foarte vechi. Premiul juriului i-a fost acordat Aureliei Chimiac, premiul presei, Paraschivei Iliesei, iar premiul pentru popularitate, Ancăi Scutelnicu.    

Organizatorii manifestării din acest an au fost Primăria şi Consiliul Local Moldoviţa, sprijiniţi de sponsori locali.

 

Diplomă de excelenţă pentru Lucia Condrea, din partea Radio Iaşi

Încondeietoarea Lucia Condrea a primit o diplomă de excelenţă din partea Radio Iaşi.

„Este o mare surpriză pentru mine, acest premiu mă onorează. În ţară am primit mai puţine, în străinătate mai multe. În cuvinte puţine este foarte greu să fiu şi explicită şi convingătoare. Am avut o expoziţie la Strasbourg şi am venit special pentru acest festival în urmă cu câteva zile, pentru a fi alături de dumneavoastră şi acest obicei să nu se piardă. Pentru că Moldoviţa are cele mai frumoase, cele mai reprezentative ouă. Noi nu suntem decât continuatorii etniei huţule şi trebuie să o ducem mai departe. Dorim ca Moldoviţa să fie emblema Bucovinei”, a spus Lucia Condrea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Ouălor Încondeiate a ajuns la ediţia a V-a.
 Vizualizări articol: 955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Festivalul Ouălor Încondeiate a ajuns la ediţia a V-a5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei