Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2009 - Anul XIV, nr. 218 (4204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Să creştem spre desăvârşire

Se spune, că un înţelept a văzut mai multe femei în faţa unei case plângând şi tânguindu-se amarnic. Întrebate de pricina lacrimilor, ele răspunseră: „în această casă tocmai şi-a dat sufletul o tânără mamă. Şi acum copilaşul ei, stă şi se joaca cu nevinovăţie lângă ea, aşa cum obişnuiesc să se joace copii fără să ştie în ce joc tragic este. Exista oare, - adăugară ele – ceva mai trist şi mai cutremurător la această privelişte?” „Fireşte. Veniţi cu mine unde vă voi duce eu”.
Şi le duse la altă casă. Şi aici zăcea fără suflare o tânără mamă. Lângă ea stătea o servitoare, ţinând în braţe copilul nou-născut al celei răposate. Mama aceasta este mai de plâns – grăi înţeleptul, decât aceea pe care am părăsit-o. Amândouă sunt tinere şi au lăsat câte un copil, numai că al celei dintâi îşi cunoaşte cel puţin mama, chipul ei familiar, duioşia ei, dragostea ei. Atât numai că nu cunoaşte înţelesul morţii şi nu ştie că moartea înseamnă depărtarea de ea. Însă când va fi mai mare va căpăta şi acest înţeles, va afla ce a pierdut cu moartea ei. Îşi va aduce aminte de ea, va păstra în inimă o amintire plină de credinţă, va merge la mormântul ei şi va lăcrima aşa cum nu a ştiut să o facă când era mic.
Dar copilul celei de a doua, va fi crescut de o străină şi pe mama care a plătit cu viaţa, nu o va cunoaşte. Ba, după obiceiul copiilor va avea în această străină pe mama sa şi nu va cunoaşte adevărata iubire şi adevăratul devotament matern.
Amintesc acestea pentru că mai mulţi din fiii neamului nostru după toate cele întâmplate tuturor par să nu ştie ce joc primejdios duc ei cu Sfânta Biserică, care aşa cum spune marele Eminescu „este mama noastră a tuturor”.
Unii, care au fost crescuţi o perioadă de mama lor (şi mă refer la cei mai vârstnici) ce au fost călăuziţi în spiritul şi voinţa ei, au trăit după cele rânduite. Atunci când nu urmează învăţăturile şi preceptele ei, când se pun de-a curmezişul şi râd, ironizează, se aseamănă acelui copil ce face tot felul de ghiduşii pe patul de moarte fără să bănuiască că în curând îi va pierde prezenţa.
Fireşte aceasta este un joc trist, dar totuşi departe de a fi cel mai trist căci ei îşi cunosc cel puţin mama şi mai ştiu de existenţa ei; îşi mai amintesc de ea din când în când; la sărbătorile mari, la momente deosebite din viaţă, fie botez, cununie dar mai ales în ceasuri de nevoinţe şi primejdie şi de ce n-am spune-o la bătrâneţe... În miopia şi uşurinţa lor unii nu vor nici o clipă să recunoască ce-i aşteaptă, despărţirea veşnică de mama lor.

 

Cunoaşterea istoriei, a credinţei

Mai rău stau lucrurile cu ceilalţi. Şi aici trebuie să facem referinţă la o lume mult mai tânără ce nu-şi cunoaşte "mama" . După obicei, o recunosc pe străină după ale căror moravuri şi forme sunt educaţi. Ei, nu-i vor plânge moartea la despărţire şi nu-i vor cinsti memoria pentru că n-au avut prilejul să o cunoască vreodată, nu i-au ascultat graiul.
Ce se va întâmpla şi ce se petrece aşadar? Generaţia mai veche s-a bucurat de o educaţie religioasă cât de cât, fie în familie, fie în şcoală. Dar tinerii noştri câţi au putut să primească aceleaşi bucurii? Mulţi nu cunosc istoria, viaţa, strădania şi idealurile sale şi în consecinţă nu simt dragoste pentru ea, stau în faţa ei ca străinii. Orele de religie, ore de informare. Cum să-i păstreze credinţă, devotament? Şi mai mult, gura limbută a unora până astăzi după atâtea decenii de forţare la necredinţă în numele libertăţii, se pronunţă cu neruşinare pentru soarta fiilor poporului nostru.
Nu există primejdia ca pentru poporul român născut creştin-ortodox, ca într-o bună zi ei să-şi schimbe această mamă cu alta şi este oare neîntemeiată această primejdie?
Cine priveşte în jur pentru a vedea noile tendinţe, noile ispitiri ale timpului, va admite ce spun. Şi dacă o spunem n-o facem în numele nostru ci în numele Aceluia care „S-a dat pe Sine pentru ea... pentru ca să fie sfântă şi fără prihană” (Efes. 5,25). „Iar de nu va asculta de ea, să-ţi fie ţie ca un păgân şi ca un vameş” (Mt. 18,17).

 

Dovada dragostei

Fie dar, ca toţii care acum sunt chemaţi să îndrume destinele fiilor să lupte ca mama să nu fie răpită de la copii, să se pregătească să o cunoască, să o preţuiască, să o iubesc, şi să-i rămână credincioşi. Când vor afla cine-i, nu o vor mai privi întunecat, cu reticenţe. După atâta timp este sperioasă ca o femeie de durerile naşterii. Dar mai bine aşa decât în casa unei femei sterpe, în care nu domneşte frica, nici bucuria, nici speranţa. Chemăm la rugă pentru această renaştere. O chezăşie pentru aceasta o constituie vremea şi ea este străduinţa de a gândi, a pricepe, a căuta să înţelegi cu duhul. Zădărnicia, tânguielile cu cerinţele exagerate ale momentului trecător când va pătrunde în conştiinţă va întreba: sunt eu fiul Bisericii lui Hristos?
Şi răspunsul la aceasta întrebare nu ţi-l vei lua de la catedre şi din scrierile necreştinilor, nu din scrierile reformatorilor vremii nu din scrierile înţelepţilor care îşi aleg punctul lor de vedere, ci din laptele care ne face să creştem spre desăvârşire. Arătaţi dar, dovada dragostei voastre ca şi a laudei noastre pentru voi.

(www.bisericasavinesti.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să creştem spre desăvârşire.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Să creştem spre desăvârşire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei