Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 sep 2009 - Anul XIV, nr. 218 (4204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FEN: Ordinul de numire a directorilor, măsură de epurare politică, cerem demisia lui Andronescu

Joi, 17 Septembrie 2009 (14:03:57)

FEN susţine că ordinul ministrului Educaţiei potrivit căruia detaşările pentru funcţiile de conducere nu mai sunt făcute de inspectorii şcolari generali, ci prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor este o măsură de epurare politică şi cere demisia Ecaterinei Andronescu.

"Federaţia Educaţiei Naţionale protestează faţă de decizia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a anula toate numirile de directori şi inspectori cu delegaţie pentru anul şcolar 2009-2010 şi îi cere premierului Emil Boc demiterea iniţiatorului acestui ordin prin care se încalcă flagrant prevederile legilor în vigoare", informează, joi, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), într-un comunicat.

Constin Ciosu, secretar general al FEN, citat în comunicat, declară că prin acest ordin se încalcă orice principiu al descentralizării şi al autonomiei.

"Graba cu care ministrul Ecaterina Andronescu vrea să facă această verificare este mai mult decât suspectă încălcând orice principiu al descentralizării şi al autonomiei. În plus, acest ordin produce efecte retroactive anulând, prin articolul 3, alin.2, orice alte prevederi legale. Această măsură este de fapt una de epurare politică prin care se încearcă acoperirea acestor funcţii cu oameni de partid şi nu cu cei performanţi. Ministrul Educaţiei, pentru a-şi rezolva clientela politică, se face că uită principiile juridice de drept conform cărora un ordin de ministru nu poate anula în nici un caz prevederile unei legi organice", susţine Constantin Ciosu.

Secratarul general al FEN solicită premierului Emil Boc să analizeze oportunitatea şi legalitatea acestui ordin.

"Plasarea deasupra legii o scoate pe doamna ministru de fapt în afara legii şi a Guvernului, motiv pentru care îi solicităm premierului Boc să analize opotunitatea şi legalitatea acestui ordin şi să ia măsurile care se impun", potrivit lui Ciosu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.

Ordinul, emis miercuri de Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.

Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".

În ordinul ministrului se mai precizează că din aceeaşi dată "se abrogă prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere sau de îndrumare şi control" şi că la intrarea în vigoare a ordinului încetează toate detaşările pentru funcţiile de conducere din unităţile învăţământului preuniversitar de stat dispuse pentru anul şcolar 2009-2010, prin decizie a inspectorului şcolar general.

Ordinul prevede că în termen de 48 de ore inspectoratele şcolare vor transmite Ministerului Educaţiei lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detaşare pentru funcţiile de conducere din unităţile şcolare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FEN: Ordinul de numire a directorilor, măsură de epurare politică, cerem demisia lui Andronescu.
 Vizualizări articol: 723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FEN: Ordinul de numire a directorilor, măsură de epurare politică, cerem demisia lui Andronescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei