Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2009 - Anul XIV, nr. 109 (4095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Ţac - pac, te-am împuşcat. Poliţia locală!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De anul viitor, actualii poliţişti comunitari, mulţi dintre ei foşti gardieni publici, vor face parte din „Poliţia locală”, o instituţie nou creată şi care va fi subordonată primarilor. Ministrul de Interne, Dan Nica, a spus foarte clar că „actuala Poliţie Comunitară va dispărea şi va fi integrată în Poliţia locală” şi a mai explicat că cetăţeanul este singurul care va avea de câştigat din această schimbare. Teoretic, aşa este. Şi s-ar putea şi practic. Pentru că, printre altele, „poliţiştii locali” îi vor putea amenda pe şoferii care parchează neregulamentar sau pe pietonii care traversează prin locuri nepermise. Deci, un pas spre mai multă ordine în localităţi.

Dar, legea prin care se prevede înfiinţarea „Poliţiei locale” spune că actualii poliţişti comunitari vor dirija circulaţia şi, atenţie!, vor putea face uz de arma cu glonţ pe care o vor avea în dotare. Ia citiţi ce spune noua lege: „În cazurile de legitimă apărare, personalul din cadrul Poliţiei Locale poate face uz de armă şi fără somaţie, dacă nu există timpul necesar pentru aceasta. Folosirea armamentului din dotare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege, înlătură caracterul penal al faptei”. Deci, asta e valabil pentru viitorii poliţişti locali.

Noua lege stabileşte şi modul în care pot face uz de armă poliţiştii din cadrul Ministerului de Interne. Ia citiţi: „armele letale se folosesc după somaţia «Poliţia - Stai!». În caz de nesupunere se somează din nou «Stai că trag!» şi, dacă cel în cauză nu se supune, se va executa un foc de avertisment în plan vertical, iar dacă nu se conformează se execută foc în direcţia sa, pe cât posibil în zona membrelor inferioare”. Concluzionând, poliţiştii angajaţi în cadrul Ministerului de Interne pot trage doar după somaţie, în timp ce viitorii poliţişti locali pot folosi pistolul ca în Vestul Sălbatic.

Acum vreo 15 ani, au fost excluşi din Poliţia Română angajaţii care nu aveau bacalaureatul. Foarte frumos şi corect. Dacă ai luat bacalaureatul (presupunem că pe bune) înseamnă că ştii să citeşti, te descurci să faci un proces verbal, mai ţii minte poate şi ceva fizică, să apreciezi un unghi de tragere, înţelegi ce înseamnă „somaţie” şi „să tragi după somaţie”, înţelegi şi semnificaţia semnelor de circulaţie etc.

Dar (din nou „dar”), în cazul viitorilor poliţişti locali, vorbim în fapt despre foştii gardieni publici, unii dintre ei doar absolvenţi ai cursurilor primare şi cu o inteligenţă care îi ajută doar să treacă strada.  Iar noua lege îi obligă pe viitorii poliţişti locali să urmeze cursuri de pregătire de maxim trei luni! Numai anul acesta am scris despre mai multe cazuri, unele comice, altele tragice, în care incompetenţa unor poliţişti comunitari a fost interpretată de şefii lor drept „exces de zel”. Cel mai recent caz, şi poate cel mai grav, este cel al poliţistului comunitar care a măturat trotuarul cu o amărâtă de cerşetoare. Poliţistul comunitar a fost criticat iniţial de şeful lui, dar mai apoi i s-a luat apărarea, spunându-se că a fost provocat, că a fost muşcat de mână, a fost lovit cu o bâtă şi, de fapt, reacţia lui a fost de autoapărare. Dar dacă avea pistol cu glonţ şi noua lege ar fi fost în vigoare? O împuşca şi gata.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţac - pac, te-am împuşcat. Poliţia locală!.
 Vizualizări articol: 2485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 15 voturi
Ţac - pac, te-am împuşcat. Poliţia locală!3.8515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stele aurii nu le dau? :) trimis de
(14 mai 2009, 08:49:40
D-le Avram, in primul rand bine ati revenit intre editorialisti, v-am simtit lipsa. In al doilea rand, sunt curios tare daca le dau si palarii Stetson si stele aurii de pus in piept la toata afacerea asta. Va dati seama ce walker-politist texan se ascunde in fiecare din vitejii razeshi care vegheaza la ordinea si linistea publica? ar fi pacat sa nu le exploateze la maxim potentialulhappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei