Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2009 - Anul XIV, nr. 218 (4204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sprijinul financiar pentru producătorii de lactate va fi extins cel puţin până în februarie 2010

Joi, 17 Septembrie 2009 (17:47:44)

Sprijinul financiar deja existent pentru producătorii de lactate va fi extins până cel puţin în februarie 2010, au decis deputaţii europeni, care au au avertizat, însă, că iniţiativele întreprinse de Comisia Europeană până acum au fost insuficiente, informează un comunicat al Parlamentului European.

Deputaţii au aprobat cu 447 voturi "pentru", 70 "împotrivă" şi 16 abţineri o propunere legislativă prin care se extinde ajutorul pentru achiziţionarea de unt şi lapte praf degresat până în februarie 2010, ajutoare care au fost prevăzute iniţial a se încheia la 31 august.

Acest sprijin se va extinde şi asupra brânzeturilor.

"În rezoluţia Parlamentului European referitoare la criza din sectorul produselor lactate, deputaţii europeni au solicitat mai multe acţiuni menite să rezolve problemele pe termen mediu şi lung din sectorul lactatelor. În acest sens, Parlamentul a solicitat Comisiei în repetate rânduri să întreprindă mai mult pentru rezolvarea acestei crize", se arată în comunicat.

Potrivit europarlamentarilor, Comisia ar trebui să introducă măsuri imediate de stimulare a cererii de produse lactate, precum finanţarea programului "lapte în şcoli".

În plus, ei solicită crearea unui fond european pentru produsele lactate în valoare de 600 de milioane de euro, prin care să se acorde ajutor organizaţiilor şi cooperativelor de producători şi să fie sprijinite investiţiile în domeniul agricol.

"Măsurile adoptate până în prezent nu sunt suficiente pentru a ajuta fermierii. În rezoluţia adoptată azi, noi solicităm mai multe iniţiative (...) şi sperăm ca propunerile noastre să fie luate în considerare", a declarat Paolo De Castro, deputatul responsabil pentru raportul legislativ şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură.

Potrivit reprezentanţilor Parlamentului European, Comisia ar trebui să îmbunătăţească transparenţa preţurilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente.

"De fapt, în multe state membre rămân în mod vizibil mari, în ciuda unei scăderi dramatice a preţurilor de producător", se mai arată în comunicat.

În plus, Parlamentul invită Comisia să examineze felul în care pot fi menţinute pe termen lung, după eliminarea restituirilor la export, creditele corespunzătoare în cadrul sectorului produselor lactate şi să autorizeze asigurarea creditului la export în domeniul agriculturii, după modelul practicat în SUA.

De asemenea, comisarul pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel a anunţat noi măsuri de sprijin pentru sectorul lactatelor. Acestea includ posibilitatea ca statele membre să ofere temporar ajutoare de stat până la 15.000 de euro/fermier şi să achiziţioneze cote de producţie de la fermieri pentru rezervele naţionale.

Aceste cote adiţionale nu vor fi luate în considerare atunci când se va calcula nivelul naţional de producţie. Astfel nu va exista pentru statele membre riscul să suporte prelevări agricole pentru depăşirea pragului naţional.

"Criza se ameliorează", a declarat Fischer Boel, răspunzând la întrebările din plen ale deputaţilor. Ea a explicat că preţurile la unt, lapte şi brânzeturi sunt în creştere.

"Nu ne aflăm unde am dori, dar ne îndreptăm în direcţia bună", a adăugat ea.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sprijinul financiar pentru producătorii de lactate va fi extins cel puţin până în februarie 2010.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprijinul financiar pentru producătorii de lactate va fi extins cel puţin până în februarie 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei