Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2009 - Anul XIV, nr. 218 (4204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONG-urile au început un program de mediere între cele trei puteri ale statului, pe tema justiţiei

Joi, 17 Septembrie 2009 (18:54:38)

O alianţă formată din câteva ONG-uri a început, joi, un program de mediere menit să aducă la aceeaşi masă reprezentanţii celor trei puteri ale statului care, prin dialog, să ajungă la concluzii şi măsuri concrete pentru deblocarea situaţiei din sistemul judiciar românesc.

La prima rundă de discuţii, programată joi după-amiază, ONG-urile au adresat invitaţii reprezentanţilor grupurilor parlamentare, Executivului şi mai multor organizaţii profesionale ale magistraţilor.

"Scopul nostru a fost deblocarea dialogului între cele trei puteri, ajuns în acest moment într-un punct mort", a declarat, la finalul discuţiilor - la care presa nu a avut acces - liderul Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu.

Potrivit acestuia, cel mai dezbătut subiect în cadrul întâlnirii, la care puterea judecătorească şi Parlamentul au fost "mai puternic" reprezentate decât Executivul, a fost cel legat de percepţia asupra termenului de independenţă a magistraţilor.

"Circa o oră şi jumătate din cele aproape două şi jumătate au fost dedicate acestui subiect", a declarat, la final, Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrulu pentru Resurse Juridice (CRJ).

După întâlnire, al cărei principal scop a fost "reluarea dialogului" între reprezentanţii celor trei puteri, cei prezenţi au convenit reluarea dezbaterilor, în acelaşi cadru, marţea viitoare, sperând într-o prezenţă "mai bună şi mai reprezentativă" din punct de vedere al mandatului din partea Executivului şi Legislativului.

La finalul procedurii de mediere - aşa cum a fost ea denumită de reprezentanţii ONG-urilor - cele trei puteri ar urma să ajungă la semnarea unui pact conţinând măsuri concrete pentru deblocarea situaţiei tensionate din justiţie.

"Primele chestiuni din acest pact au fost, în principiu, deja schiţate. Nu ştim când vom avea o formă provizorie a documentului, este posibil şi în această seară sau mâine", a declarat, la finalul întâlnirii, Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).

Întrebată dacă, în urma discuţiilor de joi, magistraţii ar putea renunţa la proteste, aceasta a răspuns că decizia finală în acest sens aparţine Adunărilor Generale ale judecătorilor de la fiecare instanţă în parte, care vor fi informaţi despre discuţiile avute în cadrul iniţiat de ONG-uri.

La dezbateri au participat liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, reprezentanţii PNL Teodor Meleşcanu şi Eugen Nicolăescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Simona David, şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii profesionale ale magistraţilor.

ONG-urile care fac parte din "Alianţa pentru Statul de Drept", iniţiatorii medierii, sunt Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociaţia Pro Democraţia (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Transparency International România (TI-Ro).
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONG-urile au început un program de mediere între cele trei puteri ale statului, pe tema justiţiei.
 Vizualizări articol: 810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONG-urile au început un program de mediere între cele trei puteri ale statului, pe tema justiţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei