Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Academia de Poliţie neagă existenţa unei legături între diplomele false şi instituţia de învăţământ

Marţi, 31 Martie 2009 (16:50:11)
Conducerea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală neagă existenţa unei legături între diplomele false şi instituţia de învăţământ superior şi susţine că nu are cunoştinţă despre vreo percheziţie la universitate pentru descoperirea unor posibile acte false de studiu.

"Nu am fost informat despre nicio percheziţie la universitate. Am fost îndrituit să declar că nu există nicio legătură între diplomele false şi Academia de Poliţie. Adică niciun student de la universităţile neacreditate, care au intrat în lichidare, nu a susţinut licenţa la Academia de Poliţie «Alexandru Iona Cuza»", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Ştefan Mitroi, director relaţii publice din Academia de Poliţie.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române au ridicat mai multe dosare de licenţă de la Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitate de Vest din Timişoara şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Acţiunea a avut ca scop ridicarea dosarelor depuse pentru susţinerea examenului de licenţă de către prezumtivii absolvenţi ai Universităţilor "Europa Ecor" şi "Alexandru Ghica" din Alexandria.

Documentaţia ridicată va fi supusă expertizei judiciare, pentru stabilirea autenticităţii acesteia, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 4.

Mai mulţi profesori de la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001.

Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Alte două persoane, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind identice cu cele ale diverselor licee din ţară. O altă persoană, Mihaela Cristina Vătăman, completa documentele falsificate, iar Ion Părvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, se ocupa de depunerea dosarelor falsificate pentru susţinerea examenelor de licenţă.

Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, Mihaela Cristina Vătăman se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.

Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau examene de licenţă la universităţi acreditate din Bucureşti şi din ţară, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică Bucureşti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Târgovişte.

În 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, iar în aceeaşi zi au fost obţinute de la Judecătoria Sectorului 4 patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6.

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în cazul celor cinci persoane, între care şi doi foşti profesori universitari, suspectate că au eliberat diplome false şi foi matricole.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-a autosesizat în cazul diplomelor false, după articolele apărute în media, iar două echipe de control verifică simultan cele cinci universităţi unde au fost organizate examenele de licenţă pentru studenţii proveniţi de la cele două instituţii de învăţământ superior neacreditate, universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Verificările au vizat dosarele de înscriere la licenţă, respectiv diplomele de bacalaureat, copiile după catele de iedntitate, certificatele de naştere şi file matricole.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academia de Poliţie neagă existenţa unei legături între diplomele false şi instituţia de învăţământ.
 Vizualizări articol: 909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Academia de Poliţie neagă existenţa unei legături între diplomele false şi instituţia de învăţământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei