Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2009 - Anul XIV, nr. 109 (4095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Popa: La întâlnirea cu Berceanu prezentăm calculele sindicatelor pentru evitarea disponibilizărilor

Miercuri, 13 Mai 2009 (13:02:49)
Liderul Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, a spus, miercuri, înaintea discuţiilor cu Radu Berceanu, că vor fi abordate aspecte tehnice privind calculele făcute de sindicate pentru a nu fi disponibilizaţi 12.000 de angajaţi potrivit planului de restructurare al Ministerului Transporturilor.

Liderii sindicali de la Federaţia Mişcare Comercial se întâlnesc, miercuri, cu ministrul Radu Berceanu, pentru a discuta soluţiile de evitare a unei disponibilizări masive la calea ferată.

"Credem că există un scurt circuit în negocierile cu Ministerul Transporturilor, credem că ministrul Radu Berceanu nu a fost informat corect cu privire la soluţiile propuse de noi. Azi miercuri - n.r.) va avea loc o discuţie pe date tehnice, pe calculele făcute de noi, pentru a evita o disponibilizare masivă şi sper că în scurt timp să aibă loc o întâlnire cu toate federaţiile de la Calea Ferată", a precizat Gheorghe Popa, înaintea începerii acestor discuţii.

Liderul sindical a subliniat că propunerea de conservare a aproximativ 3.000 de kilometri de cale ferată este "o mare greşeală", deoarece costurile pentru conservare sunt mai mari, iar acest lucru ar însemna devalizarea Căii Ferate.

Preşedintele Federaţiei Mişcare -Comercial, Gheorghe Popa, a anunţat, marţi, că în urma unei discuţii cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a stabilit amânarea procedurii de sesizare a conflictului de muncă.

Gheorghe Popa a spus că sindicatele au acceptat câteva din condiţiile impuse de minister şi anume suspendarea timp de un an a acordării unor sporuri legate de limbă străină, muncă sistematică peste program, spor de doctorat.

"Suntem de acord să semnăm un contract colectiv de muncă, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor renunţă la disponibilizarea personalului care ar fi trecut în şomaj, fără protecţie socială, reconversie profesională, fără alternativă pe piaţa forţei de muncă, fiind vorba de un personal strict calificat pentru calea ferată", a spus Popa.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor cu reprezentanţii Confederaţiei Meridian, la care au participat şi miniştrii Radu Berceanu, Adriean Videanu, precum şi liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.

Feroviarii au protestat, în 29 aprilie, timp de două ore, în faţa Ministerului Transporturilor. Ulterior, ei au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Griviţei - strada Polizu - strada Buzeşti - Guvern, unde nu au avut voie să staţioneze. Liderii lor au depus un memoriu la Guvern.

La proteste au participat aproximativ 6.000 de persoane, aflate în ziua liberă, fără a perturba, astfel, traficul feroviar.

Sindicaliştii au arătat că singura soluţie de salvare a Căii Ferate şi pentru păstrarea locurilor de muncă este să iasă în stradă şi chiar să declanşeze greva.

Anterior, reprezentanţii Ministerului Transporturilor (MT) s-au declarat "surprinşi" că feroviarii ies în stradă şi au susţinut că le-au transmis sindicaliştilor variante pentru eficientizarea activităţii la CFR, nu un program privind disponibilizarea a 12.000 de persoane.

La CFR Călători sunt 16.986 angajaţi, la CFR Infrastructură sunt 28.045, iar la CFR Marfă - 17.863.

Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis sindicaliştilor din CFR, în 20 martie, de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prevede reducerea numărului de personal cu 12.139 pe întreg sistemul (5.949 la CFR Marfa şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele ei, 3.536 la CFR SA şi filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară).

Sindicaliştii CFR şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) au purtat mai multe runde de discuţii de la anunţarea acestui program de restructurare, dar nu au ajuns la un punct comun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Popa: La întâlnirea cu Berceanu prezentăm calculele sindicatelor pentru evitarea disponibilizărilor.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popa: La întâlnirea cu Berceanu prezentăm calculele sindicatelor pentru evitarea disponibilizărilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei