Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2008 - Anul XIII, nr. 104 (3785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România renunţă la vaccinarea contra pestei în fermele de porci

Marţi, 6 Mai 2008 (17:46:07)

România va renunţa la vaccinarea porcilor din ferme contra pestei, întrucât producătorul vaccinului utilizat nu a oferit suficiente garanţii privind produsul respectiv, imunizarea urmând să continue numai în gospodării şi în cazul porcilor mistreţi.
  "Noi am avut o discuţie informală cu cei de la Comisie pe 30 aprilie, iar atâta timp cât România nu are niciun focar de pestă şi producătorul nu a oferit garanţii ferme privind vaccinul, intenţia este de a opri vaccinarea în ferme, rămânând doar vaccinul în gospodării şi la mistreţi", a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

El a adăugat că ANSVSA va cere Comisiei modificarea deciziei privind vaccinarea contra pestei în România, care prevedea vaccinarea în ferme.

"Şi Comisia a luat decizia că, atâta timp cât nu există o garanţie fermă din partea producătorului, sunt de acord cu măsura noastră", a spus Roatiş.

Crescătorii de porci au fost consultaţi şi şi-au exprimat de asemenea acordul pentru încetarea vaccinării în fermele comerciale, potrivit lui preşedintelui ANSVSA.

El a mai spus că odată decizia luată, Autoritatea nu va reveni asupra ei, chiar dacă producătorul vaccinului va prezenta garanţii suplimentare. Renunţarea la vaccin va fi însoţită de sporirea măsurilor de biosecuritate în ferme.

Autoritatea Veterinară a fost notificată pe 18 aprilie că unele loturi de vaccin marker, folosit contra pestei în ferme, au o imunitate scăzută, astfel că a stopat furnizarea de vaccinuri către direcţiile veterinare judeţene, prin blocarea depozitului din Bucureşti al firmei care asigura dozele respective.

Programul de eradicare a pestei porcine clasice în România prevede vaccinarea porcilor din gospodării cu un anumit tip de vaccin - viu atenuat, iar a animalelor din ferme cu un alt tip de vaccin - marker. Ambele tipuri sunt autorizate în Uniunea Europeană, vaccinul viu atenuat fiind însă mai des folosit decât cel marker.

Presa centrală a relatat în mai multe rânduri că vaccinul antipestă folosit în România, de tip marker, ar fi ineficient.

Autoritatea Veterinară a început vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine în luna decembrie a anului 2006, iar în iunie 2007 anunţa că toate focarele au fost închise. În luna august a anului trecut au fost confirmate însă trei noi focare, acestea fiind primele apărute în ferme profesionale. Focarele au fost depistate la ferme din Timiş ale companiei amerciane Smithfield. Un nou focar de pestă a fost confirmat la începutul lunii octombrie 2007 în rezervaţia Insulei Mici a Brăilei, la un porc mistreţ. Ulterior focarele au fost închise.

Comisia Europeană a decis în luna septembrie a anului trecut să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti la livrările de carne şi produse din carne de porc în statele din UE, considerând că boala nu este încă ţinută sub control.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România renunţă la vaccinarea contra pestei în fermele de porci.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România renunţă la vaccinarea contra pestei în fermele de porci0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei