Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Fraudă de aproape două milioane de euro din „evaporarea” a 250.000 de litri de alcool

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Dosarele X la o firmă din Suceava după ce aproape 250.000 de litri de alcool s-au evaporat pur şi simplu. Prejudiciul estimat se ridică la mai mult de 1,8 milioane de euro, fără a pune la calcul şi penalităţile aferente. O afacere în urma căreia un grup de persoane a profitat din plin şi în care se încearcă acum să se facă lumină.

 

Alcoolul a rămas în custodia respectivei firme în urma unor procese verbale încheiate fie cu reprezentanţii Poliţiei, ai Gărzii Financiare sau ai SC Accer Lichidator SRL, o firmă cu sediul în Suceava care se ocupă cu lichidarea societăţilor aflate în faliment. Procesele verbale de custodie s-au întocmit începând cu anul 2001, iar în urma controalelor efectuate în cursul anului trecut s-au prelevat probe pentru a se stabili dacă lichidul aflat în interiorul bazinelor de depozitare corespunde cu datele înscrise pe procesele verbale de custodie.

Spre surpriza reprezentanţilor instituţiilor statului care au efectuat controlul de anul trecut, alcoolul lăsat în custodie nu mai avea aceiaşi parametri şi gradele se evaporaseră subit.

Pentru clarificarea modului în care alcoolul s-a volatilizat de la firma suceveană, reprezentanţii Vămii Suceava au depus o plângere la Parchet.

Instrumentarea dosarului a început deja, iar procurorii le-au cerut poliţiştilor să continue cercetările pentru a stabili ce s-a întâmplat cu cantitatea de aproape 250.000 de litri de alcool.

Reprezentanţii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au confirmat că au în lucru un astfel de dosar, dar au refuzat să ofere alte amănunte până la finalizarea cercetărilor.

 

Ce a dispărut de sub custodie

În custodia firmei sucevene care face în acest moment obiectul cercetărilor de la Poliţie au ajuns în ultimii ani 244.560 de litri din cele mai diferite tipuri de alcool. Printr-un prim proces verbal de custodie încheiat de Serviciul Poliţiei Economico - Financiare, firma lua în grijă 15.920 de litri de alcool etilic rafinat. Prin acelaşi serviciu al IPJ Suceava, în custodie a mai fost lăsată o altă cantitate, de 74.188 de litri de alcool etilic rafinat. Poliţia Municipiului Rădăuţi a încheiat un alt proces verbal de custodie, pentru 16.920 de litri de alcool etilic rafinat, în timp ce Garda Financiară Suceava a lăsat 6.816 litri din acelaşi tip de alcool.

În fine, lista este completată cu produsele lăsate în custodie de SC Accer Lichidator SRL Suceava. În custodia firmei sucevene au ajuns 790 de litri de alcool etilic tehnic, 30.128 de litri de băutură spirtoasă, 470 de litri de băutură de fructe de pădure la macerat, 93.988 de litri de rachiu de fructe şi 5.340 de litri de afine la macerat.

Oamenii puşi să controleze dispariţia acestei cantităţi impresionante de alcool spun că prejudiciul adus bugetului de stat este imens. Prin neplata accizei la alcool etilic şi bătuturi spirtoase, firma în cauză a produs un prejudiciu de 1.834.200 de euro, fără a include aici şi penalităţile, ceea ce duce gaura la mult peste 2.000.000 de euro.

 

Cercetări pentru sustragere de sub sechestru

Infracţiunea de care sunt acuzaţi reprezentanţii firmei ce a luat în custodie alcoolul este reglementată de articolul 244 din Codul Penal.

„Sustragerea unui bun care este legal sechestrat se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă. Dacă fapta a fost săvârşită de custode, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă”, se arată în Codul Penal. Rămâne de văzut dacă acest dosar nu prezintă interes şi pentru reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Anticorupţie Suceava, mai ales că valoarea prejudiciului estimat depăşeşte cu mult suma de un milion de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fraudă de aproape două milioane de euro din „evaporarea” a 250.000 de litri de alcool.
 Vizualizări articol: 4557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Fraudă de aproape două milioane de euro din „evaporarea” a 250.000 de litri de alcool4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Chiar asa? trimis de
(31 mar 2009, 12:10:11
Domnu-le Sandrinio, ia citeste matale mai jos ce spune legea evaziunii fiscale despre astfel de cazuri:

g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.

(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.

(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani.

Recomandarea mea este sa citesti de mai multe ori legea evaziunii fiscale ca sa-ti dai seama cei asteapta pe baietii astia.

2.   Vasile B si P trimis de
(31 mar 2009, 18:17:26
Bai Monitor, daca nu vrei sa 'ciripim' si daca nu iti place 'ce ciripim', ce mai scrii articole si de ce mai lasi impresia ca avem liber la opinie si comentarii? Vad ca si voi ati prins de la astia stiinta hotziei.
3.   Precizare trimis de
(31 mar 2009, 18:31:17
Exista un regulament care stabileste modul in care se pot face comentarii pe acest site. A acuza pe cineva fara probe se numeste calomnie si, dupa cum este specificat foarte clar mai jos, nu acceptam injuriile, calomniile sau limbajul necivilizat
4.   RE Precizare trimis de
(31 mar 2009, 18:35:50
Uita te la concursul foto atuncilaughing)).
5.   Interesant trimis de
(31 mar 2009, 19:31:54
Este cum se triaza calomniile si injuriile. Cand se scriau sute de injurii la adresa prof. Braicu nu disparea nici una. S.a., exemple nu sunt? Oricum stim cu totii de cine e vorba. Probabil insa ca se vor lua masurile care se tot iau de cativa ani 'impotriva' astora, adica de sustinere!happy
5.1  RE: Interesant trimis de
(31 mar 2009, 20:32:42
Sunt de acord cu Deuta la acest comentariu. Adica cineva e cineva si altcineva nu-i cineva.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei