Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ propune ca nevămuirea mărfurilor în valoare de peste 20.000 lei să fie pedepsită cu închisoarea

Marţi, 31 Martie 2009 (17:57:01)
Ministerul Justiţiei (MJ) propune să fie incriminată la infracţiunea de contrabandă şi pedepsită cu închisoarea sustragerea de la control vamal a bunurilor sau mărfurilor dacă valoarea acestora este mai mare de 20.000 de lei, faptă sancţionată în prezent doar contravenţional.

"Contrabanda cu ţigări reprezintă o problemă din ce în ce mai preocupantă atât pentru autorităţile române, cât şi pentru autorităţile din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Diferenţele de preţ, pentru un pachet de ţigări, din ce în ce mai mari între România, alte ţări europene membre ale Uniunii şi ţările europene care nu sunt membre ale Uniunii Europene, constituie un factor care stimulează contrabanda cu ţigări", motivează Ministerul Justiţiei în propunerea de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea şi completarea articolul 270 din Legea 86/2006 (Codul vamal).

Iniţiatorul documentului susţine că impactul asupra veniturilor bugetului de stat al României, în contextul calendarului de armonizare a nivelului accizelor la produsele din tutun convenit cu instituţiile comunitare, este unul din ce în ce mai semnificativ.

"Statul român nu poate neglija nici impactul pe care contrabanda cu ţigări, atunci când intrarea pe teritoriul Uniunii se face printr-un punct de frontieră al României, îl are asupra bugetelor altor state membre, precum şi asupra bugetului comunitar. Deoarece reglementările din legislaţia vamală nu sunt suficiente în a descuraja toate modalităţile utilizate de contrabandişti, se impune modificarea şi completarea cadrului legal, pentru a furniza instituţiilor statului ce au atribuţii în domeniul aplicării legii instrumentele necesare", spune MJ.

Astfel, având în vedere că "aspectele menţionate vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată", MJ afirmă că este necesar a fi luate măsuri imediate pentru completarea cadrului legal.

Astfel, Ministerul Justiţiei propune Guvernului adoptarea unei Ordonanţă prin care să fie introdus un nou alineat la articolul 270 din Legea 86/2006 privind Codul vamal.

Proiectul de act normativ arată că se menţin prevederile articolului 270 din Legea 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal, potrivit cărora "introducerea în sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi".

MJ propune însă introducerea unui alineat care stipulează: "(2) Constituie, de asemenea, infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte potrivit alin. (1), introducerea în sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru control vamal, prin sustragerea de la control vamal, a bunurilor sau mărfurilor care ar trebui plasate sub un regim vamal, dacă valoarea bunurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei".

De asemenea, se menţin prevederile articolului 274, potrivit cărora "faptele prevăzute la art. 270 - 273, săvârşite de una sau mai multe persoane înarmate ori de două sau mai multe persoane împreună, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi".

Tentativa la infracţiunile prevăzute la articolele 270 - 274 se pedepseşte.

Se menţin prevederile articolului 277 - "când mărfurile sau alte bunuri care au făcut obiectul infracţiunii nu se găsesc, infractorul este obligat la plata echivalentului lor în lei" - şi ale articolului 278 - "dispoziţiile prezentei secţiuni se completează cu prevederile Codului penal al României, precum şi cu dispoziţiile penale prevăzute în alte legi speciale".

Totodată, MJ arată că se menţin prevederile articolului 653 din Hotărârea 707 din 7 iunie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, conform cărora "constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 la 8000 lei: a) sustragerea de la controlul vamal a
oricăror bunuri sau mărfuri care ar trebui plasate sub un regim vamal. În acest caz bunurile se confiscă".

În prezent, articolul 270 din Legea 86/2006 privind Codul vamal incriminează infracţiunea de contrabandă, care constă în introducerea în sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. Reglementarea în vigoare nu incriminează penal faptele de introducere în sau scoatere din ţară prin locurile stabilite pentru control vamal, prin sustragerea de la control vamal, a bunurilor sau mărfurilor care ar trebui plasate sub un regim vamal.

În practică, susţine MJ, se constată o creştere a numărului de situaţii în care se scot sau se introduc în tară, prin sustragerea de la controlul vamal, a unor bunuri care ar trebui plasate sub un regim vamal, cele mai semnificative din punct de vedere al impactului bugetar fiind cele privind ţigările. Sancţionarea lor numai contravenţional nu este de natură a descuraja comiterea lor în continuare.

MJ subliniază că în situaţia în care valoarea bunurilor sustrase controlului vamal este mai mică de 20.000 de lei, fapta nu va constitui infracţiune, ci contravenţie, însă introducerea de mărfuri cu valoare peste suma aceasta să fie pedepsită cu detenţia.

Începând de miercuri, preţul pachetelor de ţigări creşte cu 40 de bani, după ce Guvernul a decis majorarea accizei la tutun cu 7 euro, de la 50 de euro la 57 de euro/1.000 de ţigarete, de la aceeaşi dată urmând să crească şi accizele pentru băuturi fermentate spumoase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ propune ca nevămuirea mărfurilor în valoare de peste 20.000 lei să fie pedepsită cu închisoarea.
 Vizualizări articol: 832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ propune ca nevămuirea mărfurilor în valoare de peste 20.000 lei să fie pedepsită cu închisoarea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei