Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mai 2010 - Anul XV, nr. 124 (4415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Romania, între ţările de tranzit pentru cocaina destinată Europei Occidentale

Duminică, 30 Mai 2010 (13:15:41)

O parte a cocainei destinată consumatorilor din Europa de Vest este tranzitată prin ţări din Europa Centrală şi de Est, precum România, Bulgaria sau Grecia, folosind "rutele Balcanilor" unde se desfăşoară operaţiuni importante de trafic de persoane, arme sau heroină, relatează AFP.

"Toate ţările din Europa Centrală şi de Vest sunt vizate", a explicat Laurent Laniel, un specialist al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), cu sediul la Lisabona.

Cocaina pare "a fi traficată pe rute din Balcani folosite de mult timp pentru traficul de narcotice, în special de heroină, dar şi de fiinţe umane, arme sau ţigări, între Asia şi Europa Occidentală", a adăugat el.

"Ţările riverane la Marea Neagră şi Marea Mediterană precum România, Bulgaria sau Grecia sunt, cu adevărat, locuri potenţiale de sosire a unor încărcături maritime de sute de kilograme de cocaină provenind din America de Sud, fie direct, fie prin insulele Caraibe şi prin Africa, în special occidentală", a precizat Laniel.

Potrivit specialiştilor Europol şi OEDT, crearea acestei noi rute a cocainei a fost favorizată de liberalizarea comerţului în regiunea Balcanilor, de apropierea de ţările membre ale Uniunii Europene şi de prezenţa reţelelor infracţionale instalate de mai mulţi ani.

Dacă majoritatea cocainei din America latină continuă să ajungă direct în Europa de Vest, Europol a semnalat în 2009 capturi importante de prafuri ascunse în containere în porturile din Balcani: 1,2 tone ascunse într-un transport de lemne în Constanţa (România) venit în ianuarie din Brazilia, iar în iulie, 1.020 de sticle ce conţineau un amestec de cocaină şi vin la Varna (Bulgaria), provenind din Bolivia.

Acestea sunt livrate apoi în Europa Occidentală, dar, potrivit specialiştilor, cantităţi importante de cocaină sunt de asemenea stocate în ţări din Europa Centrală şi de Est, în special în Albania, înainte de a fi retrimise în Occident. Laboratoare de prelucrare au fost descoperite de asemenea în Albania şi în Republica Moldova.

Această nouă piaţă este controlată de diverşi traficanţi. "În materie de trafic internaţional de stupefiante, exclusivităţile sunt rare în această perioadă de globalizare, în care dictonul «ocazia naşte hoţul» pare a fi mai mult ca niciodată de actualitate", a subliniat Laniel.

Grupările de traficanţi profesionişti din această regiune sau din ţările occidentale, Africa sau America latină, care dispun de legături în ţările din Europa Centrală şi de Est vizate, par a fi implicate alături de reţele "mai puţin profesioniste şi mai oportuniste", a adăugat el.

În luna aprilie, justiţia sârbă l-a inculpat pe Darko Sarici, considerat ca fiind un important cap mafiot al traficului de cocaină din Balcani, alături de alte 19 persoane apaţinând "grupului său infracţional" pentru traficare de "cantităţi mari de cocaină" în Serbia, Europa occidentală şi în America latină.

Dacă piaţa de stupefiante este dominată în Europa de Vest de cocaină, în Nordul, Centrul şi Estul Europei predomină metamfetamina şi amfetamina.

Într-un studiu comun publicat recent despre piaţa cocainei din Europa, OEDT şi Europol şi-au exprimat temerile privind creşterea "riscului unei răspândiri a consumului de cocaină în ţările din Europa Centrală şi de Est, care erau până în prezent relativ evitate".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romania, între ţările de tranzit pentru cocaina destinată Europei Occidentale.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romania, între ţările de tranzit pentru cocaina destinată Europei Occidentale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei