Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2008 - Anul XIII, nr. 104 (3785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful DAE: România trebuie să rezolve în două luni problemele privind impozitul pe dividende

Marţi, 6 Mai 2008 (19:30:52)

România trebuie să rezolve problema avantajării rezidenţilor la plata impozitelor pe dividende în termen de două luni, conform procedurii aplicabile în cazul statelor membre sesizate de CE asupra unor încălcări ale normelor UE, a declarat şeful Departamentului de Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
  "În principiu, avem un termen de două luni în care trebuie să clarificăm situaţia şi să înlăturăm toate elementele care se referă la un tratament discriminatoriu. Dacă există o taxare discriminatorie, aceasta trebuie înlăturată prin modificarea legislaţiei", a declarat agenţiei MEDIAFAX şeful DAE.

El a precizat că nu a primit încă nimic scris din partea Comisiei Europene referitor la impozitele pe dividende, dar că termenul de două luni reprezintă o procedură aplicată în astfel de cazuri, iar statul membru poate solicita prelungirea perioadei de rezolvare a problemei dacă prezintă argumente în acest sens.

Comisia Europeană (CE) a transmis României o scrisoare de somare, reprezentând prima etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar, referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele plătite în afara ţării faţă de cele achitate de acţionarii rezidenţi.

"Scrisoarea (...) se referă la impozitarea dividendelor plătite către societăţi cu reşedinţa în alte state UE sau în ţări SEE/AELS (Spaţiul Economic European/Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, n.r.). Dividendele acţionarilor interni care deţin sub 15% din acţiuni se taxează la sursă cu un impozit final de 10%. Acelaşi impozit însă se ridică la 16%, dacă acţionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru acţionarii din ţări cu care România are acorduri fiscale bilaterale", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Pentru acţionarii care deţin cel puţin 15% din acţiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. România percepe, în schimb, 10% impozit final reţinut la sursă, în cazul în care societăţile care încasează dividendele au sediul în Norvegia, şi 16%, dacă dividendele revin unor societăţi din alte state din Spaţiul Economic European sau Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, notează Comisia.

Suprataxarea dividendelor distribuite societăţilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulaţii a capitalurilor. În plus, când societatea nerezidentă este acţionar majoritar, discriminarea în cauză poate să restrângă şi libertatea de stabilire.

Pentru suprataxarea dividendelor plătite societăţilor, Comisia a decis deja, în ianuarie 2007, să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie în privinţa Belgiei, Spaniei, Italiei, Portugaliei şi Ţărilor de Jos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful DAE: România trebuie să rezolve în două luni problemele privind impozitul pe dividende .
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful DAE: România trebuie să rezolve în două luni problemele privind impozitul pe dividende0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei