Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2011 - Anul XVI, nr. 91 (4689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Măsură

Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie pentru cei ce stau la casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

De la 1 mai 2011, locuitorii municipiului Suceava care stau la case au obligaţia de a colecta selectiv deşeurile menajere rezultate în gospodărie.

Mai exact, ei vor trebui să strângă deşeurile de mase plastice, pe cele de hârtie şi metalele separat de gunoiul menajer şi să le scoată în stradă în ziua în care se va face colectarea selectivă în zona lor.

Decizia de a implementa acest nou sistem de colectare a gunoiului menajer, astfel încât să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor, a fost anunţată de viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.

“De la 1 mai 2011 introducem colectarea selectivă şi la cele peste 5.000 de case din municipiul Suceava. În ziua în care se ridică deşeurile menajere vom merge cu alte trei maşini, care vor ridica gunoiul pe categorii – plastic, hârtie şi metale.

Vom merge aşa o lună, de probă, iar dacă vom constata că ard benzina degeaba, pentru că populaţia nu înţelege că trebuie să-şi ţină pet-urile sau alte materiale refolosibile pentru ziua în care se colectează selectiv, vom aplica măsuri coercitive.

Reprezentantul societăţii de salubrizare va verifica ce se va ridica de la fiecare casă în parte şi dacă vor găsi deşeuri reciclabile laolaltă cu deşeurile menajere, familia de la care provine gunoiul va fi amendată cu o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.

El a explicat că, spre deosebire de punctele de colectare din oraş, unde nu se poate şti exact al cui este deşeul refolosibil aruncat la un loc cu cel menajer, la case au avantajul de a şti exact de unde provine.

“Pentru cei care stau la bloc nu avem decât să facem apel la simţul lor civic, să colecteze selectiv, dar la case putem aplica amenzi, pentru a-i determina să se conformeze”, a spus Harşovschi.

 

Economii de peste zece miliarde de lei vechi, din colectarea selectivă

Conform viceprimarului Sucevei, 25% din cantitatea totală de gunoi colectată de la populaţie este reciclabilă, dar numai 2,5% este colectată selectiv direct de către populaţie.

“Fac apel la populaţia Sucevei, să colecteze selectiv, pentru că este foarte deficitară această activitate. De când am început să transportăm gunoiul la Botoşani, am pus în practică un alt plan, de transportare a gunoiului menajer mai întâi la Diasil, în cartierul Iţcani, pe o platformă betonată, unde se făcea o colectare selectivă la a doua mână. În nouă luni de când procedăm astfel s-au colectat selectiv 9.094 mc de peturi, care reprezintă colectarea selectivă totală.

Din 9.094 mc de peturi, doar 226 mc sunt de la populaţie, adică doar 2,5% din cantitatea totală”, a explicat Harşovschi.

Conform statisticilor Primăriei Suceava, prin colectarea selectivă la rampă s-a făcut o economie de 635 de curse, astfel că, în condiţiile în care o cursă de gunoi transportată la groapa de deşeuri de la Botoşani înseamnă un cost de 1.300 de lei, rezultă că s-au economisit 825.000 lei (8,25 miliarde de lei vechi) fără TVA.

“Dacă nu făceam colectarea selectivă la a doua mână, diferenţa de la 2,5% la 100% trebuia transportată la Botoşani. Aceşti bani sunt economisiţi atât din bugetul local, cât şi din buzunarele fiecărui contribuabil.

Dacă populaţia nu va înţelege că trebuie să facem această colectare selectivă la cele peste 120 de puncte special amenajate în cartiere, va trebui să plătim mai mult, pentru că şi această colectare selectivă la mâna a doua costă. Colectând selectiv se fac economii semnificative, iar pe termen lung, noi şi copiii noştri nu vom avea de suferit prin faptul că s-au epuizat resursele naturale”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

Municipiul Suceava este obligat să transporte gunoiul menajer produs de populaţie la groapa de gunoi de la Botoşani, după ce în 2009 a fost închisă groapa de gunoi a Sucevei, iar anul trecut a fost închisă şi groapa de gunoi de la Fălticeni, unde a fost dus gunoiul până la jumătatea anului 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie pentru cei ce stau la casă.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie pentru cei ce stau la casă5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(19 apr 2011, 11:05:31
Într-un ocean de mizerie
Unde ( sigur ) ar fi şi stropi de .. curat
Până la cea mai neînsemnată bacterie
Atacă .. cu curatul e mâncat

Mai sunt oameni (chiar şi români )
Care (de ce nu ) trăiesc în România
Care-s curaţi .. dar , printre grosolani
Îi v-a’nghite ( la un moment dat ) murdăria

Vremurile astea sunt mai grele
Decât alte vremuri .. muult mai grele
S-au dat peste cap valorile .. altarele
Ierarhii şi preţuiri au până şi animalele
Ne-am amestecat visele , aromele
Şi ne-am uitat (din istorie ) blestemele
1.1  RE: * trimis de
(19 apr 2011, 12:19:38
UN abcdar stricat/
Vechi uzat si marginalizat/
Inchis in lumea Securista/
Se sparge in lumea forumista/

Versuri el inventeaza /
Pe nechiforas il extaziaza/
Orice faci e rahat/
Daca nu esti un USL-ac/

Daca esti din USLe/
Esti un zeu pt el nene/
Zi de zi el tot munceste /
Si dontul bine il plateste/

Asta-i hoarda USL-ista/
Ramasita comunista/
Care nu vrea schimbare/
Vrea doar furt si dormitare/
Daca faci ce se cuvine /
Vine abcdar si iti tine/
Lectii de morala dulce/
Numai cum dontul aduce.

2.   IN ATENTIA JURNALISTILOR!!!!!!! trimis de
(19 apr 2011, 11:13:33
Va rog sa-l intrebati pe domnul Harşovschi pentru ca vad ca a ridicat in lauri platforma de sortare a deseurilor din Itcani cu ce drept si conform care-i normative din RO si UE permit ei sortarea deseurilor in mijlocul orasului. Vine vara si iarasi nu o sa putem respira cand trecem prin zona de la duhoarea de deseuri!!!

Va rog din suflet sa-i intrebati! Ca doar nu locuiesc ei in zona!!!
3.   „Măgarul lui Balaam” de Cincinat Pavelescu trimis de
(19 apr 2011, 11:16:19
„ (dedicată aceluia care, recunoscându-se în aceste versuri, se va crede de spirit, întorcând cu facilitate ironii contra mea)
În alte vremi, când un măgar,
Bătut de un stăpân barbar,
Vorbi, s-a minunat natura;
Dar astăzi, când le toaca gura
Atâtora, pe-atâtea game,
Ce vi se pare-așa bizar
Sa… scrie unul epigrame?”
4.   Nu sortez nimic! trimis de
(19 apr 2011, 11:20:01
Desi sunt din tot sfletul pentru sortarea deseurilor nu voi sorta NIMIC!!! Pana cand voi nu veti respecta legea si veti mutati diasilul!!!!!!!!!!!!!!!!!
5.   Am urmarit clipul dar astia-s paraleli cu legea trimis de
(19 apr 2011, 12:02:01
Auzi cum dau si aplica ei "legi" la case da la blocuri ba.. si stai nene eu trebuie sa-mi cumpar 4 cosuri de gunoi (plastic, sticla, hartie, alte deseuri?) ... Aberatii eu va sugerez sa mutati diasilul apoi sa puneti cosuri dintrala de sortare si apoi discutam!
6.   Rahatu` nu-l selectati dupa punga? trimis de
(19 apr 2011, 12:06:14
Mr. primarvice, ma bucur ca o sa stati langa fiecare punga de gunoi si o sa puneti un timbru, sa stiti a cui e. Restul ar trebui sa vorbiti cu rosalu` ca ei jumulesc bani, matale ei 3 pene, Lungu o aripa si restul la bucale. Felicitari!!
7.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:14:56
Taranii comunisti nu cunoasc ca in Uniunea Europeana asa se procedeaza cu colectarea deseurilor. In plus consider ca daca tot suntem la subiectul asta ar trebui colectate deseurile de la sediul PSD si PNL, in special gunoaiele alea tinere care stau in mediul online si ne polueaza cu ideile lor urat mirositoarea, de origine marxista promovata de Marza, Dontu and Company. Ei trebuie dusi departe, departe. Poate asa scapa tara si de viitoarea generatie comunista aflata in formare la Suceava
8.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:20:05
Nu ai ce sa le ceri. Urmaresc ideile acestor persoanaje obscure crescute in beciurile comuniste si imi dai seama ca e pacat mare...ca astfel de tineri si-au ratat deja sansele la un viitor mai bun..pacat ca Dontu and Company i-au stricat din fasa si i-au facut dupa chipul si asemanarea lor.
9.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:22:01
Madam Adriana, adica unde e fluxul mare de gunoi nu se rezolva, te legi amu de peisaj ca-ti pute matale, ce n-au rezolvat astia pana amu rezolva restu`. Vezi ca nu m-am legat de partide si-n `75 probabil sugeai suzeta in Suceava.
10.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:23:44
Pai asta e o idee europeana ce trebuie aplicata si la noi. Ce vi se pare exagerat aici? Ce motive aveti sa comentati aiurea doar ca initiatorul este viceprimarul Harsovschi? Sau pur si simplu aveti o norma de comentarii ce trebuie respectata? ...Nici nu va zic rusine pentru ca la voi bunul simt nu se aplica..E o initativa buna din partea unui reprezentant al Primariei Sv...primarie care a facut mult mai multe lucruri decat au facut sefii vostri comunisti in 20 de ani.
11.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:28:57
Suzeta sau un subtitu destul de bun al acestuia cred ca o pastrai doar pentru tine. Una la mana, se vede ca nu poti avea o discutie normala fara sa ai atitudinea asta de tirist imputit, cu limbaj de cartier, injuraturi si insulte. Stim ca taranul domn nu se face niciodata oricat de mult s-ar chinui si nici nu vreau sa mai continui pe tema asta. Cred ca parintii tai au gresit fundamental cand nu te-au sugrumat cand erai de tata...ca daca stiau ce odrasla au...sa stii ca faceau asta..
Si doi la mana, stiu ca nu te duce mintea sa te gandesti si la varianta ca 75 vine de la altceva si nu de la anul meu de nastere... Voi astia ...tinerii pionei comunisti cu limba pana la prostata lui Dontu de i s-a umflat nasul sarucului om si apare la tv mai umflat decat un stomac plin de gaze, nu stiti mare lucru. Stiti sa injurati...sa vorbiti ca tiristii si cam atat. Apropo..ce iti zice colega prin statie? E liber la injuraturi?
12.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:43:55
Ce tot spui de DONTU, sa vad cine pe cine da pe treizeci de arginti acum. Daca nu era IUDA, era alta biblie, imi cer scuze cu suzeta, trebuia sa spun trompa.
13.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 12:48:55
Pai spun de Dontu ca il tii de buzunarul interior. Daca el spune sa sari tu intrebi cat de sus. Cat despre referintele bibilce se vede clar ca nu va invata nimic la PSD acolo decat sange sange sange. Ia apuca-te si te musca de mana sa vezi...apare sange sange sange?
14.   OPINIA MEA trimis de
(19 apr 2011, 12:50:32
EI le produc,EI le vand,EI se imbogatesc...EI SA LE SORTEZE...NOI doar le consumam pentru ca EI le-au facut indispensabile...Sa se renunte la materialele plastice in procesul de productie...Marile companii producatoare de materiale plastice sa formeze echipa si sa colecteze materialele pe care le produc si sa le selecteze pentru reciclare pentru ca tot ei le refolosesc si se imbogatesc din asta...Era parca taxa verde pentru chestia asta...Unde ajung banii aia???Ca doar in pretul produsului platesti taxa verde...DE CE SA FAC EU MUNCA VOLUNTARA PENTRU COMPANIILE CARE PRODUC MATERIALE RECICLABILE??? Aberatii:))) Si amenda o sa o dea cine???? Gunoierii de la Rosal???laughing))))))))))) sau o sa-l vedem si pe Hasovschi cu masina de gunoi si poate si un gabor SA DEA O MANAlaughing))
14.1  RE: OPINIA MEA trimis de
(19 apr 2011, 12:59:49
asta nu e muncă voluntară, e civilizaţie. altfel ajungem să facem grătare pe malul apelor printre munţi de deşeuri care din păcate nu sunt biodegradabile. şi chiar n-ar fi aşa o mare scofală să dai deoparte plasticul, sticla şi hârtia. Haşovschi ar face mai bine să vorbească personal cu oamenii cărora vrea să le impună anumite chestii şi atunci ar afla cum o mai duce lumea şi să lase comunicatele prin ziare că ştim câte parale face.
15.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 13:00:45
Nimic mai fals. In UE esti obligat sa selectezi gunoiale. La fel cum si la noi trebuie selectate gunoaiele PSDiste de cele PNListe, desi isi doresc foarte mult sa se iubeasca intre ele.
16.   Hai sa patimim impreuna si-n tacere! trimis de
(19 apr 2011, 13:01:44
Adriana, fa tu cartofii si eu vin cu urzica, ti-o dau pe fund sa dispara acele si reumatinsmul la sale, iar restul sa-i cheptene apele. Viata e scurta, gunoi esti si matale dupa aia. SARBATORI FERICITE!!!
17.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 13:01:56
Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii mediului, pentru imbunatatirea sanatatii publice, si pentru promovarea dezvoltarii durabile - Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD), potrivit Eu-RO Newsletter-ului Guvernului. Planurile au intrat in vigoare, o data cu publicarea in Monitorul Oficial, au fost trimise la Comisia Europeana si se asteapta aprobarea lor.

Politica europeana de mediu este o politica comunitara in care deciziile se iau la nivelul Bruxelles-ului. Romania are opt planuri regionale pentru gestionarea deseurilor, fiecare intocmit pentru o regiune de dezvoltare a tarii. In afara de ministerele mediului si integrarii europene, la elaborarea Planurilor a contribuit si consortiul international Fichtner-Ramboll-Sweco, in cadrul proiectului PHARE „Asistenta tehnica pentru Elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor”, al Uniunii Europene. De asemenea, autorii planurilor au luat in considerare si observatiile primite din partea publicului in cadrul unor dezbateri organizate in toate regiunile, in cursul lunii octombrie 2006. Planurile vor fi reactualizate periodic, la interval de cel mult cinci ani.

Planurile Regionale vor deveni un mecanism util si pentru absorbtia Fondurilor structurale europene pe axa II a Programului Operational Sectorial Mediu – „dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate”.

Deseurile prost gestionate – aruncate la intamplare in depozite necontrolate, sau arse in spatele curtii – sunt un pericol pentru sanatatea publica. Prin deseuri se pot transmite oamenilor sau animalelor diverse boli extrem de grave (cum ar encefalopatia spongiforma, gripa aviara, si salmonella). Apa sau aerul poluat pot cauza si ele grave probleme de sanatate. De aceea este necesara gestionarea cu cea mai mare responsabilitate a deseurilor.
17.1  RE: Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 13:27:22
ADRIANÎ cum ai postat atât di mult? Vreau și eu că mie îmi desparte înjurăturile în silabe!
18.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 13:03:16
Aloe mai bine da-ti tu cu urzica si sa imi spui cum e dupa ce evalueaza Dontu situatia. Transmite-i ca trebuie o evaluare proFUNDa pentru tine.
19.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 13:03:58
Sarbatori Fericite si tie.
20.   RUSINE trimis de
(19 apr 2011, 13:28:49
D-le Vice-primar, dar nu iti este rusine la obraz?
Cum puteti da voi asa legi?
Stiti doar sa cereti, dar sa oferiti?
Locuiesc pe Narciselor, la un bloc nou, care avea si o alee pavata facuta din banii locatarilor. Dar ati venit voi cu inlocuirea tevilor, ati scos pavelele, si ati lasat asa, pamant gol. Avem 3 cereri la Primarie depuse inca din septembrie 2010 pentru realizarea reparatiei, dar inca nu am primit nici un raspuns.
In cele din urma, noi, locatarii, am hotarat sa punem mana de la mana si sa reamenajam pavelele scoase.

Si voi veniti acum si imi comandati mie cum sa imi selectez deseurile, la mine in curte?
Dar nu vii rusine la obrazul ala gros pe care il afisati zi de zi!!!!!!!!!!
20.1  RE: RUSINE trimis de
(19 apr 2011, 13:42:45
trebuia să-i daţi judecată şi atunci să vezi ce repede se mişcau.
21.   Pentru toti aplaudacii ! trimis de
(19 apr 2011, 14:34:42
V-ati trezit la asemenea aberatie de articol sa umpleti sectiunea comentarii cu asemenea "laude" la adresa fiecarei tabere! Ce are sula cu prefectura?! Faptul ca cine conduce o institutie de stat habar nu are (inca) de ceea ce se petrece cu adevarat in teren e stiut "de cand e lumea si pamantu'". Tot timpul incultii si prostituatele politice au condus Romanica. Si, a fi impotriva unui regim aflat la conducere nu inseamna a fi de cealalta baricada. Pacat ca unii nu pricep nici macar acest lucru elementar si deverseaza (ca tot vorbim de gunoaie aici) tot felul de abjectii pe marginea acestui articol. Incompetenti au fost si vor fi pana cand vom pieri ca specie de pe acest pamant.
22.   Comentariu trimis de
(19 apr 2011, 17:11:49
In Suceava, multi "giboni" inca nu au invatat sa arunce gunoiul la cos sau la buncar asa ca denumirea asta de "colectarea selectivă a deşeurilor" o sa le solicite la maxim si singurul neuron pe care-l mai au ca sa-si dea seama ce reprezinta .Nu cred ca o sa iasa nimic pentru ca vor arunca gunoiul unde o sa apuce si nu va fi amendat nimeni sau vor aduce gunoiul la buncarele dintre blocuri . Si acum sunt la unele buncare containere pentru pet-uri si hartie dar gasesti orice altceva in ele.Cred ca ar mai trebui de gasit o solutie pentru ca "gibonii" sa arunce gunoiul "selectiv " doar la cosul de gunoi , nu langa bancile si pe iarba din parcuri !!! (aviz pol. comunitare sau locale sau cum se mai numeste)
23.   Procedati ca in Napoli trimis de
(19 apr 2011, 17:42:40
la suceava ar trebui procedat ca in Napoli ca si acolo era dezastru ,acum mai nou cei ce recicleaza platesc gunoiul reciclat ,doar pe cel menajer. Deci gunoi menajer mult factura mare . Ca de si din reciclabile se scot bani ,nu?
24.   Viceprimarului-Industrial 2 trimis de
(19 apr 2011, 19:03:33
Atat timp cand in Obcini hoarde de tigani si caini vagabonzi sorteaza gunoaiele si cei ce locuiesc la case-din Obcini si Sf,Ilie devarsa saci,roabe de gunoi,crengi si tot felul de deseuri menajere cu tot felul de masini,vine un tem'bel si face amenintari cu iz ecologist.Zi-i lu nen'tu Prigoana ca pe deseurile reciclate incaseaza bani,iar noi platim cu 60% mai mult taxa de salubritate...Iar voi,lacheii oricaror partide abtineti-va de la comentarii,nu citesc presa sa vad pe cine pupinku un Andrei sau o Adriana...
25.   Colectarea selectiva trimis de
(19 apr 2011, 20:47:46
Nu a-ti reusit sa faceti nimic legat de colectarea selectiva de atatia ani de cand e Rosalul singurul operator pe Suceava, dar acum cand vin amenzile de la europeni va cam strange in spate. Multa bafta cu colectarea selectiva si cu constientizarea populatiei ca asta trebuia sa faceti de la bun inceput.
26.   Deseuri trimis de
(20 apr 2011, 09:42:44
mai simplu ar fi ca pet-urile sa aiba un pret care sa fie incasat la cumpararea produsului;dupa golire acesta poate fi valorificat la magazinele de profil ,scazindu-se din pretul produselor ce urmeaza a fi cumparate tot din acelasi magazin,astfel toti vor fi cointeresati sa le stranga,la numai 0.5 ron s-ar gasi multi care sa incerce o "afacere";cei cu bani poate nu ar fi foarte interesati ,dar s-ar gasi suficienti oameni saraci care ar gasi din colactare o sursa de venit.Prigoana ar putea face o initiativa legislativa in acest sens,dar nu stiu daca nu pierde!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei