Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul a adoptat o declaraţie solemnă la finalul şedinţei de aniversare a NATO

Marţi, 31 Martie 2009 (15:22:54)
Parlamentul a adoptat, marţi, cu unanimitate, o declaraţie solemnă cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea NATO, prin care România asigură Alianţa de sprijinul său şi pe viitor, dar îşi afirmă susţinerea pentru continuarea politicii de atragere a statelor din Balcanii de Vest.

"Considerăm că NATO trebuie să rămână în primul rând o alianţă de apărare colectivă, dar să aibă o abordare cuprinzătoare asupra securităţii şi să-şi diversifice instrumentele de protejare a securităţii membrilor săi prin parteneriate, continuarea politicii de extindere, prin sprijinirea capacităţilor de menţinere a păcii ale altor organizaţii cu valori similare. Susţinem promovarea, în continuare, a unei politici active a NATO de atragere a statelor din Balcanii de Vest, prin valorificarea adecvată a oportunităţilor de cooperare şi dialog politic", se arată în declaraţia solemnă adoptată de Parlament şi citită de senatorul Titus Corlăţean.

În plus, Parlamentul a menţionat că România susţine "în continuare aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei şi Ucrainei în contextul în care acestea îşi vor demonstra capacitatea de a îndeplini criteriile impuse de NATO, manifestând un comportament responsabil şi predictibil în relaţiile internaţionale".

"Considerăm aniversarea din acest drept un moment de cotitură care să consolideze realizările de până acum, dar să constituie cu atât mai mult o oportunitate de reafirmare a valorilor care au dus la crearea NATO şi care fac din aceasta motorul progresului intern în statele care năzuiesc către asocierea la această distinsă comunitate de principii şi acţiune", se menţionează în declaraţia adoptată de Parlament.

Pe de altă parte, în declaraţia citată, Parlamentul a apreciat că "România a deschis un capitol nou în istoria sa", odată cu aderarea oficială la Alianţa nord-atlantică marcând "împlinirea unuia dintre obicetivele majore ale politicii externe şi de securitate româneşti, dar şi un moment crucial al definirii locului României ca stat pe scena itnernaţională contemporană".

"Aderarea României la NATO a contribuit în mod esenţial la transformarea democratică, la consolidarea statului de drept, la progresul economic şi social din ţara noastră. În egală măsură, însă, acest proces a consolidat securitatea şi stabilitatea în spaţiul euroatlantic, în regiunea noastră, şi chiar dincolo de aceasta. România nu a întârziat să se remarce şi până acum, ca un membru activ, dinamic, flexibil şi creativ al Alianţei, printr-o participare consistentă şi cu rezultate larg apreciate alături de parteneri în toate operaţiunile şi în continuarea politicilor NATO", se mai arată în declaraţia citată.

În declaraţia adoptată de parlamentari se mai precizează că "NATO se poate baza pe România acum şi în viitor".

"Exprimăm astăzi respectul nostru faţă de munca şi devotamnetul exemplar al militarilor români în misiunile asumate, faţă de impresionanta investiţie de încredere a societăţii româneşti. Succesul pe care îl marcăm acum nu înseamnă însă doar confirmarea demnităţii noastre, ca membri respecticaţi ai familiei euroatlantice ci şi oportunitatea unei energii înnoite pentru ca statutul de mebru al NATO şi al UE să însemne noi beneficii pentru cetăţenii României", se afirmă în declaraţia Parlamentului.

După adoptarea declaraţiei de către senatori şi deputaţi, preşedintele Senatului Mircea Geoană a anunţat de la prezidiu că MAE va transmite această declaraţie către Guvernele statelor membre ale Alianţei şi ale statelor aspirante la NATO.

"Împreună cu doamna Roberta Anastase îl vom transmite preşedinţilor Parlamentelor din spaţiul euroatlantic", a spus Geoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul a adoptat o declaraţie solemnă la finalul şedinţei de aniversare a NATO.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentul a adoptat o declaraţie solemnă la finalul şedinţei de aniversare a NATO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei