Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 apr 2008 - Anul XIII, nr. 83 (3764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Popa: România ar trebui să aducă inflaţia la maxim 3% până în 2010, dar obiectivul este dificil

Marţi, 8 Aprilie 2008 (17:41:33)


România ar trebui să aducă inflaţia la maxim 3% până în 2010, dar obiectivul este dificil de îndeplinit, a declarat, marţi, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de Reuters.
  "Inflaţia ar trebui să ajungă la un nivel de până la 3% în 2010, dar sarcina pare tot mai dificilă", a spus Popa, care a participat la o conferinţă la Praga.

El a arătat că BNR va face tot ce va fi necesar pentru a menţine condiţii stricte pe piaţa monetară, dar este puţin probabil ca inflaţia din acest an să se încadreze în intervalul de 2,8-4,8% stabilit de banca centrală.

“Vom lua toate măsurile necesare pentru a menţine condiţiile stricte pe piaţa monetară, pentru a ne asigura că inflaţia va avea evoluţia pe care ne-am propus-o”, a spus Popa.

Banca Naţională a României are ca obiectiv pentru 2008 o inflaţie anuală de 3,8%, cu o marjă de fluctuaţie de plus/minus un punct procentual. Pentru anul 2009, intervalul ţintit este de 2,5-4,5%.

România nu a stabilit încă o ţintă de inflaţie pentru 2010.

Programul e convergenţă la zona euro prevede adoptarea monedei unice europene la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că România va trebui să intre în ERM II în anul 2012. În perioada de doi ani, se aplică un regim de curs cu flotare complet liberă, iar BNR nu poate avea intervenţii pe piaţa valutară.

Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM-2 (Mecanismul European al Ratelor de Schimb), demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.

În februarie, inflaţia anuală a fost de 7,97%, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Potrivit mediei estimărilor unor analişti intervievaţi de Reuters, inflaţia s-a accelerat, în martie, la 8,5%, cel mai ridicat nivel din peste doi ani, dar va încetini în a doua jumătate a anului până la 5,9% în decembrie, astfel încât BNR va menţine dobânda de politică monetară la nivelul actual de 9,5%.

Accelerarea inflaţiei în martie a fost determinată de costul mai ridicat al serviciilor, majorarea chiriilor pentru imobilele aflate în proprietatea statului, a tarifelor pentru serviciile de telefonie, pe fondul deprecierii leului, şi, posibil, a creşterii costului carburanţilor, potrivit analiştilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Popa: România ar trebui să aducă inflaţia la maxim 3% până în 2010, dar obiectivul este dificil.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Popa: România ar trebui să aducă inflaţia la maxim 3% până în 2010, dar obiectivul este dificil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei