Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 apr 2008 - Anul XIII, nr. 83 (3764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Coloranţii artificiali, nocivi pentru copii

Autorităţile din Marea Britanie ar putea, în curând, să elimine coloranţii artificiali din sute de produse, după ce cercetătorii au descoperit că aceştia sunt la fel de nocivi pentru copii ca benzina cu plumb, informează telegraph.co.uk.

Aditivii, care se găsesc în foarte multe dulciuri şi băuturi non-alcoolice, au fost asociaţi cu probleme de comportament.

Însă o echipă de cercetători de la Universitatea din Southampton, care a efectuat un studiu finanţat cu 750.000 de lire sterline de Food Standards Agency (FSA) - agenţia de reglementare a alimentelor - sugerează că şapte coloranţi, printre care se numără tartrazina şi galben auriu, pot afecta coeficientul de inteligenţă al copiilor cu până la cinci puncte.

Membrii unei comisii a FSA se vor întâlni, joi, pentru a evalua recomandările specialiştilor şi a decide dacă producătorii trebuie să elimine voluntar şase din cei şapte aditivi vizaţi. Mai multe studii se vor efectua pentru a stabili cu exactitate consecinţele negative ale celui de-al şaptelea, benzoat de sodiu (E211). Coloranţii trebuie să fie înlocuiţi cu substanţe naturale.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Southampton a fost publicat în septembrie 2007, însă FSA a ignorat apelul pentru renunţarea la coloranţii respectivi după ce Comisia de toxicologie a spus că aceştia au doar efecte moderate, asupra anumitor copii.

Însă coordonatorul studiului, profesorul Jim Stevenson, a scris FSA şi a cerut acţiuni imediate, comparând efectele coloranţilor asupra inteligenţei copiilor cu cele ale benzinei cu plumb, descoperite la începutul anilor '80. Combustibilul a fost scos din benzinării în 2000, la două decenii de la avertisment.

Un purtător de cuvânt al Federaţiei alimentelor şi băuturilor, care reprezintă industria alimentară, a declarat că aditivii alimentari au fost testaţi în mod corespunzător înainte de a ajunge la public. "Utilizarea aditivilor alimentari este strict reglementată de legislaţia europeană, iar aceştia trebuie să fie aprobaţi de o comisie ştiinţifică europeană înainte de a fi utilizaţi", a spus acesta.

Cei şase coloranţi vizaţi în studiu au fost: tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coloranţii artificiali, nocivi pentru copii.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coloranţii artificiali, nocivi pentru copii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei