Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa - studiu -

Marţi, 31 Martie 2009 (15:28:02)
Pacienţii romani sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa, în timp ce Danemarca ocupă primul loc, urmată de Germania şi Finlanda, potrivit unui raport "Empowerment of the European Patient - Options and Implications", publicat marţi la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de marţi remis agenţiei MEDIAFAX, ţările câştigătoare reprezintă un amestec de state din Vestul şi Estul Europei.

"Nu doar banii sunt importanţi când vine vorba despre informarea pacienţilor, ci şi ambiţia şi dorinţa de a şti cui doreşte să îi servescă sistemul de sănătate", spune sursa citată.

Astfel, România se clasează departe de ţări precum Ungaria - clasată pe locul şapte, Slovenia pe nouă, Slovacia pe zece, Cehia pe 19 sau Polonia pe 25. "Pacienţii români nu sunt informaţi şi nici nu sunt implicaţi în luarea deciziilor", potrivit documentului european.

Acelaşi raport prezintă şi soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale. Astfel, informaţia este un pas iniţial important. "Alfabetizarea" pacienţilor cu privire la drepturile lor fiind esenţială. Alte pârghii necesare pentru ca pacienţii să devină propriu-zis activi în sistemul de sănătate constituie următorii paşi.

Raportul arată că pacienţii români au nevoie de o informaţie uşor de înţeles despre sistemul de sănătate. Un sistem de informare online sau prin telefon, 24 de ore din 24, precum şi cataloage cu numele medicilor sunt componente esenţiale, potrivit autorilor raportului.

La fel de important ar fi un catalog cu clasamente în funcţie de calitate, pentru a putea facilita alegerea medicilor şi a spitalelor. Aceste măsuri ar ajuta la procesul de transformare a pacienţilor în parteneri activi în sistemul de sănătate, lucru esenţial pentru a se ajunge la bune rezultate.

Clasamentul Patient Empowerment grupează 18 indicatori în patru categorii, drepturile pacienţilor, Informare, Health Technology Assessment (HTA) şi, motivaţii financiare.

Fiecărei subdiscipline i se acordă un coeficient de importanţă, ajungându-se în final la un scor dintr-un maxim posibil de 1.000 de puncte.

La categoria drepturile pacienţilor a câştigat Elveţia, la informaţie - Danemarca, la Health Technology Assessment (HTA) - Danemarca şi Marea Britanie, iar la categoria motivaţii financiare - Belgia, Germania şi Elveţia.

Raportul a fost finanţat cu ajutorul unui grant de cercetare Novartis.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa - studiu - .
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa - studiu -0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei