Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2008 - Anul XIII, nr. 104 (3785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Angajaţii APIA ameninţă cu încetarea lucrului peste program, blocând astfel subvenţiile fermierilor

Marţi, 6 Mai 2008 (16:49:23)

Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) spun că nu vor mai lucra peste program, pentru că nu au fost plătiţi pentru cele peste 400 de ore în plus din ultimul an, acest lucru putând duce la neîndeplinirea normelor UE şi la blocarea subvenţiilor pentru agricultori.
 
  După peste un an de muncă "pe brânci" - însumând 14 ore de lucru pe zi, toate zilele nelucrătoare petrecute la muncă şi concediile abandonate -, celor circa 4.500 de lucrători din APIA le sunt reduse salariile prin încadrarea abuzivă într-o grilă de salarizare inferioară, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Sindicatului APIA, Gheorghe Văleanu.

Sindicaliştii cer suplimentarea personalului cu aproximativ 2.500 de angajaţi, iar anumite acţiuni de subvenţionare să fie externalizate, cel puţin pentru o perioadă determinată de un an, printr-un act normativ dat de Guvern.

Văleanu a menţionat şi problema spaţiului în care salariaţii APIA îşi desfăşoară activitatea, acesta arătând că în unele centre locale angajaţii lucrează în garaje, în condiţii insalubre.

"Miniştrii Varujan Vosganian şi Dacian Cioloş trebuie să-şi asume fie derularea programului, astfel încât subvenţiile să ajungă la ţărani, fie responsabilitatea ca ţăranii să nu-şi primească banii", a declarat, marţi, secretarul general al Blocului Naţional Sindical (BNS), Matei Brătianu.

Potrivit lui Brătianu, salariile angajaţilor APIA sunt cuprinse între 700 de lei (cea mai mare parte a salariaţilor) şi 2.200 de lei (15 la sută dintre aceştia), însumând sporul de 75 la sută pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene. Acesta a adăugat că salariaţii APIA nu beneficiază de niciun alt spor, de stres sau de dispozitiv, "cum ar fi normal".

Liderul BNS a precizat că angajaţii APIA vor face toate demersurile pentru a înceta lucrul după ora 16.00 dacă în cel mai scurt timp nu le vor fi plătite cele între 400 şi 700 de ore suplimentare restante.

Până la data de 15 mai, agricultorii trebuie să depună cererile pentru subvenţia pe suprafaţă, operaţiune destul de complexă deoarece angajaţii APIA trebuie să explice fiecărei persoane în parte cum să completeze cererile respective, aceste date urmând a fi introduse într-o bază până la 1 iunie.

Tot până la 15 mai trebuie să fie finalizată recepţia suprafeţelor culturilor înfiinţate pentru care fermierii au primit sprijin financiar de la stat. Această recepţie constă în verificarea la faţa locului a suprafeţelor cultivate, a culturilor înfiinţate, după care se întocmeşte un proces-verbal de recepţie şi restituţie.

Gheorghe Văleanu a explicat că analizând situaţia din teritoriu, în unele judeţe se impune adesea măsurarea a aproximativ 50 la sută din suprafaţa agricolă a întregului judeţ.

"Se calcă în picioare Directiva Europeană privind timpul de muncă, a trimis în spital fucţionari publici cu diagnostic de epuizare, iar Guvernul României a găsit de cuviinţă să mai acorde un «premiu» suplimentar - o Ordonanţă de Urgenţă prin care, indiferent câţi şi cât muncesc, pot primi ore suplimentare (la latitudinea directorilor de centre judeţene APIA) doar 30 la sută dintre salariaţi", a mai spus Brătianu.

"Angajaţii APIA sunt deja epuizaţi. În consecinţă, calitatea lucrărilor va scădea, iar lucrătorii vor pleca. UE ne va mustra aspru că avem, iarăşi, idei neconforme, iar beneficiarul - fermier mic sau mediu producător - va sucomba fără subvenţia promisă", a mai spus secretarul general al Sindicatului APIA.

Directorul APIA, Dan Gherghelaş, a afirmat că ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, va prezenta în Guvern un memorandum pentru plata orelor suplimentare restante prestate de angajaţii Agenţiei.

"La nivelul conducerii APIA, nu am multe posibilităţi în ceea ce priveşte plata orelor suplimentare, dar am avut o discuţie cu domnul Cioloş (Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, n.r.) şi dânsul a spus că săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare va prezenta un memorandum în Guvern pentru plata orelor suplimentare", a spus Gherghelaş.

El a adăugat că salariaţii APIA vor fi degrevaţi de unele sarcini prin externalizarea unor servicii.

"O să încercăm externalizarea unora dintre activităţi către societetea civilă şi alte instituţii. Avem deja un protocol în curs de finalizare cu o asociaţie de producători reprezentantivă la nivel naţional, pentru depunerea cerererilor de sprijin la bovine şi ovine. De asemenea, cu Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) finalizăm un acord de delegare pentru controalele în teren pentru aceste forme de sprijin", a afirmat directorul general al APIA.

Totodată, Agenţia a purtat discuţii cu Ministerul Agriculturii pentru ca subvenţia pentru motorină să fie derulată prin direcţiile agricole.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii APIA ameninţă cu încetarea lucrului peste program, blocând astfel subvenţiile fermierilor.
 Vizualizări articol: 871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angajaţii APIA ameninţă cu încetarea lucrului peste program, blocând astfel subvenţiile fermierilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei