Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2009 - Anul XIV, nr. 218 (4204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizia care permite angajaţilor mai multe zile de concediu în caz de boală, salutată de Cartel Alfa

Joi, 17 Septembrie 2009 (16:34:42)

Decizia Curţii Europene de Justiţie, care permite angajaţilor să ceară mai multe zile de concediu pe an dacă au lipsit o perioadă de la locul de muncă din cauza unei boli este salutată de CNS "Cartel Alfa", care precizează că este o reinterpretare a Directivei Europene asupra timpului de lucru.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" salută decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) care a hotărât că angajaţii care se îmbolnăvesc în concediul de odihnă au dreptul să recupereze perioada în care au avut nevoie de îngrijiri medicale sau tratament.

"Mai precis, angajaţii afectaţi de probleme de sănătate în timpul concediului legal de odihnă pot să ceară «realocarea» zilelor libere în care au fost bolnavi. Mai mult, angajaţii au dreptul să «realoce» orice zi liberă ruinată de boală, adaugând-o la concediul de odihnă din anul următor", se arată într-un comunicat remis joi.

Potrivit "Cartel Alfa", decizia CEJ este de fapt o reinterpretare a Directivei Europene asupra timpului de lucru, care se aplică în statele europene atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

CNS "Cartel Alfa" consideră că punctele de vedere ale angajatorilor, care se tem de potenţiale abuzuri ale angajaţilor fără scrupule, sunt nesustenabile.

"Reglementările europene în această privinţă sunt cât se poate de clare, mai ales în privinţa solicitării şi obţinerii certificatelor medicale care să dovedească starea precară de sănătate", se mai arată în comunicat.

Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg a decis că angajaţii pot cere mai multe zile de concediu pe an dacă au lipsit o perioadă de la locul de muncă din cauza unei boli, în vreme ce patronii sunt îngrijoraţi că subalternii fără scrupule vor profita de această hotărâre. Potrivit patronilor din industrii, a permite angajaţilor să-şi prelungească timpul de concediu lasă loc unor abuzuri.

Decizia a venit în urma procesului unui cetăţean spaniol, Francisco Pereda, căruia i s-a refuzat posibilitatea de a-şi modifica datele de vacanţă după ce s-a rănit, chiar înainte de a pleca în concediul anual. Judecătorii CEJ au hotărât că Pereda ar trebui să beneficieze de opţiunea de a-şi schimba datele concediului, inclusiv de a-l amâna pe anul viitor.

Curtea a stipulat clar că dacă "un angajat nu doreşte să-şi înlocuiască zilele de vacanţă cu concediul medical, trebuie să i se ofere zilele de vacanţă rămase disponibile într-o altă perioadă".

Decizia Curţii nu menţionează dacă se poate ca, în cazul unei anumite boli, să se modifice condiţiile de luare a concediului anual.

Mai mulţi avocaţi britanici care au examinat documentele instanţei au spus că hotărârea CEJ permite angajaţilor să ceară zile de vacanţă în plus şi să mintă în legătură cu concediul medical.

"Asta înseamnă că, efectiv, nu eşti bolnav decât pe timpul angajatorului tău, niciodată pe timpul tău", a spus avocata britanică Naomi Feinstein, de la firma Lovells.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decizia care permite angajaţilor mai multe zile de concediu în caz de boală, salutată de Cartel Alfa.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Decizia care permite angajaţilor mai multe zile de concediu în caz de boală, salutată de Cartel Alfa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei