Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Justiţiei propune adoptarea unei hotărâri privind categoriile de informaţii secrete

Marţi, 31 Martie 2009 (16:46:20)
Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Listei categoriilor de informaţii secrete de stat, pe niveluri şi termene de secretizare, elaborate sau deţinute de Ministerul Public în domeniul său de activitate.

Potrivit proiectului, termenele de menţinere a informaţiilor secrete de stat elaborate de unităţile de parchet din cadrul Ministerului Public sunt de până la: a) 50 ani pentru informaţiile clasificate strict secret de importanţă deosebită; b) 30 ani pentru informaţiile clasificate strict secret; c) 10 ani pentru informaţiile clasificate secret.

Informaţiile clasificate secrete de stat primite de la alte instituţii îşi păstrează termenele de clasificare stabilite de acestea.

Proiectul de act normativ prevede lista categoriilor de informaţii secrete de stat, pe niveluri şi termene de secretizare, elaborate sau deţinute de Ministerul Public în domeniul său de activitate, dar şi categoriile de informaţii strict secrete de importanţă deosebită.

Articolul 1 din actul citat arată că din lista categoriilor de informaţii sunt şi acelea solicitate de la instituţiile abilitate, cu privire la săvârşirea infracţiunilor care au legătură cu domeniile enumerate în art.17 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale.

Art.2 Informaţii privind autorizarea şi efectuarea unor activităţi de către organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în scopul culegerii de informaţii, potrivit reglementărilor legale, cu privire la ameninţările la adresa securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale.

Art.3 Informaţii privind efectuarea unor activităţi specifice, potrivit reglementărilor legale, referitoare la securitatea naţională a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale.

Art.4 Informaţii referitoare la planurile de pază şi de apărare a obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate este strict secret de importanţă deosebită.

Art.5 Informaţii referitoare la planurile de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate de unitatea de parchet este strict secret de importanţă deosebită.

Art.6 Informaţii referitoare la cheile şi combinaţiile încuietorilor de la containerele şi încăperile de securitate, din cadrul unităţilor de parchet, în situaţia în care acestea permit accesul la informaţii de nivel strict secret de importanţă deosebită.

Art.7 Registrele de evidenţă a documentelor de nivel strict secret de importanţă deosebită.

Art.8 Informaţii referitoare la documentele rezultate din cumularea neprelucrată a unor extrase provenite din documente clasificate strict secret de importanţă deosebită emise de alte instituţii.

Art.9 Informaţii având nivelul de secretizare strict secret de importanţă deosebită primite de Ministerul Public de la alte instituţii.

Capitolul 2 al proiectului de hotărâre se referă la categoriile de informaţii strict secrete.

"Art.10 Informaţii solicitate de la instituţiile abilitate, cu privire la săvârşirea infracţiunilor care au legătură cu domeniile enumerate în art.17 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale", se arată în document.

Art.11 - Informaţii privind autorizarea şi efectuarea unor activităţi de către organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în scopul culegerii de informaţii, potrivit reglementărilor legale, cu privire la ameninţările la adresa securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale.

Art.12 - Informaţii privind efectuarea unor activităţi specifice, potrivit reglementărilor legale, referitoare la securitatea naţională a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale. Art.13 - Informaţii referitoare la planurile de pază şi de apărare a obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate este strict secret.

Art.14 - Informaţii referitoare la planurile de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate de unitatea de parchet este strict secret. Art.15 - Informaţii referitoare la cheile şi combinaţiile încuietorilor de la containerele şi încăperile de securitate, din cadrul unităţilor de parchet, în situaţia în care acestea permit accesul la informaţii de nivel strict secret. Art.16 - Informaţii rezultate din punerea în aplicare a protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu Serviciul Român de Informaţii sau alte autorităţi ori instituţii publice, având ca obiect îndeplinirea sarcinilor în domeniul securităţii naţionale şi cel al faptelor de terorism.

Art.17 - Registrele de evidenţă a documentelor clasificate strict secret şi secret. Art.18 - Informaţii referitoare la documentele rezultate din cumularea neprelucrată a unor extrase provenite din documente clasificate strict secret emise de alte instituţii. Art.19 - Informaţii având nivelul de secretizare strict secret, primite de Ministerul Public de la alte instituţii.

Capitolul 3 al proiectul curpinde categorii de informaţii secrete. Astfel, la articolul 20 sunt consemnate informaţiile solicitate de la instituţiile abilitate, cu privire săvârşirea infracţiunilor care au legătură cu domeniile enumerate în art.17 din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale.

Art.21 - Informaţii privind autorizarea şi efectuarea unor activităţi de către organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în scopul culegerii de informaţii, potrivit reglementărilor legale, cu privire la ameninţările la adresa securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale

Art.22 - Informaţii referitoare la efectuarea unor activităţi specifice, potrivit reglementărilor legale, care vizează domeniul securităţii naţionale a României, inclusiv faptele de terorism, precum şi informaţiile rezultate din aceste activităţi, a căror dezvăluire sau diseminare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale.

Art.23 - Informaţii rezultate din punerea în aplicare a protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu Serviciul Român de Informaţii sau alte autorităţi ori instituţii publice, având ca obiect îndeplinirea sarcinilor în domeniul securităţii naţionale şi cel al faptelor de terorism. Art. 24 - Informaţii referitoare la planurile de pază şi de apărare a obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate este secret.

Art.25 - Informaţii referitoare la planurile de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmite de unităţile de parchet, în situaţia în care nivelul maxim al informaţiilor gestionate de unitatea de parchet este secret. Art.26 Informaţii referitoare la cheile şi combinaţiile încuietorilor de la containerele şi încăperile de securitate, din cadrul unităţilor de parchet, în situaţia în care acestea permit accesul la informaţii de nivel secret.

Art.27 Informaţii referitoare la documentele rezultate din cumularea neprelucrată a unor extrase provenite din documente clasificate secret emise de alte instituţii. Art.28 Informaţii referitoare la lista obiectivelor, sectoarelor şi locurilor care prezintă importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat întocmită de unităţile de parchet. Art. 29 - Informaţii având nivelul de secretizare secret, primite de Ministerul Public de la alte instituţii.

Proiectul de act normativ a fost transmis Guvernului, de către Ministerul Justiţiei, pentru adoptare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Justiţiei propune adoptarea unei hotărâri privind categoriile de informaţii secrete.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Justiţiei propune adoptarea unei hotărâri privind categoriile de informaţii secrete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei