Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsa somnului cauzează hipertensiune în cazul tinerilor

Un studiu realizat de cercetătorii americani şi dat publicităţii în revista Circulation, publicată de American Heart Association, a scos la iveală că lipsa somnului poate provoca hipertensiune în cazul persoanelor tinere, informează site-ul Stuff.co.nz.

Lipsa somnului nu reprezintă doar un motiv de îngrijorare pentru părinţi, ci şi o serioasă ameninţare pentru sănătatea tinerilor, cărora le poate provoca hipertensiune.

Astfel, cercetătorii americani de la Case Western Reserve University din Cleveland (Ohio) au stabilit că adolescenţii americani care dorm mai puţin de şase ore şi jumătate pe noapte se confruntă cu riscuri de două ori mai mari de a suferi de hipertensiune decât cei care au obiceiuri de odihnă stabile, în timp ce, în cazul persoanelor suferinde de insomnii, riscul de apariţie a hipertensiunii se triplează.

Oamenii de ştiinţă au precizat că acest tipar se menţine chiar şi atunci când lipsa de somn este analizată în funcţie de sexul, greutatea sau statutul socio-economic al subiecţilor.

        

Incidenţă mare a lipsei de somn în rândul adolescenţilor

"Studiul nostru subliniază incidenţa mare a lipsei de somn în rândul adolescenţilor şi riscul ca aceasta să conducă la apariţia hipertensiunii sau a altor probleme de sănătate", a declarat Susan Redline, medic pediatru care a coordonat studiul.

Hipertensiunea poate afecta arterele şi rinichii, poate cauza atacuri de cord, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni.

Echipa lui Read a realizat studiul cu ajutorul unui eşantion de 238 de adolescenţi cu vârste de 13-16 ani care sufereau de hipertensiune arterială sau pre-hipertensiune.

În cadrul studiului, voluntarilor li s-a cerut să ţină jurnale în care să noteze cum au dormit, cercetătorii analizându-le şi mişcările din timpul somnului pentru a vedea dacă sunt cu adevărat adormiţi. În medie, adolescenţii dorm circa 7,7 ore pe noapte, în condiţiile în care, la vârsta lor, au nevoie de nouă ore de odihnă pe parcursul nopţii. În cadrul studiului s-a constatat că 16% dintre tineri dormeau prea puţin, având probleme în a adormi sau trezindu-se prea devreme, în timp ce 11% dormeau mai puţin de şase ore şi jumătate pe noapte.

 

Invazia tehnologică, principala vinovată

"O parte a problemei este reprezentată de invazia tehnologică a dormitoarelor adolescenţilor, care sunt dotate cu computere, telefoane mobile şi muzică. Există adolescenţi care trimit mesaje sau ascultă muzică pe parcursul întregii nopţi, apoi merg la şcoală dimineaţa devreme. Adolescenţii au nevoie de nouă ore de somn. Părinţii ar trebui să le optimizeze calitatea somnului prin impunerea unui program de odihnă regulat şi a unor ore de trezire, precum şi prin menţinerea dormitorului drept o cameră liniştită, întunecoasă şi care să îndemne la somn", a spus Redline.

Pe de altă parte, National Heart, Lung and Blood Institute a precizat că şi temperaturile foarte ridicate şi cofeina din diverse băuturi împiedică oamenii să doarmă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa somnului cauzează hipertensiune în cazul tinerilor.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lipsa somnului cauzează hipertensiune în cazul tinerilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cata dreptate trimis de
(22 aug 2008, 13:30:28
Normal ca tinerii fac hipertensiune si nu batranii. Tinerii sunt activi, batranii nu mai au cu ce.
1.1  RE: Cata dreptate trimis de
(23 aug 2008, 01:53:46
dute m� la plimbare stii ce vb.stii tu c�ti tineri stau nopti intregi la calculator,si traiesc doar cu ciocolata,cipsuri,cola si energizante????nu ........nu stiii asa ca nu vb.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei