Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2009 - Anul XIV, nr. 74 (4060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Punctul de pensie creşte din 1 aprilie cu 3 la sută, de la 697,5 lei la 718,4 lei

Marţi, 31 Martie 2009 (16:50:59)
Valoarea punctului de pensie creşte din 1 aprilie cu trei procente, de la 697,5 lei la 718,4 lei, urmând ca de la 1 octombrie să se majoreze cu alte două procente, până la 732,8 lei.

Guvernul a decis, la sfârşitul lunii ianuarie, că pensiile vor fi majorate în acest an cu cinci la sută, respectiv trei procente în aprilie şi două procente în octombrie.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 de lei.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara că majorarea punctului de pensie cu cinci la sută prevăzută pentru acest an reprezintă 43,2 la sută din salariul mediu brut, faţă de 45 la sută cât prevede Programul de guvernare.

Pensionarii au protestat, joia trecută, nemulţumiţi că din aprilie punctul de pensie nu va mai fi de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie. Aceştia au mai cerut ministrului Muncii să ridice gradul de impozitare al pensiilor de la 1.000 de lei la 1.500 sau chiar 1.700 de lei.

La jumătatea lunii februarie, pensionarii au trimis şefului statului, premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare deschisă în care cereau aplicarea Legii 250/2007 de majorare a punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut prognozat pentru 2009.

Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI.

Modificarea va fi introdusă în următorii ani, iar decuplarea majorării pensiilor de evoluţia salariilor nu va avea efecte imediate, urmărindu-se în principal stabilizarea sistemului pe teremen lung.

Sistemul actual presupune calculul punctului de pensie la începutul fiecărui an în funcţie de salariul mediu brut prognozat pentru anul în curs anunţat de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Potrivit ultimei prognoze publicate de CNP, salariul mediu brut va creşte în acest an cu 5,8 la sută, respectiv va fi majorat la 1.693 de lei.

Pentru 2008, CNP estima la începutul anului trecut o creştere a câştigului salarial mediu brut cu 12,1 la sută, însă creşterea efectivă a fost aproape de două ori mai mare. Şi în urmă cu doi ani a fost o situaţie asemănătoare, CNP publicând la finele lui 2006 o prognoză de 12,4 procente pentru creşterea câştigului salarial mediu brut din 2007, iar majorarea efectivă s-a situat la 21,8 la sută.

Cu toate acestea, pensiile au crescut semnificativ, prin urcarea treptată a ponderii punctului de pensie în salariul mediu brut, de la 31 la sută în 2007, la 37,5 procente la mijlocul anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punctul de pensie creşte din 1 aprilie cu 3 la sută, de la 697,5 lei la 718,4 lei.
 Vizualizări articol: 668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Punctul de pensie creşte din 1 aprilie cu 3 la sută, de la 697,5 lei la 718,4 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei