Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Minciunile domnului Văcăroiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, s-a arătat deranjat pentru că, după cum spune domnia sa, e prima oară când Comisia Europeană îşi permite să critice un parlament naţional al unui stat membru. La prima vedere, pare un om de stat care apără onoarea ţărişoarei în faţa intervenţiilor străine. Nu mă îndoiesc că multă lume a interpretat astfel intervenţia sa. Însă cine cunoaşte situaţia îşi dă seama imediat că este vorba de neştiinţă, în cel mai bun caz, sau de minciună gogonată, în cel mai rău.

Şi asta din simplul motiv că nu e prima dată când Comisia critică un parlament naţional şi, oricum, nu e prima dată când Comisia critică parlamentul nostru. Genul acesta de atitudine băţoasă pe principiul ”să-şi vază Europa de trebile ei” mergea pe vremuri. Acum, este total anacronică tocmai pentru că am intrat în Uniunea Europeană. Iar UE este o organizaţie de state care au fost de acord să-şi pună la comun suveranitatea. De aici o interdependenţă crescută a acestor state. Cu alte cuvinte, având o piaţă comună, instituţii comune, fonduri comune, politici comune, nici un stat membru UE nu mai poate face doar ce îl taie capul. Din simplul motiv că acţiunile unui stat afectează alte state membre ale aceluiaşi club. În calitatea sa de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană critică frecvent statele membre care nu reuşesc să ducă la îndeplinire angajamentele pe care şi le-au luat. Şi, deşi ne place să ne considerăm victime, acest lucru se întâmplă şi altora. Anumite studii despre transpunerea directivelor UE în legislaţia naţională vorbesc despre întârzieri în circa 20% din cazuri. Italia şi Grecia sunt printre codaşe dar şi alte state păţesc la fel atunci când schimbările cerute de directivă sunt importante. Şi când se întâmplă aşa, Comisia face rapoarte critice la adresa acestor state. Dacă parlamentele sunt cele care întârzie adoptarea legislaţiei, atunci ele sunt cele criticate. Iar în cazul nostru, Parlamentul este cel care blochează anchetele de mare corupţie în loc să le lase să ajungă în faţa instanţelor, aşa cum ar fi normal. România ca stat şi-a asumat această obligaţie prin tratatul de aderare. Deci Comisia îşi face treaba: aminteşte României că a promis ceva şi arată cu degetul spre cei care blochează îndeplinirea promisiunii. Dacă am vrut să intrăm în UE, trebuie să acceptăm practicile acestui club. Ideea că parlamentele naţionale sunt dincolo de orice critică dinspre Bruxelles este absurdă.

Mai mult chiar, domnul Văcăroiu spune că e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Iată ce spunea Comisia în raportul asupra României din mai 2006: „în februarie 2006, Senatul a încercat să împiedice DNA să ancheteze parlamentarii. Au existat încercări în Senat de a schimba procedurile de nominalizare şi revocare ale procurorilor. Aceasta ar fi subminat responsabilitatea sistemului de justiţie şi ar fi scăzut capacitatea operaţională a DNA”. Apoi, în raportul din octombrie 2006, Comisia spune din nou: „A crescut cantitatea şi calitatea investigaţiilor non-partizane derulate de DNA în cazuri de mare corupţie. Dar este nevoie de voinţă politică clară pentru a demonstra ireversibilitatea progreselor înregistrate în lupta cu corupţia. Parlamentul a avut câteva tentative de a submina acest efort”.

Pe scurt, nu e prima dată când Comisia critică parlamentul în această chestiune. La limită, aş putea să cred că domnul Văcăroiu nu prea ştie ce se întâmplă în Uniunea Europeană, deci face afirmaţii în necunoştinţă de cauză. Dar mi-e greu să cred că nu ştie ce a scris Comisia în rapoartele precedente despre instituţia pe care o conduce. De aceea, pot spune că domnul Văcăroiu pur şi simplu minte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minciunile domnului Văcăroiu.
 Vizualizări articol: 2496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Minciunile domnului Văcăroiu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Presedintele senatului??? trimis de
(23 aug 2008, 09:50:08
Domnul Vacaroiu pur si simplu nu are ce cauta in functia aceasta, ne face de ras, ca om si ca politician.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei