Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Guvernul garantează libertatea presei şi va încerca limitarea efectelor crizei în mass-media

Marţi, 31 Martie 2009 (12:54:00)
Premierul Emil Boc a asigurat, marţi, Clubul Român de Presă (CRP), care a solicitat dezbaterea publică a Codurilor juridice, că Guvernul va lua în considerare propunerile de îmbunătăţire a acestora, menţionând totodată că Executivul va sprijini mass-media pentru limitarea efectelor crizei economice.

Preşedintele CRP, Indira Crăsnea, i-a cerut primului-ministru ca Guvernul să asigure dezbaterea publică a celor patru Coduri juridice, civile şi penale, transmise spre aprobare Parlamentului.

"Puneţi Codurile juridice, civile şi penale, pe traiectoria lor normală, care să includă acea staţie obligatorie a dezbaterii publice. Ar fi un semn necesar de responsabilitate pentru aceste legi fundamentale care sunt de fapt infrastructura juridică a unei naţiuni", a spus preşedintele CRP.

Boc a spus că Guvernul nu intenţionează să limiteze libertatea de exprimare şi va analiza propunerile de modificare a Codurilor.

"Am venit să vă asigur că acest guvern a fost, este şi va fi unul care doreşte ca libertatea de exprimare, libertatea presei, sub toate formele ei, să fie garantată în continuare în România şi dacă există îngrijorări, dacă exită propuneri pentru a putea a îmbunătăţi cadrul existent, avem toată deschiderea să le ascultăm şi, evident, în cadrul constituţional şi legal pe care îl avem, să realizăm aceste lucruri", a declarat premierul Boc.

Indira Crăsnea a arătat totodată că mass-media este afectată la rândul ei de criza economică, fapt care obligă industria de profil să recurgă uneori la "chirurgii dureroase".

"Criza economică ne obligă şi pe noi, cei din industria mass-media, să facem chirurgii, uneori dureroase. Depinde de noi, dar şi de autorităţi, în special de Guvern, ca efectele acestor chirurgii să fie şi benefice", a arătat Crăsnea.

Şeful Executivului a răspuns că din acest punct de vedere presa are în Guvern un sprijin.

"În măsura în care Guvernul, prin posibilităţile pe care le are, poate veni în sprijin, aveţi în Guvern un susţinător şi un factor pentru a limita efectele negative ale crizei în domeniul sau impactului în domeniul presei", a declarat Emil Boc.

Discuţiile pe fond asupra celor patru coduri din domeniul justiţiei au început în urmă cu două săptămâni, în subcomisiile parlamentare de specialitate. Comisia parlamentară creată pentru dezbaterea codurilor din domeniul justiţiei este împărţită în două subcomisii, una care va dezbate codul civil şi de procedură civilă, condusă de Daniel Buda, iar cealaltă care va analiza codul penal şi de procedură penală, condusă de Victor Ponta.

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media au cerut recent Ministerului Justiţiei eliminarea unor articole din noul Cod civil referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi dreptul la replică, pe motiv că afectează libertatea presei.

Organizaţiile semnatare consideră că "modul în care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare, limitează drastic libertatea de expresie şi pun în pericol libertatea şi buna funcţionare a presei".

Conform celor trei organizaţii semnatare, proiectul de Cod civil nu face nicio referire la "buna-credinţă a jurnalistului, premisa de bază şi temei de apărare în practica Curţii Europene a Drepturilor Omului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Guvernul garantează libertatea presei şi va încerca limitarea efectelor crizei în mass-media.
 Vizualizări articol: 654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Guvernul garantează libertatea presei şi va încerca limitarea efectelor crizei în mass-media0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei