Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România nu va participa la destructurarea unor state în baza drepturilor colective ale minorităţilor

Vineri, 22 August 2008 (15:43:10)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în ultimii ani conceptul de drepturi colective pentru minoriţi "a fost utilizat mascat pentru destructurarea unor state" şi a dat asigurări că România nu va fi parteneră la destructurarea altor state în baza acestui concept.
  "Din discuţiile cu şefii de stat am concluzionat că în ultimii ani, mascat, se utilizează conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, utilizat ca instrument de destructurare a unor state. O spun cu toată responsabilitatea şi vreau să îi asigur pe români că niciodată România nu va fi parteneră la destructurarea altor state, în baza conceptului nelegitim de drepturi colective pentru minorităţi", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că minorităţilor trebuie să li se asigure drepturi individuale, dreptul la a-şi păstra limba, la cultură, accesul la fincţii în stat, în structurile politice, accesul la dezvoltarea propriei culturi, dar în niciun caz nu trebuie să li se asigure teritorii.

"Dacă se va continua pe linia susţinerii drepturilor colective pentru minorităţi, cel puţin Balcanii, regiunea Mării Negre, dar şi o bună parte din Europa, ca de altfel şi Federaţia Rusă pot avea probleme mari de integritate teritorială şi de securitate a propriilor naţiuni, în anii următori", a spus preşedintele.

În opinia lui Traian Băsescu, "această practică începută cu Kosovo trebuie stopată" şi "trebuie să primeze actul final de la Helsinki" în rezolvarea conflictelor din zonă.

Şeful statului a mai arătat că mecanismele de menţinere a păcii din toate aceste zone cu conflicte îngheţate nu sunt mecanisme care să ducă la soluţionarea problemelor de integritate teitorială, ci sunt doar de menţinere şi de perpetuare a conflictelor.

"De aici concluzia că aceste mecanismele trebuie înlocuite şi părerea României este că UE trebuie să se implice prin sistemul PESA, legat de politicile europene de securitate şi apărare, în soluţionarea conflictelor îngheţate. Mecanismele actuale s-au dovedit ineficiente şi doar un mijloc de a menţine tensiunea şi de a o creşte până la punctul de explozie", a mai spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România nu va participa la destructurarea unor state în baza drepturilor colective ale minorităţilor.
 Vizualizări articol: 457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România nu va participa la destructurarea unor state în baza drepturilor colective ale minorităţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei