Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 feb 2008 - Anul XIII, nr. 40 (3721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Propunerile la proiectele de legi ale educaţiei, analizate de specialiştii Ministerului Educaţiei

Luni, 18 Februarie 2008 (18:35:55)

Propunerile şi sugestiile aduse la proiectele de legi ale educaţiei aflate în dezbatere publică până în 17 februarie sunt evaluate, de luni, de comisia de specialitate a Ministerului Educaţiei, în vederea redactării formei finale ce va fi analizată cu partenerii de dialog.
  Mihaela Suciu, consilier personal al ministrului Educaţiei, a declarat, luni, petnru MEDIAFAX, că subiecte cele mai discutate în cadrul dezbaterilor publice organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) în ultimele două luni şi pentru care au fost primite multe sugestii vizează structura anului şcolar, respectiv educaţia timpurie, organizarea clasei pregătitoare şi a clasei a IX-a, finanţarea unităţilor de învăţământ prin intermediul autorităţilor locale sau inspectoratelor şcolare, titularizarea şi alegerea directorilor de şcoli.

În legătură cu învăţământul obligatoriu de la trei ani, consilierul personal al ministrului a spus că "obligativitatea nu trebuie condiţionată de o măsură coercitivă, de tipul părintele care nu-şi dă copilul la grădiniţă va fi sancţionat cu amendă între 500 şi 2.000 lei".

"Învăţământul de la trei ani, denumit obligatoriu, include această sancţiune prevăzută în noul pachet de legi. Ministerul însă şi-a dorit, din start, obligativitatea direcţionată către stat. Adică, eu, stat ofer infrastructura, resursa umană, dotările necesare unei educaţii timpurii normale. Dar obligativitatea nu poate fi dublată decât de sancţiuni. Nu vrem să eliminăm obligativitatea, ci doar sancţiunea în cazul celor care nu trimit copiii la grădiniţă. Îl oblig să-l dea la acest tip de învăţământ, dar nu îl sancţionez dacă nu vrea s-o facă", a mai spus consilierul ministerial.

O altă discuţie vizează locul unde este plasată clasa pregătitoare. Noul proiect de legi prevede clasa pregătitoare în învăţământul primar.

"Problema este cine face pregătire, educatorul sau învăţătorul, aici sunt propuneri şi discuţii. Cei mai mulţi susţin că ar fi bine să rămână la grădiniţă. Schimbarea structurii învăţământului a stârnit discuţii, dar învăţământul timpuriu va fi introdus gradual. Vom vedea dacă clasa pregătitoare intră în şcoală cum prevede noul pachet de legi sau nu, la fel şi clasa a IX-a. Am gândit ca elevii să nu mai plece din gimnaziu pentru a urma clasa a IX- a în altă localitate decât cea de domiciliu, să rămână în şcoala lui. Sigur, apar modificări în privinţa orarului, dar vom vedea ce decizie va fi luată. Cei care lucrează în sistem să aducă propuneri, sugestii adaptate realităţii româneşti, nu doar critici", a mai spus Mihaela Suciu.

Un alt subiect intens dezbătut în timpul dezbaterii publicice a proiectelor de ;legi ale educaţiei a fost legat de menţinerea studiului religiei în liceu.

După ce vor fi analizate sugestiile şi propunerile la proiectele de legi ale educaţiei, vor fi reţinute cele pertinente care ajută şcoala românescă. Forma finală va fi rediscutată cu partenerii de dialog, respectiv sindicate, studenţi şi comunitatea academică, astfel ca în 1 aprilie să fie redactată forma finală ce va fi depusă spre apobare Executivului şi Parlamentului, a conchis consilierul ministerial.

Pachetul de legi ale educaţiei a fost supus dezbaterii publice pe site-ul MECT din 17 decembrie 2007, până în 17 februarie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propunerile la proiectele de legi ale educaţiei, analizate de specialiştii Ministerului Educaţiei .
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propunerile la proiectele de legi ale educaţiei, analizate de specialiştii Ministerului Educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gnocchi proaspeţi cu cartofi şi busuioc 5 porţii – 60 minute 500g făină500g cartofi10-12 frunze de busuioc1 ou100g unt100g parmezan± sare, piper Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i în bucăţi, apoi pune-i la fiert în 3 l apă şi 1 linguriţă ... Citeşte