Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În România, în fiecare oră doi pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal

Marţi, 18 Martie 2008 (18:31:27)

Două persoane din România sunt diagnosticate la fiecare oră cu cancer colorectal, şansa vindecarii pacienţilor cu o astfel de maladie fiind strâns legată de stadiul bolii, întrucât afecţiunile oncologice incipiente au un prognostic foarte bun, potrivit statisticilor oficiale.
  Compania Roche România, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a anunţat că, martie este Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Colorectal. Pe baza ratelor actuale de îmbolnăvire, se estimeaza că unul din 16 bărbaţi şi o femeie din 20 va suferi de cancer colorectal în timpul vieţii. În România, la fiecare oră, doi pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal, potrivit unui comunicat de presă al companiei remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Cancerul colorectal afectează intestinul gros şi este cea de a doua formă de cancer, ca frecvenţă, în Europa şi a doua cauză de mortalitate datorată unei boli neoplazice pe continent. Aproape 413.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu această boală, în Europa.

Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza de metastază a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). Acţiunile întreprinse la ora actuală în lume pentru identificarea şi înlăturarea factorilor de risc, programele de screening derulate şi tratamentele moderne pot reduce mortalitatea cauzată de cancerul colorectal cu aproximativ 50%, până în anul 2020.

Pentru a avea însă eficienţa estimată, este nevoie ca aceste soluţii moderne să fie aplicate imediat.

"Screening-ul în cancer, înseamnă detectarea bolii într-un stadiu precoce sau, încercând să-l definim într-o formă pe intelesul tuturor, înaintea apariţiei semnelor clinice specifice. În acest stadiu boala este tratabilă şi vindecabilă. Odată cu apariţia simptomelor, este foarte probabil că tumora s-a extins la organele învecinate sau are metastaze la distanţă şi supravieţuirea scade semnificativ", a declarat dr. Adina Croitoru, şefa secţiei de oncologie medicală, din cadrul Departamentului de gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti.

Şansa vindecarii pacienţilor cu cancer colorectal este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării. Cancerele incipiente au un prognostic excelent, iar cele avansate au un prognostic mult mai puţin favorabil. Adesea însă cancerul colorectal nu are nicio simptomatologie până în stadiul final al bolii.

Factorii de risc în cancerul colorectal sunt: dieta bogată în grăsimi, polipii intestinali, bolile inflamatorii intestinale, factorii genetici, fumatul, antecedentele personale sau familiale de cancer de sân, uterin, ovarian. Din păcate nu există markeri tumorali specifici cancerului colorectal care să aibă semnificaţie diagnostică. Studii recente sugerează că sigmoidoscopia (investigaţie pentru a determina polipii colonici) odată la zece ani reduce considerabil mortalitatea prin acest tip de neoplazie, a adăugat medicul.

"Cazurile de cancer colorectal sub vârsta de 45 de ani sunt rare, 70 la sută dintre cazuri înregistrandu-se la grupa de vârstă de peste 65 de ani, aproximativ 250 de cazuri la 100.000 de persoane, în medie, în Europa", a declarat Cezar Irimia, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În România, în fiecare oră doi pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În România, în fiecare oră doi pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte