Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2008 - Anul XIII, nr. 104 (3785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: Comentariile lui Frattini privind libera circulaţie, făcute "în calitate privată"

Marţi, 6 Mai 2008 (16:38:56)

 Friso Roscam Abbing, purtător de cuvânt pe domeniile Libertate, Securitate şi Justitie la Comisia Europeană, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Franco Frattini a făcut comentariile referitoare la libera circulaţie "în calitate privată", el aflându-se încă din 14 martie în concediu fără plată.
  Oficialul european nu a dorit să comenteze declaraţiile lui Frattini, însă a subliniat că Directiva privind libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni în spaţiul european vizează una dintre libertăţile fundamentale ale Uniunii Europene.

Abbing a refuzat de asemenea să comenteze solicitarea europarlamentarului liberal Renate Weber, ca Franco Frattini să-şi prezinte demisie de onoare din funcţia de comisar european, ca urmare a declaraţiilor din ultimele săptămâni referitoare la libera circulaţie a persoanelor. Purtătorul de cuvânt european a atras atenţia însă că Frattini se află deja pe picior de plecare de la Comisia Europeană şi nu mai este un secret pentru nimeni faptul că acestea va fi viitorul ministru de Externe al Italiei, zilele acestea fiind în desfăşurare procesul de transferare a atribuţiilor.

Întrebat dacă prevederile Directivei pot fi interpretate în sensul introducerii unui barem de venit pe care cetăţenii trebuie să îl atingă pentru a putea rezida într-un alt stat decât cel de origine, Friso Roscam Abbing a explicat că Directiva prevede în mod clar cazurile în care este posibilă expulzarea, unul dintre acestea fiind necesitatea dovedirii unor resurse legale suficiente în aşa fel încât cetăţenii unor state membre al UE, rezidenţi în alt stat, să nu devină o povară pentru statul gazdă.

Abbing a explicat că statele membre decid cum interpretează dispoziţiile acestei norme comunitare, iar cetăţeanul vizat de măsura expulzării are posibilitatea de a contesta o decizie în acest sens în faţa unui judecător al statului gazdă. La rândul său, acesta poate solicita o opinie din partea CJCE de la Luxemburg, privind modul în care pot fi interpretate corect dispoziţiile Directivei.

Viitorul Guvern italian ar trebui să stabilească un venit minim pentru imigranţi, inclusiv pentru cei care provin din ţările membre UE, a declarat viitorul ministru de Externe de la Roma, Franco Frattini, citat de Reuters.

Anterior, Franco Frattini a declarat că renegocierea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor ar fi o măsură "rezonabilă", a relatat Reuters Italia, în pagina electronică.

"Ne trebuie o nouă directivă, aşa cum spune şi (Roberto) Maroni (viitorul ministru de Interne în Cabinetul Berlusconi - n.r.), pentru că cea din 2004 este învechită", a spus Frattini în cadrul unui interviu acordat publicaţiei La Stampa, amintind că va dura cel puţin doi ani până o normă revizuită să fie elaborată la Bruxelles.

Comisarul european pentru Justiţie, care va părăsi portofoliul european pentru a prelua funcţia de ministru de Externe al Italiei, susţine că trebuie revăzute unele aspecte ale directivei, mai ales după ultima extindere a Uniunii Europene.

"Se poate face o verificare pentru a vedea dacă nu cumva este nevoie să întărim anumite aspecte privind siguranţa... Principiul fundamental al liberei circulaţii a cetăţenilor comunitari nu se poate transforma în libera circulaţie a criminalilor", a subliniat Frattini.

"Am discutat deseori cu premierul român (...) despre problema italiană. Era înspăimântat de perspectiva unei extrădări în masă. Lucrul acesta nu se va întâmpla niciodată. Extrădările se vor face la nivel individual şi motivat", a precizat viitorul şef al diplomaţiei italiene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat săptămâna trecută prelungirea până la 15 mai a concediului fără plată al comisarului italian Franco Frattini, care ar urma să devină ministru de Externe în Guvernul de dreapta al lui Silvio Berlusconi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Comentariile lui Frattini privind libera circulaţie, făcute "în calitate privată".
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: Comentariile lui Frattini privind libera circulaţie, făcute "în calitate privată"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei