Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 sep 2009 - Anul XIV, nr. 217 (4203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Modelul de om cultivat de televiziuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fiecare societate are modelele pe care le cultivă. Iar într-o societate cum e cea românească, un rol extrem de important (dacă nu cel mai important) în promovarea şi cultivarea unor modele îl au televiziunile naţionale. Iar aceste televiziuni îl cultivă, zi de zi, pe marele om de sport, de cultură, marele om politic şi istoric Gigi Becali. Nu există buletin de ştiri important la care să nu apară Gigi Becali, chiar dacă vorbim doar de rubrica de sport. Că joacă sau nu joacă Steaua, Gigi Becali este prezent în imagini. Că are ori nu are legătură cu clubul din Ghencea, Gigi Becali este chemat să-şi dea cu părerea.
Sunt conştient şi convins că Becali are un mare merit în dezvoltarea sau, ca să nu exagerăm, în supravieţuirea fotbalului românesc. A investit sume foarte mari la Steaua, iar exemplul lui a fost urmat de mulţi oameni de afaceri. De aceea, mi se pare firesc ca Becali să-şi dea cu părerea despre Steaua, să spună tot ce-i vine la gură, să analizeze evoluţia jucătorilor, chiar dacă spune prostii de cele mai multe ori. E treaba lui că-şi „desfiinţează” oamenii, e treaba lui că-i terorizează psihic, că-i timorează, că nu are pic de tact. E clubul lui, e patron şi dacă aşa înţelege să-şi conducă afacerea, să-i fie de bine. Are, prin prisma poziţiei de patron, tot dreptul să spună ce vrea şi când vrea despre Steaua şi despre cei angajaţi la acest club.
Dar de aici până la a-l solicita pe Becali să-şi dea cu părerea despre tot ce mişcă în ţara asta, şi mai ales în fotbalul românesc, e cale lungă. După meciul Franţa – România, de la Paris, printre primii (dacă nu primul) contactaţi telefonic de postul tv sport.ro pentru a analiza meciul a fost Gigi Becali. Ce a fost la gura lui, ştiu toţi microbiştii. Întrebarea mea este: în ce calitate a fost contactat Gigi Becali? În expert în fotbal? Nu a jucat niciodată fotbal, pentru a înţelege fenomenul de acolo, de pe teren. Şi nici nu s-a specializat la nu ştiu ce academie de specialitate. Şi, mai mult, a dat, în repetate rânduri, dovada capacităţii sale de analiză a jocului şi a obiectivităţii acestei analize. Gigi Becali analiza, de la nivelul său, jocul naţionalei, în timp ce cei care ne-ar fi putut spune cu adevărat ceva interesant erau ignoraţi de redactorii sport.ro. Gigi Becali e liber să-şi dea cu părerea despre orice echipă, dar dacă cineva spune ceva despre Steaua, vai şi amar ce e la gura fostului oier.
De fiecare dată când Becali analizează un meci sau altul, care nu are legătură cu Steaua, îmi vin în minte imaginile cu latifundiarul jucând fotbal. Sunt nişte imagini cu el (în nişte pantaloni care par de stradă) încercând să facă nişte duble. Oricine a jucat ceva fotbal, chiar şi la nivelul de miuţă în curtea şcolii, se simte jenat de modul în care dă Becali în minge în acele imagini. Şi cu toate astea, Becali este mereu invitat în postura de expert.
Tot la sport.ro am văzut o intervenţie telefonică a lui Becali după meciul pierdut de Steaua pe teren propriu în faţa lui Dinamo. Extrem de umil, unul dintre redactori a îndrăznit să-l întrebe despre starea terenului. De fapt, mai corect, a tarlalei din Ghencea, tarla pe care jucătorii trebuiau să se concentreze în primul rând pe unde calcă şi cum calcă. De altfel, Ghionea, parcă, s-a şi accidentat din cauza terenului. Iar redactorul, în loc să-i trântească lui Becali, cu bărbăţie, că acel teren este infect, a spus timid, că ştiţi, că Bergodi se plângea zilele trecute de teren, că nu e prea bun. Cum terenul era mai bun pentru fotbal decât o păşune, Becali s-a enervat şi a spus că nu e nimic în neregulă cu terenul, că e printre cele mai bune din Europa. Credeţi că a fost contrazis, măcar cu o ridicare din sprâncene? Nu, ba chiar puţin a lipsit ca redactorul să nu sară în sus de admiraţie pentru terenul din Ghencea.
Probabil, Becali a intrat în campanie electorală şi plăteşte bani frumoşi să apară la tv. Altfel nu-mi explic această promovare excesivă. Scuza că e promovat pentru că Becali face audienţă nu ţine. Ia să nu-l mai dea nici o televiziune vreo lună de zile şi o să vedeţi că nimeni nu plânge după el.
Ce mă intrigă cel mai mult este ipocrizia unora, care, la aceleaşi posturi de televiziune, critică faptul că nu sunt promovate adevăratele valori de către alţii (mereu alţii). Părerea mea este că, în condiţiile actuale, la nici o televiziune nu se mai poate vorbi despre faptul că nu se promovează adevăratele valori, atâta timp cât Becali ţine capul de afiş al principalelor ştiri. Asta e educaţia pe care o fac poporului român atotştiutori de pe malurile Dâmboviţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modelul de om cultivat de televiziuni.
 Vizualizări articol: 2291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Modelul de om cultivat de televiziuni4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei