Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchetă poliţie

Inspector vamal, cercetat penal pentru primire de foloase necuvenite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un angajat al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Suceava este cercetat penal de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, fiind suspectat de mai multe măgării făcute în timpul controalelor pe care le desfăşura la câteva societăţi comerciale.

În urmă cu două zile, la propunerea poliţiei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început urmărirea penală împotriva lui Dănuţ Bolohan, inspector vamal la DJAOV, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de primire de foloase necuvenite.

Din informaţiile pe care le deţinem, funcţionarul cu pricina, cunoscut ca fiind mâna dreapta a conducerii unităţii, este bănuit că, în schimbul amenzilor pe care ar fi trebuit să le dea, ar fi pretins de la o parte dintre proprietarii firmelor pe care le controla să cumpere pentru a revinde în magazinele lor mai multe bunuri din material plastic, produse de firma soţiei sale.

Surse din rândul poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor ne-au mărturisit că inspectorul Bolohan este cercetat pentru mai multe astfel de fapte, dosarul fiind în faza strângerii de probe.

În cursul anului 2007, de exemplu, inspectorul vamal Dănuţ Bolohan a făcut un control pe linie de produse accizabile la un magazin mixt din comuna Dumbrăveni.

Anchetatorii susţin că, deşi ar fi trebuit să-i dea amendă proprietarului societăţii respective, Bolohan a aplicat doar un avertisment, existând suspiciuni că angajatul DJAOV ar fi trecut cu vederea sancţiunea contravenţională, în schimbul unor beneficii primite de la patronul magazinului din Dumbrăveni.

 

Nereguli pe bandă

În urmă cu câteva luni, mai mulţi oameni de afaceri au semnalat redacţiei „Monitorului de Suceava” o serie de nereguli comise de inspectori vamali, care le scotocesc nu numai magazinele, ci şi magaziile, toaletele şi podurile, în căutare de ţigări şi de băuturi alcoolice fără documente de provenienţă.

Este şi exemplul unui mic întreprinzător dintr-o comună limitrofă Sucevei care ne-a povestit cum, în cursul lunii martie a.c., au venit în control la magazinul său trei inspectori din cadrul DJAOV Suceava.

“Au controlat în WC, în beci, în pod, în groapa de gunoi, nimic nu au scăpat. După aderarea României la UE mi-am renovat magazinul, ca să corespundă noilor standarde. Nu am terminat lucrările şi mai aveam oameni la treabă. Pentru ei am cumpărat 5 cartuşe de ţigări din astea ieftine, din bazar, că aşa i-am angajat, cu mâncare şi ţigări. Au găsit ţigările pentru oameni, au făcut fotografii şi mi-au dat 200 de milioane de lei amendă (n.r. - lei vechi). Asta-i contrabandă, asta-i trafic de ţigări?! Lumea în sat vorbeşte acum că cine ştie cu ce m-au găsit, poate cu droguri, că nu se poate să-ţi dea aşa o amendă pentru 59 de pachete de ţigări, câte au găsit la control”, a spus omul, arătându-ne procesul verbal.

 

Doar cu mandat de la judecător

Deşi reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor susţin că aceste proceduri sunt corecte, ei sunt contrazişi chiar de către decanul Baroului de Avocaţi Suceava, Vasile Tudor, care spune că inspectorii vamali nu pot cotrobăi, fără mandat de la judecător, prin casele oamenilor, acolo unde funcţionează multe dintre magazinele săteşti.

Practic, susţine Tudor, ei au voie să controleze doar locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea comercială persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice, adică magazinul în sine, chioşcul, taraba, toneta, etc.

„În toate celelalte situaţii accesul autorităţilor vamale se poate realiza doar în condiţiile legii, în baza unui mandat emis de judecător. În cazul suspiciunilor că ar fi depozitate mărfuri care ar fi făcut obiectul unor activităţi de contrabandă, inspectorii vamali trebuie să facă o plângere penală la Parchetul competent, care poate cere judecătorului emiterea unei autorizaţii în vederea efectuării unei percheziţii”, a explicat decanul Baroului de Avocaţi Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspector vamal, cercetat penal pentru primire de foloase necuvenite.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Inspector vamal, cercetat penal pentru primire de foloase necuvenite3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmm trimis de
(22 aug 2008, 11:13:41
De parca respectivul ar fi singurul inspector ce pretinde foloase necuvenite, iar DJAOV singura institutie corupta pana la radacina...
1.1  RE: Hmm trimis de
(22 aug 2008, 20:37:29
Dar acum, articolele se scriu in doi ?? Se va ajunge la o echipa de fotbal pentru o stire de 0 lei-2bani.
1.2  RE: Hmm trimis de
(22 aug 2008, 23:04:54
Mai bine ca se aliaza in loc sa ne "serveasca" la doua saptamani aceleasi articole.
2.   Ce-o fi insemnand? trimis de
(22 aug 2008, 11:40:23
"fiind suspectat de mai multe magarii facute �n timpul controalelor"

lasati de dorit cu exprimarea...
2.1  RE: Ce-o fi insemnand? trimis de
(23 aug 2008, 21:38:50
Da domnule. Remarca este foarte corecta. S-a ajuns ca si magariile sa fie suspecte, nu este de ajuns ca este ,, magarie,,. Dar ce este magaria? Magaria este o suspiciune a unui magar suspect, suspectat de magarie. Cam asta este domnilor ziaristi. Bravos !!!
3.   CE BUNI SUNTETI? trimis de
(22 aug 2008, 12:05:43
PAPAGALILOR MAI SCHIMBATI TEMATICA ARTICOLELOR, ATI MAI SCRIS ARTICOLE DE GENUL ASTA SI IN PRIMAVARA.IN REST DESPRE POLITISTII CARE INSTRUMENTEAZA CAZUL "NUMAI DE BINE" CA SUNT CEI MAI ............
4.   Era trimis de
(22 aug 2008, 13:10:00
Era interesant un titlu gen "Toti inspectorii vamali cercetati penal pentru...."

In fine...mai asteptam
5.   Inspector trimis de
(22 aug 2008, 17:21:51
Domnule, in tara asta nu mai poti trage o basina de atati inspectori. Toti pilosii si moftangii, neterminatii si excrocii ajung mari inspectori. Sunt multi care nici carte nu stiu, dar sa-i vezi fratie ce aere sunt in curul lor cand il i-au la puricat pe bietul om. Parca lucrator vamal nu suna asa pompos. Si apoi radem noi de va,esii ucraineni, dar mi se par mult mai onesti. Ei iti spun din capul locului sa respecti " traditia" la douane.
6.   Tara nimanui trimis de
(23 aug 2008, 20:31:37
In tara asta si mai ales in zona noastra spaga si conruptia este in floare.... uitativa numai ce masini si ce case au cei ce au un pic de putere si relatii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei