Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din Justiţie cer ca Ministerul Justiţiei să preia taxele judiciare şi nu primăriile

Marţi, 18 Martie 2008 (15:53:00)

Federaţia Naţională a Sindicală Justiţia (FNSJ) a solicitat, marţi, în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Gheorghe Mocuţa, ca taxele judiciare plătite de cetăţeni în cadrul proceselor să fie preluate de minister şi nu de primării.
  Practic, sindicaliştii au cerut revenirea la formula găsită de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, modificată de succesoarea sa, Rodica Stănoiu, care a dispus ca banii proveniţi din taxele judiciare şi taxele de timbru, plătite de justiţiabili, să fie preluate de primării.

În cadrul discuţiei de marţi, sindicaliştii au anunţat că, săptămâna viitoare, încep negocierile contractului colectiv de muncă, pentru toate categoriile de personal în justiţie, respectiv personalul auxiliar şi conex, a afirmat Ion Popescu, liderul FNSJ.

Secretarul de stat Gheorghe Mocuţa a susţinut că a avut discuţii cu reprezentanţii Sindicatului Justiţia Meridian în legătură cu anumite drepturi salariale despre care sindicaliştii afirmă că au fost prejudiciaţi.

"Pe de o parte, ei susţin că în cadrul contractului de muncă pe care l-au întocmit ar trebui să beneficieze de anumite stimulente în perioadele 1 martie - 8 martie, de Ziua Justiţiei şamd. Pe de altă parte, membrii sindicatelor afirmă că există o mare discrepanţă între salariile grefierilor şi salariile personalului auxiliar şi conex din subordinea sau care se află în activitate, dar nu au statut de grefier şi, în esenţă, s-a propus - pentru că noi avem discuţii de mai mult timp - realizarea unor comisii, cu trei reprezentanţii ai dumnealor aşa cum se prevede în contractul de muncă şi cu trei reprezentanţi ai ministerului care să analizeze periodic aceste probleme salariale, urmărindu-se în special readucerea taxelor judiciare în bugetul Ministerului de Justiţie pentru că ar fi suplimentare de venit", a declarat Mocuţa.

Concret, spune Mocuţa, sindicaliştii au încercat să identifice şi surse prin care li se pot satisface cererile.

"Nu în ultimul rând, doresc renegocierea contractului de muncă, pentru că de ieri (luni-n.r.), în 60 de zile, trebuie renegociat contractul de muncă, cu reprezentanţi ai ministerului. Noi avem legături permanente, continue, şi vrem să le permanetizăm şi să le permitem membrilor de sindicat să participe alături de specialiştii noştri l-a elaborarea unor acte normative prin ideile lor, nu prin scrierea lor efectivă, în interesul membrilor de sindicat", a spus oficialul ministerial.

Gheorghe Mocuţa a declarat că va propune ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în primul rând întocmirea comisiilor de lucru, care să se desfăşoare săptămânal. "Să discutăm despre renegocierea contractului de muncă şi sigur se discută şi despre unificarea practicii judiciare, pentru că la ora actuală sunt foarte multe hotărâri contradictorii care au creat disfuncţionalităţi în modalitatea de plată, chiar dacă există bună-credinţă, cu toate aceste hotărâri - care au fost date în favoarea unora, iar alţii nu au beneficiat de ele - s-a ajuns în situaţia în care doi colegi de birou să aibă salarii diferite. Trebuie uniformizată practica şi să stabilit un punct comun de plecare în toate aceste revendicări.", a explicat Mocuţa.

La rândul său, liderul sindicaliştilor din justiţie, Ion Popescu, a susţinut că a cerut, în primul rând, pregătirea negocierii contractului colectiv de muncă, dar şi ca ministrul Justiţiei să facă o notă de fundamentare în care să solicite ca taxele judiciare să fie preluate de minister şi nu de primării.

"Tot ce s-a întâmplat, bulversarea care este la ora actuală la justiţie, cu procese este din cauza acestei prostii pe care a făcut-o Guvernul din 2000-2004. Şi ne vom lupta ca acest act normativ să fie înfăptuit", a spus Popescu.

Liderul sindical a mai afirmat că federaţia vrea să sprijine justiţia. "Şi mai ales oamenii pe care noi îi reprezentăm pentru că muncesc şi au salarii mici în comparaţie cu cei care sunt în Uniunea Europeană. Dacă înainte de '89 un grefier avea 80 la sută din salariul judecătorului, la ora actuală are 20 la sută. Sistemul acesta de justiţie, mă refer la personalul auxiliar, munca lor este poate atât de grea şi de riscantă ca şi aceea a unui miner", a susţinut Popescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din Justiţie cer ca Ministerul Justiţiei să preia taxele judiciare şi nu primăriile.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din Justiţie cer ca Ministerul Justiţiei să preia taxele judiciare şi nu primăriile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte