Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 apr 2008 - Anul XIII, nr. 83 (3764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi Bulgaria, defavorizate de opt state membre privind legislaţia muncii

Marţi, 8 Aprilie 2008 (17:25:43)

Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxemburg în legătură cu faptul că opt state membre nu au adaptat Directiva 2006/100/CE, privind libera circulaţie a persoanelor, astfel încât acesta să includă România şi Bulgaria, informează europa.eu.
  Directiva nu a fost adaptată, încă, de Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Spania. Ea prevede recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor, astfel încât cetăţenii statelor membre să-şi poată practica meseria oricunde pe teritoriul Uniunii Europene.

În cele opt state membre, cetăţenii români şi bulgari nu sunt, deocamdată, incluşi în prevederile directivei.

Termenul limită pentru adaptarea legislaţiei a expirat pe 1 ianuarie 2007, dar ţările sesizate nu au implementat noile reguli.

Conform comunicatului de presă de pe site-ul europa.eu, câtă vreme directiva nu este legalizată în toate cele opt state, cetăţenii români şi bulgari vor înfrunta o birocraţie inutilă din cauza procedurilor care trebuiesc urmate pentru a-şi putea practica meseria.

Principiul liberei circulaţii şi al stabilirii cetăţenilor europeni este enunţat în Articolul 14 (fostul art. 7a) al Tratatului CE şi în prevederile asupra cetăţeniei europene.

Tratatul de la Maastricht a inclus politica de azil, cea referitoare la traversarea graniţelor externe ale Uniunii şi politica de imigrare printre problemele de interes comun la nivelul Statelor Membre.

Pe de altă parte, Tratatul de la Amsterdam, care a intrat in vigoare la 1 mai 1999, include aceste aspecte iî Tratatul CE (Articolele 61 - 69), şi prevede o perioadă de tranziţie de cinci ani înainte ca procedurile comunitare să intre în totalitate în vigoare. La încheierea acestei perioade, va trebui să existe o "zonă de libertate, securitate şi justiţie", care să elimine verificarea persoanelor, indiferent de naţionalitate, la trecerea graniţelor interne.

Potrivit site-ului infoeuropa, în sistemul general de recunoaştere reciprocă, UE încearcă să elimine obstacolele din calea alegerii şi urmării unei profesii recunoscute, acceptând principiul ca o persoană pe deplin calificată pentru a practica o profesiune recunoscută într-un stat membru ar trebui să aibă dreptul de a o practică oriunde în cadrul Uniunii. Coordonarea sistemelor de formare profesională pentru arhitecţi şi unele categorii de personal din domeniul sănătăţii facilitează procesul de recunoaştere profesionala în aceste cazuri.

Acest aspect ar putea ridica probleme, mai ales dacă se iau in considerare directivele specifice privind profesiile din domeniul sănătăţii şi arhitecturii, arată inforeuropa.

Soluţia găsită de Uniunea Europeană urmăreşte, pe de o parte, să garanteze integritatea profesiilor în UE şi să-i protejeze pe cetăţenii UE, dar şi să pună în practică aceste drepturi într-o manieră simplă şi clară pentru toţi cetăţenii Uniunii extinse, fără să ducă la o suprasolicitare administrativă inutilă pentru aceştia şi administraţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi Bulgaria, defavorizate de opt state membre privind legislaţia muncii.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
România şi Bulgaria, defavorizate de opt state membre privind legislaţia muncii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei