Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Camera a respins rambursarea către SUA a 830.000 dolari contractaţi de Guvernul Stolojan

Marţi, 18 Martie 2008 (15:51:58)

Camera Deputaţilor a respins, marţi, un proiect de lege privind rambursarea a 830.000 de dolari dintr-un credit acordat de SUA Guvernului Stolojan pentru cumpărarea de bumbac fibră, cu acest prilej deputaţi ai PNL, PRM şi PSD aducând critici dure liderului PDL Theodor Stolojan.
  Proiectul de lege prevede rambursarea ratelor de capital pentru perioada 2006 - 2007, ca o cotă parte din creditul comercial acordat României în anul 1992 de către Guvernul SUA.

Creditul în valoare de 10 milioane de dolari a fost acordat pe o perioadă de 30 de ani pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA, iar pentru realizarea importului au fost desemnaţi prin licitaţie cinci operatori economici, SC Românoexport, SC Tricorom, SC Textilcotton, SC Impex Overseas Corp SRL şi SC Tuvic impex SRL. Aceste firme ar fi plătit dobânzile la creditele contractante doar până în 1998.

Comisia de industrii a avizat favorabil acest proiect de lege, considerând că trebuie adoptat pentru a nu periclita relaţiile cu SUA. Deputaţii PNL, PSD, PC au criticat acest proiect de lege, considerând că nu este corect, iar reprezentanţii PDL au cerut retrimiterea lui la comisie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a spus, după votul final, că PNL a votat în favoarea acestui proiect deoarece nu doreşte ca România să fie făcută de râs în faţa partenerilor externi, dar consideră că Guvernul Stolojan care a semnat acest credit este incompetent. "Nu cred că Theodor Stolojan a furat aceşti bani, ci este vorba de incompetenţă", a spus Olteanu, care a vorbit şi despre afacerea Megapower în care ar fi fost implicat Stolojan.

Bogdan Olteanu a mai spus că cetăţenii trebuie să ştie pe cine vrea PDL să pună premier, pe Theodor Stolojan care este un "om incompetent". El s-a referit şi la faptul că Stolojan şi-ar fi vândut recent "o cocioabă" pentru 10 milioane de euro.

Deputatul PRM Marcu Tudor a arătat, la rândul său, că Bogdan Olteanu a fost prea fin când l-a calificat pe Stolojan drept incompetent, apreciind că pe vremea când a fost prim-ministru Theodor Stolojan nu a luat o măsură care să nu fie în interesul său. "Chiar nu-i ajunge omului acesta cât a pus mâna pe avuţia naţională, chiar doreşte din nou să ajungă prim-ministru. Nu-i ajunge?", a întrebat retoric Marcu Tudor.

Deputatul PSD Aura Vasile a declarat că contractarea acestui credit pentru cumpărarea de bumbac nu a fost o afacere în interes naţional, ci o afacere între Guvernul Stolojan şi cinci firme private înfiinţate cu 48 de ore înainte în garsoniere şi apartamente şi care au dispărut după ce au luat banii."Grupul PDL doreşte să facă o lege care să şteargă urmele din perioada Theodor Stolojan", a adăugat Aura Vasile.

Deputatul PDL Sorin Paveliu a respins acuzaţiile aduse lui Theodor Stolojan, arătând că a luat legătura cu acesta şi că Stolojan l-a asigurat că este vorba despre o măsură corectă la nivelul respectiv, care a fost aprobată de întregul Guvern de atunci. "A invoca numele primului-ministru Stolojan din motive politicianiste este o inconştienţă politică", a spus Paveliu. El a ţinut să precizeze că în 1992, atunci când a fost semnat creditul, Nicolae Văcăroiu era la direcţia de garantare.

Paveliu a atras atenţia liberalilor că Theodor Stolojan este cel care a adus PNL în Parlament şi a adus partidul pe linia de plutire. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în februarie 2008, iar la Camera Deputaţilor a obţinut 113 voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi 75 de abţineri, preşedintele Camerei anunţând că proiectul nu a fost adoptat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camera a respins rambursarea către SUA a 830.000 dolari contractaţi de Guvernul Stolojan.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camera a respins rambursarea către SUA a 830.000 dolari contractaţi de Guvernul Stolojan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte