Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2009 - Anul XIV, nr. 109 (4095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Asumarea răspunderii pe coduri este o variantă, dar este necesară o lună pentru dezbatere

Miercuri, 13 Mai 2009 (15:31:57)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că asumarea răspunderii Guvernului pe codul penal şi pe codul civil este una dintre variante, însă trebuie asigurată o lună de zile pentru dezbaterea publică a celor două proiecte.

Geoană a evitat să se pronunţe pro sau contra asumării răspunderii Guvernului pentru Codul penal şi Codul civil.

"Ca procedură, sunt mai multe variante. Important este să le finalizăm în condiţii de dezbatere publică şi în condiţii de consens din partea tuturor partidelor aflate în Parlament. Este mai important să avem şi voturile PNL şi UDMR. Sunt coduri care nu sunt codurile unei majorităţi şi este important să ascultăm şi vocea societăţii civile, care a reproşat de o manieră aproape vehementă că nu a fost suficient de mult consultată", a afirmat liderul PSD.

Geoană a spus că asumarea răspunderii Guvernului este una dintre variantele luate în calcul, dar indiferent de soluţia pe care o va lua coaliţia guvernamentală, importantă este asigurarea unei dezbateri publice.

"Cel mai important este să asigurăm o lună de zile, asta ar fi estimarea mea, pentru o dezbatere publică cu implicarea societăţii civile şi dacă acest lucru este realizat, şi dacă vom realiza şi un studiu de impact care, după părerea mea, nu s-a prea făcut, atunci din punctul meu de vedere orice variantă este posibilă", a mai afirmat Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, marţi, timp de câteva minute, după evenimentul aniversar care a avut loc la sediul GDS, social-democratul declarând ulterior că i-a spus şefului statului că PSD este de acord cu asumarea răspunderii pe codurile civil şi penal.

Hrebenciuc a declarat că discuţia a fost pe tema codurilor juridice aflate în Parlament, menţionând că i-a spus şefului statului că PSD este de acord cu asumarea răspunderii pe codurile penal şi civil.

Întrebat de ce este de acord PSD cu asumarea răspunderii, Hrebenciuc a arătat că în acest fel procedura de adoptare ar fi mai rapidă.

Întrebat dacă a discutat înainte cu preşedintele PSD, Mircea Geoană, despre ceea ce i-a spus şefului statului, Hrebenciuc a răspuns râzând că are mandat.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, miercuri, că, spunându-i şefului statului că PSD este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pe Codul civil şi Codul penal, Viorel Hrebenciuc a încercat un compromis între o soluţie absurdă şi una raţională.

Năstase a spus că asumarea răspunderii Guvernului pe Codul penal şi pe Codul civil poate fi o soluţie pentru a evita intrarea celor două într-o procedură parlamentară care ar putea dura prea mult.

El a menţionat că aceeaşi variantă a asumării răspunderii Guvernului ar putea fi aplicată şi pentru codurile de procedură penală şi civilă, după ce acestea vor fi elaborate, printr-un proces similar celor aplicate Codului penal şi Codului civil.

Năstase a criticat presiunile şefului statului pentru adoptarea rapidă a codurilor, deşi Comisia Europeană a transmis României că termenul de 15 mai nu este esenţial.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, că asumarea răspunderii pe coduri reprezintă opţiunea politică a Guvernului şi a partidelor de guvernare, dar a avertizat că asumarea este un lucru "iraţional, neprofesionist şi nerealist", el optând pentru adoptarea în Parlament.

Întrebat cum comentează faptul că PSD este de acord cu asumarea răspunderii pe coduri, aşa cum i-a transmis liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, şefului statului, Traian Băsescu, Iliescu a răspuns: "E o chestiune de opţiune politică a Guvernului şi a celor două partide. În principiu nu este raţional acest lucru, pentru că nu le tratezi în acest fel - mai ales că e vorba de toate patru codurile. Pe două s-a lucrat, pe Codul penal şi civil s-a lucrat în această perioadă, iar ieri (marţi, n.r.) am fost informaţi că sunt finalizate amândouă".

Iliescu a subliniat că trecerea codurilor prin plenul reunit al celor două Camere reprezintă măsura raţională în acest moment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Asumarea răspunderii pe coduri este o variantă, dar este necesară o lună pentru dezbatere.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Asumarea răspunderii pe coduri este o variantă, dar este necesară o lună pentru dezbatere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei